Előfizetés

Csodaszarvas, szivárvány, röpködő tündérek: Disney is megirigyelné az új irodalomtankönyvet

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.18. 15:11

Fotó: Oktatási Hivatal
Totálisan giccses képzavar tárul az ötödik osztályosok elé, ahol még szarvasünő is agancsot kapott.
 Elképesztő látványvilágú irodalomtankönyvvel rukkolt elő az Oktatási Hivatal: az ötödik osztályosoknak szánt, az OH honlapja szerint nyomdai előkészítés alatt álló kötet egyik oldalára Nyáry Krisztián irodalomtörténész hívta fel a figyelmet – nem csak egy finoman szólva eklektikus illusztráció, de a könyvben szereplő megtévesztő idézet miatt is.  A „Család, otthon, nemzet” alcímet viselő fejezetet (11. oldal) egy Kányádi Sándornak tulajdonított fejezet vezeti be: „Legelső a nemzet, második a család és csak harmadsorban nézd a magad javát!” Csakhogy, mint annak Nyáry utána nézett, ez nem Kányádi saját jelmondata volt, ő is csak idézte egy 2009-es, Kisalföldben megjelenő interjúban. : „A közösségre nevelődtünk. Nálunk például lakodalmi rigmus az, amit itt talán nem lehetne akként »eladni«: »Legelső a nemzet, második a család, és csak harmadsorban nézd a magad javát!” . Vagyis a tankönyv egy lakodalmi rigmust idéz, miközben Kányádi Sándorra hivatkozik. Ráadásul trükkösen teszi, mivel a kötet szerzői így jelölik a mottót: „Kányádi Sándorral készített beszélgetés részlete”. 
Az illusztráció egészen zavarba ejtő: a szivárvány tövében legelésző agancsos csodaszarvas mélázva nézi, ahogy Hunor, Magor és társai rá ügyet sem vetve tovább lovagolnak. A jelek szerintnem túl ügyes vadászok és a vad felett Walt Disney-karakterekre erősen hajazó tündérek repkednek, némelyiknek még szitakötő szárnya is van – talán utalás ez az alán nőkre, akiket az ősmagyarok a legenda szerint maguknak raboltak Meotisz lápvilágában.
Ebben a jelenetben is akad azonban rejtett hiba: a szivárvány ószövetségi jelkép, a Csodaszarvas-legendában nem szerepel. Arra pedig már Hont András, a HVG újságírója hívta fel a figyelmet, hogy  
a csodaszarvas Kézai Simon és Kálti Márk krónikájában is ünő, nőstény volt – aminek véletlenül sincs látványos agancsa.

A fiatalok háromnegyede új munkahelyet akar - és erre a zömük a járvány alatt jött rá

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.18. 13:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy felmérés szerint a 18 és 29 év közöttiek 15 százaléka vesztette el állását az elmúlt hónapokban.
A fiatal munkavállalók 73 százaléka állást váltana, és a többség ezt az utóbbi egy-két hónapban döntötte el – írta csütörtökön a hvg.hu a Frissdiplomás Kft. májusi felmérése alapján. A koronavírus magyarországi megjelenése előtt állásban levő fiatalok 15 százaléka számolt be arról, hogy elveszítette a munkáját. A legtöbben, 43 százaléknyian home office-ból, azaz otthonról dolgoztak, 23 százalékuk pedig továbbra is bejárt a munkahelyére. A megkérdezettek 6 százalékát munkaadója jogellenesen „kötelező fizetés nélküli szabadságra” küldte, 2 százaléknak pedig fizetett szabadságra kellett mennie. A válaszok alapján a munkavállalók zöme elégedetlen, és nem fél a bizonytalan gazdasági helyzettől: 73 százalék ugyanis munkahelyet szeretne váltani. Ráadásul azok, akik így válaszoltak, döntő többségben a járvány alatt jutottak erre. A legtöbben marketing, média és adminisztráció területeken néznek állásajánlatokat, majd a mérnöki, értékesítési és kereskedelmi pozíciók következnek. Sokan, 35 százaléknyian, fizikai munkát is vállalnának, és két részmunkaidős állás elfogadására 55 százalékuk hajlana.    A kutatás szerint az igényelt bérben nettó 150 ezer forint az alsó határ, de a legtöbben minimálisan a havi nettó 150-200 ezer forint közötti sávba eső fizetésért dolgoznának. A fiatalok legnagyobb félelme az, hogy a munkaerőpiacon nagy lesz a verseny, sok a jelentkező, kevés az álláshely. Aggasztja őket még a tartós munkanélküliség és a bérek esetleges csökkenése is. A Frissdiplomás Kft. májusi online felmérésében 719-en vettek részt. A kitöltők 51 százaléka budapesti, 42 százaléka 18-24 év, 45 százaléka pedig 25-29 év közötti, 55-45 százalék a nemek aránya a nők javára, 68 százalék diplomás vagy a felsőoktatásban tanul.

Időközi választási dömping jön, polgármesterek és képviselők sora áll a rajtvonalhoz

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.18. 12:33
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Húsz voksolás már biztos, de jó eséllyel még több lehet a nyár végén és ősszel. Ismét lehet népszavazásokat kezdeményezni.
Tizenöt napon belül, 2020. július 2-ig ki kell tűzniük a helyi választási bizottságoknak a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt elmaradt, illetve még ki sem tűzött időközi önkormányzati választásokat. A parlament által elfogadott és Magyar Közlönyben szerdán megjelentetett, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény alapján ugyancsak kitűzhetők azok az időközi választások, amelyekre azért lenne szükség, mert a veszélyhelyzet alatt szűnt meg egy adott mandátum. Ugyanakkor a jogszabály azt is tartalmazza, hogy csütörtöktől országos és helyi népszavazás is kezdeményezhető. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint húsz időközi választás maradt el a veszélyhelyzet idején érvényes előírások miatt. A már kitűzött nyolc polgármester-választást, öt képviselőválasztást és hét települési nemzetiségi választást pótolhatják a legrövidebb időn belül. Az első elmaradt voksolás  a március 22-ére a Zala megyei Dobriban kitűzött polgármester-választás, az utolsó pedig június 7-éről kellett elhalasztani a Somogy megyei Istvándiban.