Előfizetés

„A vérplazma készlet jelenleg bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.19. 15:46
Egy gyúgyult COVID-beteg vérplazmát ad az amerikai Virginia államban
Fotó: ALEX EDELMAN / AFP
Folyamatosan gyűjtik a donoroktól a vérplazmát, és elkezdődött az ipari frakcionált immunglobulin, azaz ellenanyag-gyűjtés is.
A vérplazmával és az egyéb innovatív terápiákkal történő kezelés rendkívül biztató, illetve pozitív eredményeket hozott a Szent László-kórházban – közölte pénteken a hivatalos kormányzati honlapon az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (OHII) által indított „CONTRAST” klinikai vizsgálatba eddig csaknem 50 beteget vontak be. Mint írták, az új koronavírus innovatív kezelése több vizsgálati karon, többféle módon történik. A kezelések közül kiemelték a gyógyult betegek vérplazmájával való kezelést, illetve a súlyos betegek úgynevezett citokinviharának a kezelését interleukin-6 ellenes immunterápiával, ami sok beteg életét mentette meg. Jelenleg is folyamatosan gyűjtik az vérplazmát a donoroktól, elkezdődött az ipari frakcionált immunglobulin, azaz ellenanyag-gyűjtés is.
„A vérplazma készlet jelenleg bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas”

– hangsúlyozta az EMMI.

Emlékeztettek: a tárcát vezető Kásler Miklós kezdeményezésére az idén márciusban alakult egy tudományos konzorcium az operatív törzs támogatásával. Az OHII Magyarországon elsőként látott hozzá a súlyos állapotú új koronavírussal fertőzött betegek innovatív kezeléséhez. Részeredmények eddig már online konzultációkon elhangzottak. Hamarosan konferenciát tartanak a témában, ahol ismertetik az eredményeket bemutató hazai és nemzetközi tudományos közleményeket.

Veronai buszbaleset: Az olasz bíróság 12 év börtönre ítélte a magyar sofőrt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.19. 14:58
Megemlékezés a tragédia első évfordulóján
Fotó: Népszava
Ez a maximálisan kiszabható büntetés. A bíró ideiglenes kártérítési összegként ötmillió eurót ítélt meg az áldozatok családtagjainak.
Verona város bírósága tizenkét év szabadságvesztésre ítélte V. Jánost a 2017. január 20-án történt autóbusz-baleset sofőrjét pénteken. A férfit anyagi kártérítésre is kötelezték - jelentette az olasz hírügynökségek. Az elítélt nem volt jelen az ítélet kihirdetésekor. Ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek, amire az olasz joggyakorlat szerint még több szinten van lehetőségük. Az ítéletet a veronai bíróságnak a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozó testülete hozta meg a vádlott kérése szerint gyorsított eljárással. Luciano Gorra veronai bíró ideiglenes kártérítési összegként ötmillió eurót ítélt meg az áldozatok családtagjainak. Történelminek nevezte a bírósági döntést Alberto Palotti, az olaszországi közlekedési balesetek áldozatai családtagjait képviselő egyesület elnöke. Hangoztatta, hogy három és fél éve várnak erre a döntésre. Veronai sajtóbeszámolók szerint az áldozatok szülei közül többen is jelen voltak a bírósági ítélethirdetésen. A szülők olyan pólót viseltek, amelyen meghalt gyermekük fotója és neve volt. A legfiatalabb áldozat édesapja elmondta: háromhavonta Veronába utazott, hogy személyesen kövesse a tárgyalást. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a bíróság elismerte a sofőr felelősségét. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és kísérőit szállító busz 2017. január 20-án éjszaka az észak-olaszországi A4-es autósztráda veronai szakaszán, San Martino Buon Albergo közelében az elválasztó korlátnak ütközött és kigyulladt. A buszon 43 fiatal, 11 kísérő felnőtt és két sofőr utazott. A balesetben tizenheten veszítették életüket, köztük 11 gyerek. Az olasz sajtó emlékeztetett, hogy a baleset tizennyolcadik áldozatának számít a gimnázium "hős" tanára, Vigh György, aki az égő autóbuszból mentette a tanulókat, de két saját gyermekét nem tudta kimenteni. Maga is súlyosan megsérült, 2019-ben halt meg. A buszsofőr volt az egyetlen vádlott, aki a gyorsított eljárást választotta. További öt embernek kell felelnie a bíróság előtt, köztük szerepel az autósztráda érintett szakaszának üzemeltetője és műszaki felelőse is.

Feloldották a kijárási és látogatási tilalmat a szociális intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.19. 14:32

Fotó: Népszava
A koronavírusos betegekre nem vonatkozik az enyhítés. Ők továbbra sem hagyhatják el az otthonokat, és látogatni sem lehet még őket.
Bár erről hivatalos tájékoztatás még sehol nem jelent meg, közleményt sem adtak ki, egy gödöllői idős otthonban arról tájékoztatták a lakókat, hogy több hónapos szigorú karantén után végre elhagyhatják az intézményt, kimehetnek szeretteikhez, vagy akár bevásárolni - tudta meg az Mfor.hu. A lap érdeklődött a koronavirus.gov.hu honlapján található forró drótnál, tudnak-e hivatalos bejelentésről, de az ügyfélszolgálaton kapott információ szerint még nem jelent meg erről jogszabály, sem rendelet. A Nemzeti Egészségügyi Központ honlapján viszont már elérhető az országos tisztifőorvos, Müller Cecília június 18-i határozata, miszerint a március 8-án kiadott, majd többször módosított kijárási tilalmat feloldja. Maszk viselése azonban kötelező továbbra is a látogatóknak.
Ezzel az összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményben elrendelt kijárási és látogatási tilalmat feloldották.

A koronavírussal fertőzött személyek továbbra sem látogathatóak és továbbra sem mehetnek ki az intézményből, és a COVID-19 fertőzéssel érintett szervezeti egységek vonatkozásában a kijárási tilalmat fenntartják.