Előfizetés

Gulyás Gergely: Szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:49
Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor, b-j) a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslat végszavazása után az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A járványügyi készültség viszont marad.
A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére, azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban. A tárcavezető kiemelte, mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a baloldal nem is vett részt. – A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a kormány továbbra is tájékoztatja a járványügyi helyzetről a parlamentet.
– A járványügyi készültség nem hasonlítható a korábbi veszélyhelyzethez, döntően szakmai intézkedésekről van szó

– mutatott rá.

Hozzátette, a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról.        Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van: a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett. A parlament kedden fogadta el 192 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül azt a törvényt, amelynek értelmében az Országgyűlés felkéri a kormányt a március 11-én elrendelt veszélyhelyzet feloldására. A kabinet korábban azt közölte, hogy amennyiben Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök aláírja a jogszabályt, akkor pénteki ülésén dönt a veszélyhelyzet feloldásáról. 135 igen, 54 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett elfogadták az átmeneti rendelkezéseket tartalmazó törvényt is. Az átmeneti rendelkezések értelmében a kormány saját hatáskörben ezen túl is elrendelhet úgynevezett egészségügyi válsághelyzetet, ami azt jelenti, hogy korlátozhatja az állampolgárok mozgásszabadságát, bezárathat rendezvényeket, és így tovább. Az átmeneti rendelkezések tartalmazzák például a hitelmoratórium fenntartását év végéig, vagy a vállalkozások adókönnyítéseit. Az ellenzék nem támogatja a kormányzati előterjesztést, mivel abban szerinte elfogadhatatlan kitételek is szerepelnek (többek között a szakszervezetek szerint a munkavállalók jogainak további szűkítése történik, vagy a kormány felhatalmazást kap például, hogy az egészségügyi válsághelyzetben fegyverhasználati joggal vesse be a hadsereget). A Helsinki Bizottság, az Amnesty International és a Társaság a Szabadságjogokért korábban szemfényvesztésnek nevezték a felhatalmazási törvény visszavonására vonatkozó kormányzati ígéretet. – Ha a törvényjavaslatokat ebben a formában elfogadják, az a kormány újabb határozatlan ideig tartó rendeleti kormányzását teszi lehetővé, és ezúttal már a minimális alkotmányos garanciák sem érvényesülhetnek – írták. Hétfőn egyébként megalakult az operatív törzsön belül a járványügyi bevetési egység, amelynek vezetője az országos helyettes tisztifőorvos. A különféle adminisztratív szolgálati eljárások mellett az egység, ha szociális vagy egészségügyi intézmény érintett, látogatási tilalmat rendelhet el. Ugyanakkor a pontosan kijelölt területen dönthet akár a kijárási korlátozásról, védőfelszerelések kiosztásáról, terület lezárásáról, egyben a honvédség közreműködését is kérheti a fertőtlenítések végrehajtásában.

Júliusban Zuglóban indul újra a budapesti kerületek lomtalanítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:33

Fotó: Népszava
A járvány miatt nyolc városrész kimaradt, az itt élők Rákospalotára és Nagytéténybe vihetnek ingyen 400 kiló lomot.
Az FKF Nonprofit Zrt. (FKF) annak ellenére újraindítja a koronavírus-járvány miatt márciusban leállított lomtalanítást, hogy a budapestiek befizetései nem jutnak el maradéktalanul a szolgáltatóhoz – áll fővárosi közszolgáltató cég honlapján olvasható közleményben. Mint írták, a társaság a feszített finanszírozási helyzete ellenére, a járvány enyhülésére tekintettel a lehetséges legkorábbi időpontban, 2020. július 6-án indítja újra lakossági lomtalanítást. A kerületi önkormányzatokkal korábban egyeztetett menetrend szerint – elsőként a XIV. kerületből szállítják el az előírásoknak megfelelően a közterületekre kitett nagydarabos hulladékot. Az FKF honlapján szintén megtalálható menetrend szerint a lomtalanítás július 22-én Újpesten folytatódik majd. A járvány miatt kimaradt kerületek lakói részére külön kompenzációs szolgáltatási csomagot állítottak össze. Július 6-tól a III., a VIII., a XII., a XIII., a XV., a XVI., a XXI. és a XXII. kerületben élők számára az FKF – előzetes telefonos időpont-egyeztetést követően – az év végéig lakónként 400 kilogramm lom díjmentes beszállítására biztosít lehetőséget a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerület, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvaraiban. Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kilogramm lom díjmentes leadására is lehetőségük van.  Az FKF szerint az újraindítás nagy terhet ró a cégre. Mint írták, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), közismert nevén a Kukaholding még mindig adós a budapestiek tavalyi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjbefizetéseinek egy részével. Ráadásul a 2020. év első öt hónapjának szemétdíj-befizetései sem érkeztek meg a fővárosi szolgáltatóhoz.

Elmarad idén Tusványos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.16. 15:20

Fotó: Népszava
A járványhelyzet miatt legközelebb várhatóan csak 2021-ben rendezik meg a Bálványosi Szabadegyetemet.
Elmarad idén a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor – tudta meg a Hír TV. A Hargita megyei Tusnádfürdőn évente megszervezett fesztivált a járványhelyzetre való tekintettel idén nem tartják meg. A köznyelv által „Tusványosnak” nevezett rendezvény tavaly ünnepelte 30. évfordulóját, a 31. alkalomra azonban várhatóan csak 2021-ben kerülhet sor. A kormányközeli Hír Tv azt írta, hogy a szabadegyetem célja „olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, az anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak és megvitathatják az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeket”. Ehhez képest tavaly egy Csíkszeredából származó, de akkor már az Orbán-kormány apparátusában dolgozó lány úgy jellemezte az eseményt lapunknak, hogy az „napközben egy Fidesz-tábor, este pedig ugyanolyan fesztivál, mint bármelyik más”. A rendezvény fő programja minden évben Orbán Viktor beszéde, aki rendre ott hirdeti meg a következő év csapásirányát. Például a 2014-es Tusványoson az illiberális demokrácia fogalmát dobta be a köztudatba, tavaly pedig már az illiberális keresztény szabadság építéséről beszélt.  A 2019-es fesztiválról készült riportunkat itt, képgalériát pedig itt találnak.