Előfizetés

Popzenei miniszteri biztos is lett Demeter Szilárd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 09:28
Demeter Szilárd
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormány feladatának érzi a könnyűzene megújítását, és ki más lenne alkalmas a feladatra, mint a „megveszekedett orbánista” kultúrpotentát.
Új feladattal bízta meg Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját és a fideszes kultúrpolitika egyik meghatározó szereplőjét Kásler Miklós, az EMMI minisztere – írja az Index, a Magyar Közlönyben megjelent miniszteri rendeletet idézve. A rendelet szerint Demeter "a magyar könnyűzene megújításáért" felelős miniszteri biztos lett, feladatának elvégzéséről pedig rendszeresen tájékoztatja majd a minisztert.  Demeter Szilárd emellett  • a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, • A NKA egyik bizottságának tagja, • a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért, • feladatai közé tartozik az Országos Széchenyi Könyvtár átvilágítása, • a Magyar Nyelv Háza zöldmezős beruházás előkészítése • és most már a a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmiasítását is koordinálja. A magát „megveszekedett orbánistaként” jellemző Demeter Szilárd egyébként író és zenész, hosszú ideig játszott a Loyal nevű zenekarban basszusgitárosként. A könnyűzene iránti érdeklődésének legutóbb akkor adta jelét – írja a hírportál - amikor a PIM-hez tartozó Petőfi Irodalmi Ügynökség Hajónapló néven fiatalosnak szánt, de nehezen követhető koncepciójú műsort az A38 hajóval együttműködésben (erről részletesebben itt írtunk). A járvány idején már több olyan pályázat is elindult, amelyet Demeterék felügyeltek – a zenészektől Demeter ugyanakkor azt is elvárta, hogy kizárólag Trianon-témájú pályaműveket küldjenek be. Az, hogy a kormány már a könnyűzene megújítását „és társadalmasítását” is saját kézbe venné, abszurd, ugyanakkor egyáltalán nem újszerű fordulat. A Kádár-korszakban az MSZMP kulturális osztálya is magáénak érezte a feladatot: a Táncdal- és Sanzonbizottság gondoskodott arról, hogy csak a „megfelelő” szellemiségű és szövegezésű lemezek, dalok kerüljenek a szélesebb közönség elé. 

Meghalt itthon két beteg, öt új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 09:00

Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance / AFP
Az egynapos szünet után újabb életeket követelt a hazai koronavírus-járvány.
Öt új magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel szombatra 4086 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati oldal.  
Elhunyt két idős, krónikus beteg, így már 570 áldozata van itthon a járványnak, 2585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 931 fő. Mint a Népszava is beszámolt róla, pénteken hosszú idő óta először nem volt áldozata a fertőzésnek, igaz, két beteget akkor is találtak. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak százaléka budapesti. 186 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A honlap emlékeztet rá, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. A veszélyhelyzet megszüntetését az tette lehetővé, hogy sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.

A turul marad, a világháború változik Pokorni kerületében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.20. 08:40

Fotó: Népszava
Átminősítik I. világháborús emlékművé az Istenhegyi úton álló turulszobrot, amin korábban háborús bűnösök neve is szerepelt.
Első világháborús emlékművé nyilvánítaná Hegyvidék önkormányzata az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot, amit a második világháború polgári és katonai áldozatai­nak emlékére állítottak 2005 októberében – írja a Magyar Nemzet. Az önkormányzat egy új második világháborús emlékművet készíttetne a Városmajorba.    A Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat szerint a turul mint szimbólum „nem volt a legszerencsésebb választás” a második világháború katonai és polgári áldozatainak emlékére. A lap információi szerint az alkotás a jövőben az első világháború hőseire emlékeztetne. A turulszobor átalakításával párhuzamosan az önkormányzat pályázatot írna ki egy új második világháborús emlékhely terveire. Az önkormányzat olyan szobrot szeretne, amely vallástól, nemzetiségtől, társadalmi hovatartozástól független lenne. A kerület az új alkotás helyszínéül a Csaba és a Maros utca kereszteződését, a Városmajori templom mellett található területet tartja a legalkalmasabbnak. Az ingatlan egyházi tulajdonban van.
A helyszín közel van azokhoz az intézményekhez, ahol a nyilasok – köztük a jelenlegi polgármester nagyapja, Pokorni József – 75 évvel ezelőtt gyilkosságokat követtek el. A Maros utca 16. szám alatt, az egykori zsidókórházban, a Városmajor utca 64–66. alatti Bíró Dániel Kórházban és az Alma utca 2. szám alatt működő zsidó szeretetotthonban több száz embert gyilkoltak meg 1945. január 12 és január 14-én. A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt” – mondta a januá­ri megemlékezésen beszédében Pokorni Zoltán. Az új szobor a fent említett intézményekben meggyilkolt áldozatoknak is emléket kíván állítani. Ezzel párhuzamosan Pokorni Zoltán polgármester felkérte Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, hogy vizsgálják meg, kik azok, akik népellenes bűncselekményeket követtek el, és így méltatlanok arra, hogy a nevük szerepeljen mind a jelenlegi, mind a jövőbeni emlékművön. A vizsgálat négy háborús bűnökkel vádolható személyt talált, köztük Pokorni Józsefet, akinek a nevét már el is távolították a turulszoborról.