Előfizetés

Pompeo: Képmutató az amerikai rendőri brutalitást elítélő ENSZ-testületet

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 18:32
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: ANDREW HARNIK / AFP
„Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amelynek soraiban Venezuela mellett Kuba és Kína is részt vesz, már régóta diktátorok és az őket megtűrő demokráciák mentsvára” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton képmutatással vádolta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát (UNHRC), amiért ez a testület az előző nap elítélte a hátrányos megkülönböztetésnek minősített, erőszakos rendőrségi intézkedést, amely az afroamerikai George Floyd halálához vezetett május 25-én az egyesült államokbeli Minneapolisban. Pompeo kijelentette, hogy a 47 tagú testület egyhangúlag elfogadott határozata annak újabb mélypontját jelzi, és igazolja Washington 2018-as döntését, amelynek értelmében kilépett a genfi székhelyű UNHRC-ből.
„Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, amelynek soraiban Venezuela mellett Kuba és Kína is részt vesz, már régóta diktátorok és az őket megtűrő demokráciák mentsvára”

– hangsúlyozta.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette,
„hatalmas csalódás ez azok számára, akik az emberi méltóság tiszteletben tartásáért szállnak síkra”.

Az UNHRC határozata elítélte az amerikai rendfenntartók fellépését az afroamerikai George Floyd ellen. A 46 éves férfi május 25-én Minneapolisban halt meg, miután egy rendőr hosszasan térdelt a nyakán. Az eset zavargásokkal kísért tömegtüntetéseket robbantott ki az Egyesült Államokban, de világszerte voltak tiltakozó akciók a rendőri túlkapásokkal szemben. Pompeo úgy fogalmazott, hogy a társadalmi vita jelzi az Egyesült Államok demokráciáját, erejét és érettségét.
„Ha a tanács komolyan venné az emberi jogok védelmét, akkor bőven akadnának számára valódi tennivalók, amelyekre figyelmét fordíthatja, így például a rendszerszintű etnikai egyenlőtlenségek Kubában, Kínában és Iránban”

– tette hozzá.

Majd közölte, hogy
„amennyiben a tanács őszinte volna, elismerné az amerikai demokrácia erejét, és felszólítaná az autokrata rezsimeket világszerte, hogy vegyenek példát az amerikai demokráciáról, az elszámoltathatóság és átláthatóság ugyanolyan magas szintjéhez tartsák magukat, mint mi, amerikaiak”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken azzal is megbízta Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztos hivatalát, hogy 2021 júniusáig tegyen jelentést a rasszizmus elleni békés tüntetésekkel kapcsolatos kormányzati intézkedésekről. Az elfogadott dokumentum egyben felszólítja arra is a főbiztost, hogy rendszeresen számoljon be az afrikaiak, illetve az afrikai származásúak elleni rendőri brutalitás megnyilvánulásairól.

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat a második legnépesebb ausztrál tagállamban

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 16:56

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Victoriában egy háztartás egyszerre legfeljebb öt látogatót fogadhat, illetve tíz főben maximalizálták a köztéri gyülekezéseket.
A második legnépesebb ausztrál tagállamban, Victoriában visszaállítják a családi és nyilvános összejövetelekre vonatkozó járványügyi korlátozásokat, mert ismét megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma – jelentette be Daniel Andrews, Victoria állam kormányfője szombaton. Az utóbbi négy napban ugyanis a kétszámjegyű tartományban mozgott a regisztrált esetek napi száma. Andrews a televízióban közvetített sajtótájékoztatóján pellengérre állította a helyi lakosokat, hangoztatva, hogy fittyet hánynak a társadalmi kapcsolatokra vonatkozó egészségügyi irányelvekre, amikor a távolságtartási szabályok megszegésével például öleléssel vagy csókkal köszöntik egymást. Bejelentette, hogy
hétfőtől egyelőre július 12-i hatállyal visszaállítja azokat a korlátozásokat, amelyek értelmében egy háztartás egyszerre legfeljebb öt látogatót fogadhat, illetve tíz főben maximalizálta a köztéri gyülekezéseket.

A június elején elfogadott lazítások még legfeljebb húsz fős családi, illetve köztéri gyülekezéseket engedtek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az emberek úgy tesznek, mintha a járványnak vége volna. „Nincs vége” – hangsúlyozta Andrews, és rámutatott a családokon belüli fertőzések számának emelkedésére április óta. Andrews figyelmeztetett, hogy a gócpontokon akár szigorúbb intézkedéseket is életbe léptethetnek.
„A járvány újabb tetőzését kockáztatjuk, de még elejét tudjuk venni ennek”

– jelentette ki Brett Sutton, Victoria tiszti főorvosa.

A victoriai hatóságok szombaton 25 új esetet azonosítottak, köztük olyan családok tagjait, akik összejöveteleken vettek részt, illetve egy szálloda munkatársait, ahol turistákat helyeztek karanténba. A 25 millió lakosú Ausztráliában eddig 7436 az igazolt fertőzöttek, és 102 a kórban elhunytak száma. Victoriából jelentették az esetek negyedét. Míg más tagállamokban már nincs aktív eset, addig Victoriában jelenleg 116 aktív fertőzöttet tartanak nyilván.

Ujhelyi: Elfogadta az EP a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 16:28

Fotó: Christian Creutz / Európai Parlament
„Nem multi-milliárdos oligarchák szállodafejlesztéseit akarjuk erőltetett módon tovább segíteni, hanem azokat a megoldásokat keressük, amelyek a turisztikai ipart működtető kis- és középvállalkozásokat, mikro- és családi üzleteket, a benne dolgozókat és a turisztikai piac igénybevevőit, vagyis az utasokat, a pihenni vágyókat támogatja ebben a szorult helyzetben” – közölte az EP-képviselő.
Jelentős többséggel, 587 igen és mindössze 32 ellenszavazattal fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése péntek este azt a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást, amelynek egyik kidolgozója és beterjesztője Ujhelyi István szocialista EP-képviselő volt – közölte maga az MSZP-s politikus szombaton a Facebookon. Ujhelyi István az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte: több mint huszonhétmillió ember megélhetését biztosítja a turizmus Európában, Magyarországon is legalább félmillió ember függ részben vagy egészben az ágazat sikerétől. Hangsúlyozta, hogy a hozzáférhető adatok alapján 6-10 millió, a turisztikai szektorban dolgozó európai munkahelye, illetve megélhetése vált kérdésessé a koronavírus-járvány miatti helyzet következtében, ezért azonnali segítségnyújtásra van szükség.
„Nem multi-milliárdos oligarchák szállodafejlesztéseit akarjuk erőltetett módon tovább segíteni, hanem azokat a megoldásokat keressük, amelyek a turisztikai ipart működtető kis- és középvállalkozásokat, mikro- és családi üzleteket, a benne dolgozókat és a turisztikai piac igénybevevőit, vagyis az utasokat, a pihenni vágyókat támogatja ebben a szorult helyzetben”

– fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője hozzátette: sajnálatos, hogy a Fidesz-kormány a kevés mozgósítható hazai forrásból inkább a multi-milliárdosok fejlesztéseire adott pénzt, nem pedig a szektorban dolgozó emberek munkahelyeinek védelmét tartotta elsődlegesen fontosnak. Ujhelyi István az Európai Parlament által most elfogadott, 45 pontos javaslatcsomag legfontosabb elemei közül többek között az azonnali segítségnyújtás szükségességét emelte ki. Mint mondta: „lélegeztetőgépre kell tenni” az ágazati szereplőket, hogy a járványhelyzet miatti likviditási problémákat át tudják hidalni.
„Szükség van egy olyan hosszú távú, 2050-ig szóló turizmusfejlesztési stratégiára is, amely a fenntartható és okos megoldásokat részesíti előnyben az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) célkitűzéseivel harmonizáló módon. Európának továbbra is a leglátogatottabb célpontnak kell lenni a nemzetközi turizmusban, ehhez azonban új stratégiára és új fejlesztéspolitikára van szükség. Véget kell vetni a dömpingszerű tömegturizmusnak, a turisztikai szezont 12 hónapra kell bővíteni és Európa teljes területére ki kell terjeszteni a turisztikai szolgáltatásokat”

– emelte ki Ujhelyi István.

Az állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy a jövőben be kell vezetni egy olyan európai válságkezelési mechanizmust a turisztikai ágazatban, amely gyors és már bejáratott protokollokat tartalmaz a hasonló globális krízishelyzetekre.