Előfizetés

Tüntetéshullám: ezrek a rasszizmus ellen Németországban, színes szalagos élőlánc Berlinben

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.14. 21:23
Tüntetés Berlinben 2020. június 14-én
Fotó: ABDULHAMID HOSBAS / 2020 Anadolu Agency
A tüntetők és a rendőrök is elégedetten nyilatkoztak a demonstrációk után.
Több ezer ember részvételével tartottak tüntetéseket vasárnap Németországban a faji megkülönböztetés és a társadalmi igazságtalanság ellen. A legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a főváros és az egész ország egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kaputól a Neukölln nevű városrészig tartó, kilenc kilométer hosszú élőláncot alkottak a tüntetők. A koronavírus-járvány miatt nem egymásba kapaszkodtak, hanem egy színes szalagokból font köteléket tartottak közösen, egymástól másfél, két méterre állva. Csaknem valamennyien a szájukat és az orrukat takaró maszkot is viseltek. A szervezők számításai szerint 20 ezren, a rendőrség előzetes adatai szerint nagyjából kilencezren lehettek.
Tüntetés a a berlini Brandenburgi kapunál 2020. június 14-én
Fotó: KAY NIETFELD

Nagymamák a szélsőjobb és a koronavírus ellen

A társadalmi szolidaritást jelképező kötelékkel megmutattuk, hogy összetartozunk – nyilatkozott a tüntetést szervező Unteilbar (Megoszthatatlan) elnevezésű kezdeményezés szóvivője a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. A kezdeményezéshez a szakszervezetek országos szövetségétől (DGB) a Nagymamák a szélsőjobb ellen (Omas gegen Rechts) nevű csoportosulásig 130 társadalmi szervezet és civil egyesülés csatlakozott, természetesen a koronavírus-járvány miatt a higiéniai szabályok betartásával. A tüntetők az eredetileg rasszizmusellenes demonstráción sokszínűek voltak a résztvevők: voltak, akik az eredeti célú transzparenseket tartották fel, mások a klímaváltozás ellen vagy az oktatás támogatásáért demonstráltak. A vasárnapi tüntetéssel a szervezők azt is meg akarták mutatni, hogy – ellentétben az egy héttel ezelőtti, zsúfolt, maszk nélküli tüntetéssel – létezhet egyensúly a gyülekezési szabadság érvényesítése és a járványügyi védekezés között. – Az új koncepció bevált, a tüntetés példamutató volt – nyilatkozott az RBB-nek a rendőrség szóvivője. Hasonló megmozdulásokat tartottak vasárnap más német nagyvárosokban, köztük Hamburg és Lipcsében is.

Vucicnak magyarázkodnia kell

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.14. 20:43
A Szerb Haladó Párt (SZHP) óriásplakátja Szabadkán
Fotó: Molnár Edvárd / MTI
Szerbiában ismét korlátozásokat vezethetnek be a hatóságok, mivel emelkedni kezdett a koronavírussal fertőzöttek száma, főleg Belgrádban.
 Ami különösen aggasztó lehet: szombati bejelentés szerint valamivel több, mint 3300 embert teszteltek a vírusra, ami 2500-al kevesebb mint pénteken, de így is hárommal több, 76 volt a pozitív mintát adók száma, mint az előző nap. A Szerb Haladó Párt (SNS) ugyan múlt héten, az egyre aggasztóbb adatok miatt lemondta a választási rendezvényeket, Aleksandar Vucic elnök felelőssége azonban teljesen egyértelmű. Részben azért, mert miközben Szerbiában az egyik legszigorúbb korlátozásokat vezették be, miután az államfő június 21-re kiíratta az előrehozott választásokat, szinte minden korlátozást egyik pillanatról a másikra feloldottak. Az azonban különösen megdöbbentő volt, hogy a kormány engedélyezte azt, hogy szurkolókkal rendezzék meg a szerb focikupa két elődöntőjét. A múlt szerdai Partizan-Crvena Zvezda derbin hivatalos közlés szerint 15 800-an jelentek meg. A szurkolók nemhogy nem tartották meg a kellő távolságot egymással szemben, maszkot sem viseltek. Ebből kiindulva nem lenne meglepő, ha hamarosan ismét megugrana a szerbiai fertőzések száma.
Vucic egy másik ügy miatt is védekezésre kényszerült. Az KRIK oknyomozó portál újságírójának sikerült lencsevégre kapnia, amint fia, Danilo, az említett focimeccset egy kávézóban tekintette meg az ismert drogbáró, Aleksandar Vidojevic társaságában. Vucic érzelmes beszédekben mondogatta, hogy valójában őt támadja a külső ellenség, hiszen fia csak a focit szereti, amit igazán nem lehet a szemére vetni. Az elnök azt is közölte, őt akarják elhallgattatni, ami nem éppen meggyőző érv egy olyan ország vezetőjétől, ahol mondhatni a csapból is ő folyik. Magyarázata azért is sajátos, mert Danilo Vucicot korábban már háromszor fedezték fel az ismert maffiózó társaságában. Ana Brnabic kormányfő a kormányhoz hű Pink televízióban védte anyatigrisként az elnök fiát. Szerinte megengedhetetlen az, hogy Danilo Vucicot kövessék és a magánéletében vájkáljanak. Mindezek ellenére szakértők egyetértenek abban: ilyen unalmas kampány még nem volt Szerbiában. Az ellenzék nagy része által bojkottált voksolás végkimenetele nem kérdéses, csak az, hogy az SNS 60 százaléknál többet szerez-e.

Focihuligánok őrizetben

Hétvégén a horvát rendőrség hat fiatalt vett őrizetbe, mert a Dinamo Zágráb nem éppen jó hírű szurkolói csoportja, a Bad Blue Boys transzparenseken fenyegette a szerb kisebbséget, ami a büntető törvénykönyv hatálya alá esik. 19-22 év közötti fiatalokról van szó. Milorad Pupovac, a helyi szerb kisebbség pártja, az SDSS vezetője szerint nem ők az igazi tettesek, hanem azok, akik felbérelték őket. Szerinte a gyűlöletbeszéd szellemi vezetői közül többen indulnak majd a július 5-én esedékes előrehozott horvát parlamenti választáson.

Felszentelték az orosz hadsereg főtemplomát, Nagy Péter cár ikonja immár a védelmi miniszteré

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.14. 20:02

Fotó: IGOR PALKIN / AFP or licensors
Végül sem Joszif Sztálin szovjet diktátor, de – saját kérésére – Vlagyimir Putyin orosz elnök arcmása sem került Isten házának falára.
Felszentelte Kirill pátriárka az orosz hadsereg főtemplomát vasárnap a Moszkvához közeli Kubinka Patriot parkjában. Az orosz ortodox egyházfő a templom megépítését azon történelmi fordulat egyik jelképének nevezte, amelyet „az orosz nép és hadserege tett meg a hitetlenségtől a hit felé”. Az avatáson a pátriárka átadta Szergej Sojgu védelmi miniszternek a kaplunovkai Szűz Mária-ikont, amelyet Nagy Péter cár vitt el 1709-ben a poltavai haditáborba, ahol az orosz katonák a svédek ellen megvívott győztes csata előestéjén fohászkodtak előtte. A szovjet időkben a kegytárgyat őrző templomot lerombolták, de az ikon megmenekült. A másfél év alatt megépített katonai főtemplomot az eredeti tervek szerint a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján, május 9-én szentelték volna fel, de a koronavírus-járvány miatt az eseményt el kellett halasztani.

Orosz hadvezérek a falakon

A templom dekorációjában a csataképek és a katonai érdemjeleket bemutató ablakok mellett megjelennek az orosz hadtörténet jeles alakjai, így Szuvorov, Kutuzov, Nahimov, Dmitrij Donszkoj és Alekszandr Nyevszkij is. Az eredeti tervekkel ellentétben a falakon nem helyezték el sem Joszif Sztálin, sem pedig – saját kérésére – Vlagyimir Putyin orosz elnök mozaikképét, aki mellett egyébként több jelenlegi orosz vezető is megjelent volna a Krím félsziget Ukrajnától elcsatolása apropóján. Ez most elmaradt. A templom felépítésének tervét a moszkvai katonai tárca vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok 2018 szeptemberében hozta nyilvánosságra.  Mint mondta, a személyi állomány körében végzett lelki és felvilágosító tevékenységben felbecsülhetetlen szerepük van a katonaság ortodox templomainak. Az Isten háza, amelynek plébánosa maga a pátriárka, egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, a tábori lelkészek és a civilek számára egyaránt. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a templom a hívők előtt június 22-én, a Szovjetunió elleni náci támadás évfordulóján nyitja meg kapuit, 24-én pedig megtartják a náci Németország felett aratott szovjet győzelem 75. évfordulójának – a koronavírus-járvány miatt májusról elhalasztott – díszszemléjét.
Russia Military Cathedral Consecration
Fotó: Evgeny Odinokov