Előfizetés

Járványgóc a német húsüzemben: már több mint ezer embernél igazolták a fertőzést

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.21. 14:44

Fotó: David Inderlied / AFP
A tömeges tesztelést kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek a 6400 embert foglalkoztató sertésfeldolgozóban.
Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben.
A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak.

A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. A munkában a hadsereg (Bundeswehr) is részt vesz, a Gütersloh járási egészségügyi hivatal személyzetét egy 65 fős katonai alakulat egészíti ki. Eddig csaknem 6000 tesztet végeztek el.
Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból karanténra kötelezték csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

A kereszténydemokrata (CDU) vezetésű tartományi kormány vasárnap rendkívüli ülést tart. Az előzetes nyilatkozatok alapján meglehet, hogy a járásban ismét bevezetik a társadalmi és gazdasági életet befagyasztó korlátozó intézkedéseket, amelyeket a járvány első szakaszában országszerte alkalmaztak. A térség CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ez nem lesz elég. - Nemcsak Gütersloh-ban, hanem az üzem körüli 30 kilométeres övezetben mindenütt korlátozásokat kell elrendelni az egész lakosságra - mondta Peter Liese a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.
Kiemelte, hogy a sertésfeldolgozóban történt tömeges fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában.

 - A vírus legalább két hete terjedhet a dolgozók között, sokan már kórházba is kerültek, és félő, hogy számos halálos áldozat is lesz - mondta Peter Liese, aki az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezető egészségügyi szakpolitikusa, aki politikai karrierje előtt orvosként dolgozott. A Tönnies-holdinghoz tartozó üzemben többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak. Az alvállalkozói konstrukcióban foglalkoztatott emberek általában tömegszállásokon laknak. A közeli Verlben, ahol a dolgozók egy részét elszállásolták, a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzésével, és kordonokkal lezárta a negyedet. Az elkerített településrészen számos családi ház is van, amelyek lakói nem a Tönnies-nél dolgoznak. A történtek feltárásába a területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter a napokban megrázónak nevezte a húsüzemi járványkitörésről szóló híreket. 
- Az eset megmutatja, milyen következményekkel jár, amikor nem bánnak méltányos, fair módon közép- és kelet-európai munkavállalókkal nálunk

- nyilatkozott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak.

Hozzátette: az eset azt is megmutatja, hogy helyesen járt el a kormány, amikor a hasonló járványkitörések révén elrendelte, hogy 2021-től tilos a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazása a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás. A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződésekkel szerzett olcsó munkaerő biztosítja. Becslések szerint a mészárosok és a hentesek nagyjából 90 százaléka alvállalkozóknál alkalmazott közép-, vagy kelet-európai vendégmunkás. A konstrukció lehetővé teszi, hogy a húsipari cég megkerülje a többi között a bérre és a társadalombiztosításra vonatkozó hazai előírásokat. Visszaélésekről több mint húsz éve jelennek meg beszámolók a német és a külföldi sajtóban. A több üzemet működtető Tönnies-holding az első számú szereplő a sertésfeldolgozás németországi piacán, tavaly 16,7 millió sertést dolgoztak fel, piaci részesedésük 30,3 százalékos volt. A rheda-wiedenbrückeni eset hatása a járvány alakulását mutató országos adatokban is megmutatkozik. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) az utóbbi napokban rendre 500-nál több új fertőzötthöz érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában az 500-as határ alatt volt a napi új fertőzöttek száma. Szombatról vasárnapra 687 új esetet jelentettek az intézetnek a járási és városi egészségügyi hivatalok. Így a járvány kezdete óta 189 822 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki. Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Gócok alakultak ki Rheda-Wiedenbrücken mellett például Berlin Neukölln nevű kerületében és Göttingenben. Ezek az esetek megemelték a vírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R), amely az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hetekben regisztrált 0,7-1,2 közötti sávból felugrott 1,79-re. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 179 embernek adja tovább a vírust. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint Németország jelenleg a 12. legfertőzöttebb ország azon 188 állam közül, ahol megjelent a koronavírus. 

Gyúlékony anyaggal locsolta le volt feleségét , fiát pedig meglőtte egy selmecbányai férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.21. 14:39
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / Beata Zawrzel/NurPhoto
A férfit korábban már zaklatásért is elítélték.
Családtagjaira támadt egy férfi szombat este Selmecbányán - írja a Bumm.sk a szlovák rendőrség tájékoztatása alapján. A rendőrség információi szerint a férfi először exfeleségére támadt rá, és ismeretlen gyúlékony anyaggal locsolta le a nőt. Az asszony megsérült. A férfi saját fiát is megsebesítette, neki lőtt sebet okozott.  A nőnek és fiának sikerült elmenekülnie a helyszínről, a támadó ezt követően megpróbált végezni magával. Az öngyilkosságot a kiérkező rendőrök előzték meg, akik elfogták a férfit.  A sérülteket kórházba szállították, de arról egyelőre nincs információ, hogy sérüléseik mennyire súlyosak. A rendőrség közölte azt is, hogy a férfi nemrég szabadult, korábban zaklatásért ítélték el. A szombat este használt fegyver tartására nem volt engedélye.  Az ügyben rendőrségi eljárás indult. 

Alig néhány ezren voltak kíváncsiak Trump mondandójára Tulsában

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.06.21. 13:40
BOK csarnok, Tulsa
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Az amerikai elnök az egészet azzal magyarázta, hogy az erőszakos baloldali tüntetők és a Covid-19 veszélyét túlhangsúlyozó média ijesztette el az embereket.
Nem sikerült fényesen az amerikai elnök választási kampányának újraindítása. A koronavírus-járvány kezdete óta első nagygyűlésére állítólag egymillióan kértek belépőt, ám az oklahomai Tulsában végül a 19 ezres sportcsarnok sem telt meg. Trump állítólag fortyogott, amiért a vártnál kevesebben voltak rá kíváncsiak és az egészet azzal magyarázta, hogy az erőszakos baloldali tüntetők és a Covid-19 veszélyét túlhangsúlyozó média ijesztette el az embereket. Ez utóbbiban részben igaza lehet, pláne, hogy szombatra kiderült: a szervezőgárda hat, és a biztonságra felügyelő Secret Service két tagja is fertőzött. Az elnök azért is dühös volt, hogy ez az információ kikerült a sajtóhoz. Beszédében azt mondta, hogy azért ilyen sok a fertőzés, mert az USA a világon minden más országnál több tesztet végez. Kétélű kardnak nevezte a szűrővizsgálatokat, mert minél több a teszt, annál több a fertőzés, ezért, mint mondta, arra intette stábját, hogy fogják vissza az ellenőrzést. Orvosok szerint ez nonszensz, hiszen a fertőzés nem a szűrővizsgálattól terjed, az csak a tisztánlátásban, a gyógyításban és a megelőzésben segít. Trump nem hozta szóba a Minneapolisban rendőrök által megölt George Floydot, ellenben védelmébe vette a rendőröket és a „gyönyörű emlékműveinket”, amelyeket a baloldal le akar rombolni. Az utalás a rabszolgatartó Dél tábornokainak és politikusainak szobraira vonatkozott, amelyeket Amerika-szerte most jórészt kétpárti egyetértésben távolítanak el.
Az elnöknek amúgy sem volt jó hétvégéje. Az illetékes washingtoni bíró elutasította John Bolton leleplező könyvének betiltását, mert azt a Fehér Ház már a sajtópéldányok kiküldése után kérte, így nem lehetett megakadályozni az esetleges államtitkok kikerülését. A volt nemzetbiztonsági tanácsadó azonban felelősségre vonható és kétmillió dolláros honoráriuma is veszélyben van. William Barr igazságügyi miniszter pénteken este megpróbálta eltávolítani New York állam déli körzetének főügyészét. A posztra Trump által jelölt, republikánus Geoffrey Berman azonban kiharcolta, hogy átmenetileg eddigi helyettese léphessen a helyére. Ezzel tovább folyik több, Trumpnak kínos nyomozás, egyebek mellett az, amelyik ügyvédje, Rudi Giuliani ukrajnai machinációi miatt indult. Az elnök a kamerák előtt letagadta, hogy köze lenne a botrányos lépéshez.