Úgy tűnik, Pintér szerint nem szakmai kérdés, hogy kórházparancsnokok orvosi szerződésekről is dönthetnek

Publikálás dátuma
2020.06.12. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az elvileg csak a készleteket felügyelő parancsnokok már a kórházak szerződéseit is számon kérhetik. A belügyminiszter szerint ez nem orvosszakmai ügy.
Kásler Miklós május 25-én rendeletben tiltotta meg a kórházaknak, hogy önállóan új szerződést kössenek magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. A döntés – melynek kockázatairól a Medical Online cikke nyomán lapunk is részletesen írt - rendkívül bürokratikus folyamathoz köti, hogy egy kórház mégis szerződhessen magánszolgáltatókkal; ám a folyamat meg sem kezdődhet a Honvédségtől vagy a rendőrségtől átvezérelt kórházparancsnok engedélye nélkül. 
Mindez pedig azt mutatja, hogy a kórházparancsnokok már orvosszakmai kérdésekbe is beleszólhatnak – mutatott rá Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelében Lukács László György, a Jobbik politikusa. Lukács szerint egyértelműen szakmai ügy az, hogy egy kórház szerződhet-e egy szakorvossal, és ezért arra volt kíváncsi: 1. hány kórházparancsnoknak van orvosi diplomája?, 2. a kormány szerint indokolt-e, hogy a kórházparancsnokok erre is felhatalmazást kaptak?
Levelére Pintér Sándor reagált is, ám – a tőle nem meglepő módon – nem közölt túl sok konkrétumot. Megismételte azt a korábban többször hangoztatott állítást, hogy a kórházparancsnok csak az egészségügyi készleteket és a járványügyi szabályok betartását ellenőrzi, „orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, döntést nem hozhat.” Idézett egy, az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos kormányrendeletet is, ám abban véletlenül sem szerepel a kórházi parancsnokok és a kórházi szerződések kapcsolata.
Pintér válasza alapján tehát két dolog is elképzelhető:
  • A belügyminiszter szerint nem orvosszakmai kérdés, hogy egy kórházi vezető melyik szakorvossal szeretne megállapodni, melyik szolgáltatót tart alkalmasnak egészségügyi berendezések – például, egy lélegeztetőgép – karbantartására.
  • Pintér Sándor sem érthet egyet azzal, hogy a kórházparancsnokok ilyen, szakmai kompetenciájukon túlmutató felhatalmazást kaptak, és a maga szikár stílusában jelzi, hogy ez szabályosan nem történhetne meg.
Ami viszont biztos, hogy belügyminiszter nem árulta el, hány kórházparancsoknak van orvosi diplomája.
Szerző

Durván megleckéztették a vasalódeszkán úszni tanító makói tornatanárt

Publikálás dátuma
2020.06.12. 17:05
A tanulók imádták a makói tornatanár vidóját, a tankerület büntetett miatta
Fotó: Youtube/Zsoman YT
A tankerület nem nevetett a viccesnek szánt videón, megtorlásnak beillő szankciókkal sújtották a férfit.
A felvételt felkapta és népszerűsítette az országos média, több lap is méltatta a pedagógus kreativitását és humorát. Tankerülete ugyanakkor egyáltalán nem értékelte a vasalódeszkás videót. Annyira nem, hogy szabályosan megleckéztették a férfit – derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének lapjából. A nedolgozzingyen.hu interjút készített Vezsenyivel (az anyagot a 444.hu szúrta ki), amiben a tornatanár a felvétel keletkezésének körülményeiről és a retorzióról mesél.
Vezsenyi László felidézte, hogy diákjai nem nagyon értették, hogyan lehetne online testnevelési órákat tartani – vezetője pedig azt ajánlotta neki, hogy oldja meg kreatív módon az egyébként kötelező feladatot. Ekkor jött az ötlet, hogy úszást imitáljon búvárszemüvegben egy vasalódeszkán, aztán feleségével feltöltötték az anyagot a Youtube-ra. A videó már 1700 megtekintésnél járt, amikor a tankerület vezetője üzent, hogy azonnal törölni kell – mesélte a tanár. Ez azonban csak a kezdet volt: a férfi írásbeli fegyelmit kapott, melyben felettesei azt állították, hogy „ az iskola tanárához méltatlan módon, nem kellő komolysággal és szakmaisággal oktatott”. 
Elvették tanulói csoportjait, vagyis már nem taníthat - ám így is kötelezték rá, hogy naponta elkészítse az aktuális tananyagot, és elküldje azt a tankerületi vezetőnek és az iskola igazgatójának. A leadást pedig számon is kérték, amikor azt hitték, hogy az egyik napi terv kimaradt.

„Azt is kiadták, hogy tanulmányoznom kell a Nemzeti Pedagóguskar etikai kódexét és a nemzeti alaptantervet is. A tankerület vezetője azt is elvárta volna, hogy az igazgatóm ezekből „kérdezzen ki”. Szerencsére, ez utóbbitól az igazgató végül eltekintett” – mesélte a PDSZ lapjának Vezsenyi László.  Mivel a tananyagot a makói pedagógusnak úgyis össze kell állítania, hogy nem taníthat, a szankciókat nehéz másként értelmezni, mint megtorlásként. A tornatanár végül a szakszervezet jogi szolgálatától kapott segítséget, az érdekképviselet pedig a Civil Kurázsi Díjjal ismerte el Vezsenyi kreatív ötletét, a 70. pedagógusnapon.
A férfi gondolkodik rajta, hogy pert indítson az őt ért szankciók miatt, de, mint mondja, a pereskedés amúgy sem segítene az okozott lelki sérüléseken.
Szerző

Garnitúraváltás: 20 milliárd forintért rendelt bútorokat a kormány

Publikálás dátuma
2020.06.12. 16:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kartámla nélküli széktől a bőrbevonatos, faberakásos főnöki fotelig mindenféle típusból vásárolna a kormányzati beszerző központ. De megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is.
Óriási bútorbeszerzésre írt ki pályázati felhívást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF): a szervezet összesen 20 milliárd forint értékben szerezne be irodabútorokat, a következő három évben - derül ki abból a dokumentumból, ami pénteken jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.
A tervezett keretszerződés leírása alapján a KEF országos beszerzésben gondolkodik – a teljesítés helyszínének ugyanis Közép-Magyarországot, Észak-Magyarországot, a Dunántúlt és az alföldi régiót is megjelölték.
Belenéztünk a dokumentum mellékletébe: a 47 oldalas leírás szerint a főigazgatóság két kormányzati alapcsomag, az általános és a magas igényességi fokozatú irodabútorok beszerzésében gondolkodik, és  megrendelné a hozzájuk kapcsolódó javítási és karbantartási szolgáltatásokat is. Az általános igényességi kategóriába belefér a támla, karfa vagy kárpit nélküli szék is, a magas fokozat leírásában viszont már olyan elvárásokkal találkozhatunk, minthogy „ a fém és fa alkatrészek felületkezelése a bútor magas igényességi fokozatához illő (pl. fém esetén krómozott, polírozott vagy eloxált) legyen (...) a forgórészek ötágú lábcsillaga megfelelően felületkezelt fémből vagy természetes fával burkolva készüljön (…) a kárpitos bevonó anyag valódi bőr vagy nagy értékű szövet legyen”. 
Az ajánlati felhívás nem csak a bútorok minőségi paramétereit szabja meg pontosan, de sajátosan testhez álló feltételeket is támaszt a pályázókkal szemben 
„Alkalmas AT (ajánlattevő - a szerk.), amennyiben rendelkezik az ajánlati felhívás feladásától visszafele számított 3 évben, de legfeljebb hat éven belül megkezdett legalább 7 db, összesen nettó 371 000 000 HUF összértékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referenciával, melyből: — 1 db. legalább nettó 150 000 000 HUF értékű irodabútorok szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra vonatkozó referencia kell legyen”

 – áll a kiírásban. Nehezen érthető, hogy a KEF miért legalább hét darab, összesen 371 millió forint értékű szolgáltatást kér referenciaként, – miért nem 372 milliót, vagy 369 milliót. Ráadásul a pályázónak elég csak egy, 3 éves tapasztalattal rendelkező bútoripari kereskedőt és egy 3 éves tapasztalattal bíró faipari mérnököt foglalkoztatnia a tender elnyeréséhez.
Az ajánlatokat július 27-i bontják fel; a jelek szerint nem kell nagyon meglepődnünk, ha 20 milliárdos tendert egy, a megszabott minimumfeltételeknek centire pontosan megfelelő vállalkozó nyeri majd meg.
Szerző
Frissítve: 2020.06.12. 19:42