Előfizetés

Újra megjelent a koronavírus Montenegróban, Szerbiában a második hullámra készülnek

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.15. 10:04
A szerb parlament
Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 3895-ről 4057-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.
Több mint egy hónap után újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak Montenegróban, pedig az Adria-parti ország néhány hete megszüntette a járványhelyzetet, és koronamentes övezetnek kiáltotta ki magát. A fertőzött a múlt héten Bosznia-Hercegovinában járt, ott kaphatta el a vírust, jelenleg otthoni karanténban tartózkodik. Montenegróban így összesen 325 fertőzést regisztráltak a járvány megjelenése óta. Szerbiában egy nap alatt 12 251-ről 12 310-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Az ország a koronavírus-járvány második hullámára készülve megkezdte a következő évre vonatkozó tananyag felvételeit a virtuális oktatás számára. Ez egyelőre nem jelenti azt, hogy ősszel nem kezdődne meg az oktatás, de a tanárok nem szeretnék, ha ismét váratlanul érné őket az iskolák bezárása. Koszovóban az utóbbi 24 órában 1437-ről 1486-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy gazdasági kutatóintézet szerint a koszovói költségvetés március és május között 133 millió euró bevételtől esett el a koronavírus-járvány miatt, ami 28,2 százalékos csökkenést jelent az előző év ugyanezen szakaszához képest. Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 3895-ről 4057-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A korábbi bejelentésekkel ellentétben Észak-Macedónia mégis megengedte, hogy a Görögországba tartók áthaladhassanak az országon, ám ezt csak szigorú szabályok betartása mellett tehetik. A turisták kizárólag a kijelölt határátkelőket és autópályákat használhatják, valamint legfeljebb öt órán belül el is kell hagyniuk Észak-Macedóniát. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2950-ről 2995-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A járvány kitörését követően rengetegen hívták a különböző segélyvonalakat – közölte értesülését a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán. Az emberek féltek a járvány következményeitől, emiatt a szokásosnál feszültebbek, stresszesebbek voltak, és a tanácsadóktól kértek segítséget a helyzet kezelésére. Az utóbbi napokban csökkent a hívások száma, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy az emberek már nem félnek annyira a koronavírus-járványtól, illetve annak következményeitől.

Dohában lesz az afgán kormány és a tálibok közötti első béketárgyalás

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.15. 09:32
Tálib harcosok Alingarban
Fotó: Wali Sabawoon / AFP/NurPhoto
A pontos napot még nem jelölték ki.
A katari fővárosban, Dohában ül össze első béketárgyalásukra az afgán kormány és a tálib lázadók – jelentette be vasárnap mindkét fél. Most először lesz magas szintű találkozó közöttük többévi harcok után, de a napját még nem jelölték ki. Mindazonáltal abban nem állapodtak meg, hogy Doha állandó helyszíne lesz a tárgyalásoknak. Az afgán kormány csütörtökön jelentette be, hogy felgyorsítaná a nemrég megkezdett fogolycseréket a tálib lázadókkal. Ennek a hétnek a végére akár 5000 tálib foglyot is kiengedhetnek a börtönből – mondták. A tálibok erre úgy reagáltak, hogy a foglyok elengedése után akár egy héttel már meg is tarthatják a béketárgyalások első fordulóját. Ők ezer foglyukat bocsátják szabadon. Az afgán kormány már 3000 tálib fegyvereset engedett el a lázadók és az Egyesült Államok közötti februári dohai megállapodásnak megfelelően, a tálibok pedig 500-at. Ebben a megállapodásban az amerikai erők vezette NATO-csapatok kivonásának menetrendje is szerepel. Szedik Szeddiki kormányszóvivő csütörtökön azt mondta, gyakorlatilag nem hivatalos fegyverszünet lépett életbe a felek között.

Szigorúbb műemlékvédelmi törvényeket vezetnének be a szoborrongálások miatt Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.15. 09:12

Fotó: SAEED KHAN / AFP
Sydneyben két, James Cook brit kapitánynak, felfedezőnek állított szobrot is lefújtak festékkel.
Szigorúbb műemlékvédelmi törvények elfogadását fontolgatja az új-dél-walesi kormány, miután két, James Cook brit kapitánynak, felfedezőnek állított szobrot is lefújtak festékkel az állam fővárosában, Sydneyben – közölte hétfőn Gladys Berejiklian miniszterelnök. Szombat éjszaka a sydneyi Hyde Parkban fújták le festékszóróval egy Cook-szobor fejét, a hatóságok két nő ellen emeltek vádat emiatt. Másnap reggel még egy, ugyancsak festékkel lefújt Cook-szobrot találtak a kelet-sydneyi Randwickben. A rendőrség szerint két különálló esetről van szó. Gladys Berejiklian új-dél-walesi miniszterelnök közölte hétfőn, hogy elrettentésképpen fontolóra veszi a műemlékek védelmét szolgáló törvények szigorítását.
„Bárcsak nem jutna idáig a helyzet. Hangsúlyozni szeretném, hogy csak a lakosság nagyon kis hányada foglalkozik ilyesmivel, a túlnyomó többségünk nem nézi ezt jó szemmel, azt gondoljuk, hogy ez tiszteletlen és ausztrálellenes dolog”

– mondta újságíróknak.

Rendőrök védenek egy James Cook szobrot
Fotó: SAEED KHAN / AFP
Rasszizmusellenes tüntetők az utóbbi hetekben világszerte követelik, hogy vizsgálják felül néhány egykori európai gyarmatbirodalom-építő örökségét, több esetben szobrok ledöntését is szorgalmazzák. Angliában Cecil Rhodes, az egykori dél-afrikai brit gyarmat miniszterelnökének, az Egyesült Államokban Kolumbusz Kristófnak, Belgiumban pedig II. Lipót királynak a szobrát érték támadások. A megmozdulásokat George Floyd afroamerikai férfi halála váltotta ki, aki egy brutális rendőri fellépés következtében vesztette életét május végén az egyesült államokbeli Minneapolisban. A kifogásolt emlékművek a tüntetők szerint kulturális vagy faji elnyomást jelképeznek.