Előfizetés

Újraindul az éjszakai élet Észak-Macedóniában, Montenegró szigorúbb határellenőrzést jelentett be

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 10:09

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Szerbia az első ország Európában, ahol a koronavírus-járvány kitörése óta választást tartanak, a szavazóhelyeken vasárnap ajánlott lesz a maszk és a kesztyű viselése.
Szerbiában péntekről szombatra 12 616-ról 12 709-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 259-re nőtt a számuk. Szerbia az első ország Európában, ahol a koronavírus-járvány kitörése óta választást tartanak. A szavazóhelyeken vasárnap ajánlott lesz a maszk és a kesztyű viselése. Koszovóban egy nap alatt 1916-ról 1998-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a Covid-19 betegségnek, a kis balkáni államban eddig 34-en haltak bele a betegségbe. Több tucat egészségügyben dolgozó fertőződött meg a járvány alatt Koszovóban, a szakemberek szerint a koronavírus-járvány második hulláma esetén az orvosoknak és a nővéreknek is elővigyázatosabbnak kell lenniük. Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 4664-ről 4820-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és ezzel 222-re nőtt a halálos áldozatok száma. A fertőzöttek számának folyamatos növekedése ellenére a kormány engedélyezte az éjszakai szórakozóhelyek működését, valamint az éttermek és kávézók is késő estig nyitva tarthatnak. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 3194-ről 3275-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy ember halt bele a betegségbe, így a Covid-19 betegség halottainak a száma az országban 169. A sajtó beszámolói szerint egyre kevesebben tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, a tömegközlekedési eszközök például ismét zsúfoltak, noha csak minden második ülőhelyet lenne szabad használni, és a kötelező védőmaszkviselést is sokan semmibe veszik. Montenegróban szombatra 18 új fertőzöttet regisztráltak, így 355-re nőtt az összes fertőzött száma. Az Adria-parti országban hetek óta nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. Podgorica szigorúbb határellenőrzést jelentett be, hogy hatékonyabban szűrje ki az országba érkező fertőzötteket.

Ledöntötték egy konföderációs tábornok szobrát a tüntetők Washingtonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.20. 10:02

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
Az amerikai elnök a tettesek őrizetbe vételére szólított fel.
Rasszizmusellenes tüntetők péntekről szombatra virradóra megrongálták egy konföderációs tábornok szobrát Washingtonban, az egyetlent, amelyet az amerikai fővárosban egy déli katonatisztnek emeltek - derült ki a helyi médiában bemutatott videofelvételekről. Az ABC7 News tévécsatornán az volt látható, hogy többtucatnyi tüntető egy kötél segítségével ledöntötte, majd felgyújtotta Albert Pike, a déliek egyik tábornokának szobrát. A résztvevők eközben azt skandálták, hogy számítanak a fekete életek. Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon az esetről azt írta, a tett gyalázat az országra nézve, és a tettesek őrizetbe vételére szólított fel.

Húsba vágó járvány

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.20. 09:30

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
A német nagykoalíció pártjai, a CDU/CSU, illetve az SPD, kiegészülve az ellenzéki Zöldekkel, egyetértenek abban: változtatni kell a húsfeldolgozó üzemekben uralkodó körülményeken.
Ugyanis koronavírus-járvány gócponttá vált az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi, Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó, akár az ezret is elérheti a fertőzöttek száma, s akkora lett a felháborodás, hogy csütörtökön a településen rögtönzött tüntetést is tartottak. Különösen a szülőket érintette kellemetlenül az eset, mert a tömeges megbetegedések miatt be kellett zárni a helyi iskolákat, így gondoskodniuk kellett a gyermekek felügyeletéről. A húsfeldolgozóban katasztrofális körülmények uralkodnak, az interneten felbukkant egy felvétel, amelyből kiderült, hogy a dolgozók – lényegében száz százalékban kelet-európai vendégmunkások – egymástól egy méterre sem voltak, és gyakran maszkot sem viseltek. Az üzem vezetése elismerte, hogy a felvételek valódiak, de szerintük még az előtt készültek, hogy elrendelték volna a szigorú korlátozásokat. A hozzászólók a foglalkoztatás módját is bírálják. Olyan megalázó megállapodást kötnek a munkavállalóval, amely teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozza. Az üzemben naponta akár 30 ezer sertést vághatnak le, s mintegy 6000-en dolgoznak itt. A vizsgálat alapján egyértelmű, hogy a járvány az üzemen belül tört ki. Szakértők már előzőleg figyelmeztettek rá, hogy  csak akkor akadályozható meg a járvány esetleges második hulláma, ha a munkahelyeken megtartják a szigorú előírásokat. Isabella Eckerle, a Genfi Egyetem járványügyi szakértője azonban a Westfalen Blattban rámutatott, nyilvánvaló, hogy a húsfeldolgozókban nem tartják magukat ezekhez. De nem csak itt, máshol sem. Egy brazil üzemben, Rio Grande do Sul államban 2000-en betegedtek meg, s hasonló esetekre az Egyesült Államokban és Kanadában is volt példa. Karl-Josef Laumann, Észak-Rajna-Vesztfália egészségügyi minisztere közölte, vizsgálatot indítanak. Független szakértők rámutatnak, hogy a fagyasztókban lévő alacsony hőmérséklet kedvez a Covid-19 terjedésének. Armin Laschet kizárta, hogy a fertőzések a korlátozások feloldásával  függenek össze. A tartományi miniszterelnököt kellemetlenül érintette az eset, hiszen az év végén esedékes választáson indulni akar a CDU elnöki tisztségéért. Bírálatok kereszttüzébe került a feldolgozó egyik tulajdonosa, Clemens Tönnies, aki eltűnt a nyilvánosság elől, állítólag egészségügyi beavatkozáson eset át. Unokaöccse, Robert Tönnies társtulajdonos követelte a „húspátriárka” távozását a cég felügyelő bizottságából.