Georgia rossz ómen

Publikálás dátuma
2020.06.10. 17:46

Fotó: DREW ANGERER / AFP/Getty Images
Hosszú sorok alakultak ki az előválasztáson, ami alighanem megfelelt a republikánusok szándékainak. Az ellenzék riadót fúj.
George Floyd temetésének napján az Egyesült Államok újabb példát szolgáltatott az afro-amerikaik hátrányos megkülönböztetésére. Még véget sem értek a Minneapolisban május 25-én rendőrök által meggyilkolt férfi emlékét felidéző búcsúbeszédek, amikor riasztó hírek kezdtek érkezni Georgiából, ahol kedden előválasztásokat tartottak. A nyáreleji hőségben több száz méteres sorok formálódtak a szavazóhelyiségek előtt. Különösen a feketék lakta körzetekben volt nehéz a voksolás. A korábban republikánus fellegvárnak számító déli államban ősszel szoros eredmény várható, és a republikánusok mindent elkövetnek, hogy a feketék ne jussanak el az urnákhoz. Ha ez a cél, a főpróba jól sikerült, hosszú órákba került, ha valaki gyakorolni akarta demokratikus jogát. A botrány előzményei 2018-ig nyúlnak vissza. Akkor a republikánus Brian Kemp volt a választás lebonyolításáért felelős tisztviselő – egyben pártja kormányzójelöltje. Előzetesen a jobboldal előzetesen mondvacsinált ürügyekkel félmillió embert törölt a választói jegyzékből. Kemp végül alig másfél százalékos különbséggel győzött, de kihívója, a fekete Stacy Abrams csalást kiáltott és nem ismerte el a vereségét. Ezek után Georgia idén vadonatúj választási rendszert rendelt egy kisebb cégtől, amely Kemp volt kampányfőnökét alkalmazta lobbistának. Az új szavazógépek egy része most nem működött vagy a tisztviselők nem tudták őket kezelni. Ehhez jött a koronavírus-járvány okozta pánik, ami miatt néhol újoncoknak kellett beugrani az otthonmaradást választó tapasztalt veteránok helyett. Rengetegen inkább levélben szerettek volna szavazni, de nem kapták meg időben a borítékokat.
Az eredmény részben mellékes, már Donald Trump és Joe Biden is megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges támogatást. Georgiában azonban idén az állam mind a két szenátori helyéről döntenek, s lehet, hogy ezen a két helyen fog múlni a szenátusi többség. Márpedig Trump jelentős részben hiába nyerne, ha utána nem tudná keresztülvinni törvényjavaslatait és bírói kinevezéseit, mint ahogyan Bidennek is meggyűlne a baja, ha a republikánusok ugyanúgy keresztbe tudnának feküdni személyi döntéseinek, mint Obama utolsó éveiben. Trumpnak nem sikerült bővítenie 2016-os választói bázisát, az ő szempontjából az lenne előnyös, ha novemberben minél kevesebben szavaznának, lehetőleg ugyanazok és ugyanúgy, mint négy éve. A Demokrata Párt viszont mozgósítható tartalékot lát az ingadozókban és az első választó fiatalokban. A járvány miatt mindkét fél a levélszavazásra koncentrál: a jobboldal vissza akarja szorítani, az ellenzék pedig szeretné országosan elérhetővé tenni. A módszer néhány államban már eddig is általános volt, és az elnök, illetve környezetének több tagja is élt a lehetőséggel, amit most másoktól meg akarnak tagadni.  A rasszizmus ellen tüntetők Richmondban egy tóba dobták a kontinens eredeti európai gyarmatosítását jelképező Kolumbusz szobrát. Ezzel együtt hetek óta először tűnt úgy, hogy az amerikai belpolitika visszatér a „normál” ügymenethez. Donald Trump hamarosan bejelenti, hová viszik a republikánusok augusztus végi konvencióját. Az eredeti helyszínen, az észak-karolinai Charlotte-ban a demokrata párti kormányzó és polgármester ragaszkodott az egészségügyi előírások betartásához, amire Trump nem hajlandó. Ezek után várhatóan a floridai Jacksonville ugrik be, ahol a republikánus vezetés nem bánja, ha 50 ezren gyűlnek össze az USA minden pontjáról. A Covid 19 koronavírus az Egyesült Államokban már csaknem 115 ezer áldozatot szedett. Kedden 837-en haltak bele a fertőzésbe, ennél többen csak Brazíliában (931).

Szíria: nagy zűr, kis Venezuelában

Publikálás dátuma
2020.06.10. 15:19

Fotó: AFP
“Az emberek a rezsim bukását akarják” - ezt, a 2011-es Arab tavasz idején ismertté vált szlogent skandálták tüntetők a délnyugat-szíria Szuveidában, ahol szerdán már negyedik napja követelték Bassár El-Aszád szír elnök lemondását, valamint az őt támogató Irán csapatainak kivonulását. A demonstrációkat elsősorban a nemzeti valuta hétvégi mélyrepülése váltotta ki: a szíriai font szombatról hétfőre értékének nagyjából harmadát veszítette el a pénzváltóknál. Az árfolyamgyengülést az emberek saját bőrükön is megtapasztalják, hiszen emiatt tovább drágulnak az alapvető élelmiszerek, amelyek ára már áprilisban másfélszer annyi volt Szuveidában, mint egy évvel korábban. A gyógyszerek beszerzését pedig szinte ellehetetleníti a pénzromlás: egyes készítményekből már hónapok óta hiány van. Dr. Zaher Sahloul, a MedGlobal nevű nemzetközi segélyszervezet elnöke szerint nemcsak arról van szó, hogy a patikák nem engedhetik meg maguknak a külföldi importot, hanem a szíriai gyógyszergyárak is gondokat okoznak azzal, hogy a nagyobb haszon érdekében inkább külföldre adják el termékeiket. Mindezek fényében nem meglepő, hogy Szuveidában tiltakozások törtek ki. A felvonulásokon ugyan mindössze néhány tucatnyian vettek részt, a tüntetések mégis kihívást jelentenek Aszád számára, hiszen bizonyítják, hogy nem csupán a rezsim által terroristának bélyegzett felkelők elégedetlenek az elnökkel. A sok venezuelai bevándorlónak otthont adó, és ezért “kis Venezuelaként” is emlegetett Szuveidát a polgárháború során folyamatosan a kormányerők tartották ellenőrzésük alatt. A helyiek éppen ezért szabadabban fejezték ki a véleményüket, mint a lázadóktól elfoglalt, “leigázott” települések lakói. Az eddigiekben a biztonsági erők is elnézőbbnek tűntek az esetleges kihágásokkal szemben, ám ez kedden érzékelhetően megváltozott: letartóztatták a tiltakozások egyik hangadóját, Raid al-Hatib ellenzéki aktivistát. A rezsim fokozattan figyel Szuveidára: szerdán már saját felvonulást is rendeztek az amerikai szankciók ellen, amelyek a szír állami média szerint felelősek a nemzeti valuta gyengüléséért és a romló életkörülményekért. A demonstráción jóval többen jelentek meg, mint a rendszerellenes tiltakozásokon, ugyanakkor ez nem feltétlenül tükrözi a közhangulatot. A Szuveida24 nevű helyi, kormánykritikus portál által közölt hangfelvétel szerint a szervezők például kötelezővé tették a részvételt az egyetemi hallgatók számára - és vélhetően a kényszermozgósítás nem csupán rájuk vonatkozott. Mindez pedig igazolja, hogy az Aszád-rezsim már azt nagy zűrként éli meg, ha mindössze néhány tucatnyian nyíltan szembeszállnak vele.

Családi fotóval ünneplik Fülöp herceg 99. születésnapját

Publikálás dátuma
2020.06.10. 14:18

Fotó: Steve Parsons / MTI/AP/PA
Idén először jelent meg nyilvánosan a korábban igen aktív, de "szavatossági idejének" lejárta előtt visszavonult edinburghi herceg.
II. Erzsébet királynő és férje a koronavírus-járvány miatt továbbra is elszigeteltségben ünnepli a 99. születésnapját – közölte a Buckingham-palota, a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala. A 94 éves királynő és Fülöp edinburghi herceg március óta a London nyugati határában fekvő Windsor ősi, hatalmas kastélyában tartózkodik és a kormány előírásainak megfelelően nem fogadnak látogatókat, még saját családtagjaikat sem. Az óvatosság annál is inkább indokolt, mivel néhány hete Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 éves elsőszülött fia is átesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen, jóllehet csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.
A jeles nap alkalmából a Press Association sajtószolgálat fotósa megfelelő biztonsági előírások betartásával, az udvar felkérésére Windsorba utazhatott és közös családi portrét készített Fülöpről és II. Erzsébet királynőről. A herceg szerdai születésnapján közzétett fotón a házaspár a windsori kastély parkjában látható. Idén ez az első alkalom, hogy Fülöp herceg - ha csak egy fotó erejéig is - megjelent a nyilvánosság előtt.
A herceg nevéhez több rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje "szolgáló" uralkodói hitves: 68 éve számít uralkodói házastársnak, felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára. A királynő és az edinburghi herceg az idén ünnepli 73. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében. Mindemellett II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.
Fülöp már a 90. születésnapja alkalmából készült BBC-portréműsorban kijelentette, jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal majd, mivel az ő korában 
"az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Hivatalosan azonban csak 2017 őszén vonult vissza a közszerepléstől, azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre, csak családi eseményeken, például esküvőkön vesz részt.
Fülöp korábban igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 
  • 22 219 - évente átlagosan 342 - hivatalos programot teljesített,
  • 637 külföldi látogatást tett - többször járt Magyarországon is -,
  • 5500 beszédet tartott,
  • 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt.
Az utóbbi években II. Erzsébet királynő is csökkentette munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.
Szerző