Előfizetés

Ez kivéreztetés, nem válságkezelés: Karácsony kiakadt az önkormányzatok évekig tartó sarcolása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 17:46
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A legostobább, legkárosabb megszorító politikának tartja a főpolgármester, hogy a kormány 2024-ig számol a járvány ürügyén bevezetett elvonásokkal.
„Csúnya lebukás ez. A kormány megcáfolta saját magát. Eddig ugyanis a válsággal, meg a szolidaritásról szóló szólamokkal magyarázták, miért sarcolják minden eddiginél jobban Budapestet és az önkormányzatokat. A péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés azonban leleplezi ezt a hazugságot.”
„A kormány ugyanis a kivéreztetést nem csak a jövő évre, hanem 2024-ig tervezi” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra utalt, hogy – mint a Portfolio.hu először megírta – örökre velünk marad az idén bevezetett új különadó, és az önkormányzatok sarcolása is tartós lesz. A büdzsé rendezését ugyanis úgy képzeli a kormány, hogy a gépjárműadó elvonása fennmarad. A szolidaritási hozzájárulást is tartósan sokkal magasabb összegben várják el az önkormányzatoktól, egészen 2024-ig ,de nem vonják vissza a kiskereskedelmi láncokra kirótt adót sem. 

Évi 40 milliárdot vennének ki Budapest kasszájából

Karácsony hozzáteszi, a helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel a kormányzati előterjesztésben. Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent - évente. A gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja.
„Szó sincs tehát válságkezelésről, meg szolidaritásról. A válságkezelés ugyanis nem lehet sikeres az önkormányzatok kivéreztetésével” - írja és üzeni a főpolgármester, aki szerint 
„Budapest és az önkormányzatok kivéreztetésének milliók látják kárát országszerte, ez a legostobább, legkárosabb, leginkább szűklátókörű megszorító politika válság idején.”

 A tartós elvonások okát Karácsony abban látja, hogy a magyar kormány egyszerűen nem képes elviselni, hogy tőle független önkormányzatok működnek. „Megküzdeni most már nem csak Budapest, és a többi önkormányzat működőképességéért, hanem magáért az önkormányzatiságért muszáj” - zárja Facebook-bejegyzését.

Hol van az eltűnt pénz? Működjünk együtt!

A bejegyzést a fővárosi Fidesz-KDNP frakció sem hagyta szó nélkül: az MTI Országos Sajtószolgálatához elküldött közleményükben arról írnak, hogy a baloldal a fővárost és a kerületeket többlettel, azaz milliárdos megtakarítással vette át - és számon kérik Karácsonyon a főváros és a kerületek kasszájából szerintük eltűnő tételeket. „A pénzt viszont ezek szerint gyorsan elköltötték! Hová lettek a milliárdok a főváros és a kerületek kasszájából?” - kérdezik a közleményben. Egyúttal azt kifejtik, hogy „a budapestiek együttműködésből fakadó fejlődést, és nem politikai csatákat akarnak látni” - bár az együttműködés fontosságnak hangsúlyozása meglehetősen furcsa, tekintve, hogy egy mondattal korábban még eltűntnek gondolt milliárdokat kértek számon Karácsony Gergelyen.

Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.07. 16:55

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 4 (négy) 12 (tizenkettő) 18 (tizennyolc) 22 (huszonkettő) 33 (harminchárom) 41 (negyvenegy)    Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 70 darab, nyereményük egyenként 208.010 forint; 4 találatos szelvény 2.985 darab, nyereményük egyenként 4.880 forint; 3 találatos szelvény 41.428 darab, nyereményük egyenként 1.655 forint.

Több százan ereszkedtek térdre George Floydra emlékezve a Szabadság téren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 15:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A rasszizmus és a rendőri erőszak ellen vonultak fel vasárnap délután Budapesten, az eseményt maroknyi ellentüntető próbálta megzavarni.
Több száz ember gyűlt össze vasárnap a fővárosban, az amerikai nagykövetség közelében, hogy a rendőri intézkedés közben megfojtott afroamerikai férfire, George Floydra emlékezzenek, a tragédiát felidézve pedig a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozzanak.
A program szervezői, köztük a zenész Gregory G Ras már az esemény meghirdetésekor arra figyelmeztettek, hogy a járványhelyzet miatt tüntetést nem lehet tartani, kegyeleti rendezvényt azonban igen, mert az nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. A résztvevők nagy többsége maszkot viselt, a megemlékezés pedig békés keretek között, zenék bejátszásával, rövid felszólalásokkal zajlott le; volt, aki azt hangsúlyozta, hogy nem a politikusok, hanem az emberi természet az ellenség, és a közösen felépített, romlott rendszert csak együtt tudjuk megváltoztatni. A rendezvényről a Mérce adott élő videóközvetítést.
A résztvevők 8 perc 46 másodpercig térdeltek a földön: ennyi ideig küzdött hasztalanul az életéért George Floyd, akit rendőr gyilkosa a nyakára térdelve fojtott meg.

Floyd utolsó szavai - „Nem kapok levegőt” - világszerte tüntetések és a Black Lives Matter mozgalom jelszavává váltak, mert kifejezik a hatósági erőszak, az elnyomás és a társadalmi igazságtalanságok okozta képletes légszomjat is. A férfi halála után tüntetéssorozat robbant ki az Egyesült Államokban, a tiltakozás átterjedt Európára, Ázsiára és Ausztráliára is, hiszen a rendőri brutalitásnak mindenütt vannak áldozatai. A Szabadság téri megemlékezést a rendőrség nem oszlatta fel, ahogy a Deák téren megrendezett szurkolói megemlékezés esetében sem tették, bár utóbbin rasszista, uszító kijelentések is elhangzottak. A Floyd-megemlékezést három ellentüntető – a 444.hu szerint az Identitás Mozgalom aktivistái – próbálták megzavarni „European Lives Matter!” feliratú táblákkal, de őket a rendőrök igazoltatták és elküldték.