Előfizetés

Fertőtlenítő alagúttal védik Putyin rezidenciáját

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.17. 11:36

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
A látogatónak „finom vízködön” kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. Mindenkinek, aki találkozik az orosz elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie.
A koronavírus-járvány miatt fertőtlenítő alagúttal védik Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciáját a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. A látogatónak „finom vízködön” kell áthaladnia, amely fertőtlenítő oldattal hinti be a ruháját és szabadon lévő testfelületét. A berendezést egy penzai vállalat gyártja. Hasonló eljárást több moszkvai bevásárlóközpont bejáratánál is alkalmaznak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy
mindenkinek, aki találkozik az elnökkel, előzetesen Covid-19-szűrésen kell átesnie.

Mint mondta, Putyin minimálisra csökkentette a személyes találkozók számát, amelyek alatt be kell tartani az egészségügyi távolságot. Leonyid Kalinyin, az orosz ortodox egyház egyházművészeti szakértői tanácsának vezetője közölte, hogy június 22-én – a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján – Putyint az orosz hadsereg főtemplomába várják. A szentélyben, amely aznap nyitja meg kapuit a hívők előtt, a liturgiát Kirill pátriárka vezeti majd. Az elnök nem vett részt a főtemplom vasárnapi felszentelésén, amelyen egyébként a helyi közvetítés képsorai szerint a jelen lévő katonai és egyházi vezetők, valamint a veteránok sem a maszkviselésre, sem pedig a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat nem tartották be. Anna Popova tisztifőorvos, a járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a második világháborús veteránok abban az esetben tekinthetik majd meg maszk nélkül a Vörös téren a járvány miatt május 9-ről június 24-re halasztott győzelemnapi díszszemlét, ha külön az ő szállításukra felkészített, fertőtlenített járművel érkeznek a helyszínre és a tribünön úgy foglalnak helyet, hogy minden második helyet szabadon hagyják. A buszsofőröket és a veteránokat fogadó önkénteseket előzetesen le fogják tesztelni. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester és Peszkov elnöki szóvivő korábban azt javasolta, hogy mindenki inkább a televízióban nézze a nácizmus feletti győzelem 75. évfordulója alkalmából megtartandó parádét. Ennek próbája miatt egyébként szerda és csütörtök este le fogják zárni Moszkva belvárosának jelentős részét. Az orosz védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy
a hadsereg és a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) megkezdi a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését.

A készítmény hatékonyságának és veszélytelenségének bizonyítását célzó kísérletre jelentkezett önkéntesek első csoportját kétheti elkülönítés után fogják beoltani. Alekszandr Gincburg, a NICEM igazgatója korábban azt mondta, hogy a tesztelés részvevőit 28 napig tartják majd megfigyelés alatt. A vakcinációt két ütemben, a nulladik és a 21. napon hajtják végre. Az akadémikus májusban arról számolt be, hogy intézetének munkatársai, őt is beleértve, a szert nem hivatalosan már kipróbálták magukon. A kísérletet sikeresnek nevezte, mert alanyainak szervezetében megjelentek a koronavírus antitestjei és az oltások nem jártak káros mellékhatással. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedd este a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Covid-19 terjedésének láncolata garantáltan csak akkor szakad meg, ha a lakosság mintegy fele már megszerezte a védettséget. Úgy vélekedett, hogy a járványellenes korlátozások akár 2021 februárjáig is érvényben maradhatnak. Oroszországban az elmúlt napon 7478-cal 553 301-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 1,4 százalékos napi növekményt jelent, amely május 1-je óta először nem éri el a 8 ezer főt. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 31,8 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 2387-tel 241 481-ra csökkent. A halálozások száma 194-gyel 7478-ra, a gyógyultaké pedig 10 036-tal 304 342-re emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 1065-tel – ez az április 12. óta a legalacsonyabb növekmény – 209 385-ra, a halottaké 48-cal 3434-re, a gyógyultaké pedig 2271-gyel 128 385-re nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 15,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 284,6 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 308 896 embert tartanak megfigyelés alatt.

Bevonul a két Korea közötti ipari zónába az észak-koreai hadsereg

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.17. 11:22

Fotó: AFP
A phenjani hadsereg közölte: katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel a két országot elválasztó demilitarizált övezetben, és újrakezdik a rendszeres hadgyakorlatokat a határ közelében.
Észak-Korea katonákat küld két határ menti, Korea-közi ipari zónába, és nem veszi fel a kapcsolatot Szöullal a feszültségek elsimítása érdekében – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség a phenjani hadsereg közleményére utalva, egy nappal azután, hogy Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát. A hadsereg közölte: bevonul Keszong határvárosba és a Gyémánt-hegység környékére, ahol Szöul és Phenjan közös ipari és idegenforgalmi beruházásokat és fejlesztéseket valósított meg. Emellett katonai ellenőrzőpontokat állítanak fel a két országot elválasztó demilitarizált övezetben, és újrakezdik a rendszeres hadgyakorlatokat a határ közelében – tették hozzá a fegyveres erők. Eközben egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő aláhúzta: kormányának most és a jövőben sem áll szándékában tárgyalóasztalhoz ülni Dél-Koreával a feszültségek elsimítása érdekében. Szöul felajánlotta, hogy különleges megbízottat küld Phenjanba a helyzet tisztázására, de Észak-Korea ezt elutasította. Dzsang Kum Csol, az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt központi bizottságának tagja közleményében azt írta: a jelenlegi válságnak köszönhetően kiderült, hogy – történjék bármi – az ellenség ellenség marad. A feszültség fokozódása miatt Kim Jon Csul dél-koreai országegyesítési miniszter felajánlotta lemondását. Kim azt mondta: sajnálja, hogy nem tudott megfelelni az elvárásoknak, és nem sikerült előmozdítania a békét és a prosperitást a Koreai-félszigeten. Az elmúlt hónapokban Észak-Korea szinte minden együttműködést megszakított Szöullal, kedden pedig felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát, amelyet 2018-ban létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére. A múlt héten Észak-Korea ellenségnek kiáltotta ki Dél-Koreát, és fogadkozott, hogy mindenfajta kommunikációs csatornát felszámol a dél-koreai aktivisták röpiratos kampánya miatt. A szöuli védelmi minisztérium figyelmeztetett: Phenjan drágán megfizet, ha katonai választ ad a válságra. Az Egyesült Államok önmérsékletre intette a feleket.

Gyerekei szeme láttára öltek meg egy szövetségi bírót és a feleségét Mexikóban

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.17. 10:38
Arturo Zaldivar
Fotó: ESPECIAL / AFP
A legfőbb ügyészség közölte: saját hatáskörébe vonja a bűntény kivizsgálását. A szövetségi bírói tanács pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a szövetségi bírók és családtagjai védelmét szavatoló protokollokat.
Gyerekei szeme láttára öltek meg egy szövetségi bírót a feleségével együtt a nyugat-mexikói Colima államban kedden. Az esetről Arturo Zaldivar, a legfelsőbb bíróság főbírája egy eljárást megszakítva adott hírt. Közölte, hogy a gyilkosság sebet ejtett az egész igazságszolgáltatási rendszeren és minden egyes mexikóin. Uriel Villegas Ortiz bíró otthonában az állam azonos nevű fővárosában, Colimában hatoltak be fegyveres férfiak, és két kiskorú lánya előtt ölték meg őt és a feleségét. A helyi sajtó szerint Villegas február óta volt szövetségi bíró Colimában, előzőleg a szomszédos Jalisco államban volt bíró. Ő vezette a tárgyalást Ruben Oseguera ügyében, aki a rettegett jaliscói Új Generáció kartell vezetőjének, Nemesio Oseguera „El Menchónak” a fia. Villegas utasítására szállították át két évvel ezelőtt Ruben Oseguerát egy oaxacai börtönben. Februárban kiadták őt az Egyesült Államoknak.
Uriel Villegas Ortiz és felesége
A legfőbb ügyészség „gyalázatos bűnténynek” nevezte a gyilkosságot, és közölte, hogy saját hatáskörébe vonja a kivizsgálását. A szövetségi bírói tanács pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a szövetségi bírók és családtagjai védelmét szavatoló protokollokat. A mexikói államok közül tavaly Colimában ölték meg a legtöbb embert. A legnagyobb, konténerhajók fogadására is alkalmas kikötővel rendelkező Colimát drogkartellek véres leszámolásai sújtják. Június elején, néhány héttel az eltűnése után egy jeltelen sírban találták meg egy colimai törvényhozó holttestét. Az áldozat Manuel López Obrador államfő pártjának volt a tagja. A legsúlyosabb bűntényekben – például drogkereskedelem vagy fegyverbirtoklás ügyében – zömében szövetségi bírók járnak el Mexikóban. Egyeseket közülük védelmet kaptak, golyóálló üvegekkel ellátott gépkocsikat bocsátottak a rendelkezésükre. Feltehetően gyakran fordul elő, hogy bűnszövetkezetek nyomást gyakorolnak bírókra, és öltek már meg a drogügyletekkel kapcsolatos eljárásokban érintett ügyvédeket is, de nagyon ritkán fordult elő, hogy szövetségi bírók életét oltották ki. Legutóbb 2006-ban öltek meg egy szövetségi bírót, amikor gépkocsija elhaladt egy Mexikóváros melletti fegyház előtt, ahol drogterjesztő bűnbandák feltételezett főkolomposait tartják fogva.