Előfizetés

Szabad a beutazás Koszovóba, Észak-Macedónia viszont tovább szigorítana

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.08. 10:46

Montenegróban több mint egy hónapja nem jelentettek új fertőzöttet.
Szerbiában egy nap alatt 11 741-ről 11 823-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Járványügyi szakértők szerint a koronavírus ősszel teljes bizonyossággal visszatér, de a figyelmetlenség és a felelőtlenség miatt akár a nyáron is kialakulhatnak újabb gócok. Koszovóban az elmúlt 24 órában 1194-ről 1234-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három hónapos kihagyás után a végzős általános iskolások visszatérnek az iskolapadokba, hogy kéthetes felkészülés után megírják a szükséges záróvizsgákat és a középiskolai felvételiket. A kormány döntése értelmében az országba belépőknek ezentúl nem kell kötelező kéthetes karanténba vonulniuk. Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 2915-ről 3025-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány további korlátozó intézkedések bevezetését tervezi, mert napról napra nő az új fertőzöttek száma. Múlt csütörtök estétől hétfő reggelig teljes kijárási tilalmat vezettek be a legtöbb fertőzöttel rendelkező településen, míg az ország többi részén éjszakai kijárási tilalom volt érvényben. A várakozások szerint a kijárási tilalmat ismét mindennapossá tehetik, emellett lakhelyelhagyási és gyülekezési tilalmat vezethetnek be, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését az országban. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2641-ről 2686-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szarajevó hétfőn 42 ezer maszkot kap Kínától a koronavírus-járvány elleni védekezésre. Montenegróban több mint egy hónapja nem jelentettek új fertőzöttet. A kormány fokozatosan oldja fel a korábbi korlátozásokat. A legfrissebb döntés értelmében a korábbi százról kétszázra emelték a szabadtéri és a zárt térben szervezett eseményeken részt vevők maximális számát.

Egy kutya miatt feküdt hat napig kútban egy brit férfi Balin

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.08. 09:41

A törött lábú férfi kiabálását egy legelésző tehenét kereső helybeli hallotta meg.
Kutya elől menekült a 29 éves Jacob Roberts, amikor egy négy méter mély kútba zuhant Pecatu település közelében. Az esés következtében eltört a lába, ezért nem tudott kimászni. A kútban szerencséjére volt egy kis víz, ez tartotta életben hat napig.
A férfi kiabálását egy legelésző tehenét kereső helybeli hallotta meg, ő értesítette a hatóságokat is. „Soványnak látszott és megsérült” – mondta el a helyi rendőrfőnök a szombaton megtalált britről, akit hárman emeltek ki hordágyon a kútból. 
Robertset a közeli kórházba szállították. A mentésről készült képeket az Instagramon is megosztották. A BBC News beszámolója szerint azt nem tudni, hogy a férfi Balin él vagy turista.
Az indonéz sziget, amelynek nagy az idegenforgalma, hónapok óta zárva van a koronavírus-járvány miatt. Mostanában kezdik óvatosan lazítani a karanténszabályokat.

Autóval a tömegbe hajtott, majd meglőtt egy tüntetőt egy ámokfutó Seattle-ben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 09:01

A 27 éves áldozat állapota stabil, a karját érte a lövés.
Autóval hajtott a tüntetők közé egy férfi Seattle-ben vasárnap este, majd a kocsiból kiszállva meglőtt egy embert – számolt be róla a Business Insider. A lap értesülését megerősítette a városi rendőrség és a tűzoltóság.
A rendőrség őrizetbe vette az ámokfutót, egy férfit pedig lőtt sérüléssel kórházba szállítottak. A 27 éves áldozat állapota stabil, a karját érte a lövés. Elmondása szerint a tüntetőket akarta védeni azzal, hogy megpróbálta lefegyverezni az ámokfutót, miután a férfi a tömegben igyekezett megszökni.
(A 444 nyomán.)