Előfizetés

Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.07. 16:55

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 23. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 4 (négy) 12 (tizenkettő) 18 (tizennyolc) 22 (huszonkettő) 33 (harminchárom) 41 (negyvenegy)    Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 70 darab, nyereményük egyenként 208.010 forint; 4 találatos szelvény 2.985 darab, nyereményük egyenként 4.880 forint; 3 találatos szelvény 41.428 darab, nyereményük egyenként 1.655 forint.

Több százan ereszkedtek térdre George Floydra emlékezve a Szabadság téren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 15:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A rasszizmus és a rendőri erőszak ellen vonultak fel vasárnap délután Budapesten, az eseményt maroknyi ellentüntető próbálta megzavarni.
Több száz ember gyűlt össze vasárnap a fővárosban, az amerikai nagykövetség közelében, hogy a rendőri intézkedés közben megfojtott afroamerikai férfire, George Floydra emlékezzenek, a tragédiát felidézve pedig a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozzanak.
A program szervezői, köztük a zenész Gregory G Ras már az esemény meghirdetésekor arra figyelmeztettek, hogy a járványhelyzet miatt tüntetést nem lehet tartani, kegyeleti rendezvényt azonban igen, mert az nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. A résztvevők nagy többsége maszkot viselt, a megemlékezés pedig békés keretek között, zenék bejátszásával, rövid felszólalásokkal zajlott le; volt, aki azt hangsúlyozta, hogy nem a politikusok, hanem az emberi természet az ellenség, és a közösen felépített, romlott rendszert csak együtt tudjuk megváltoztatni. A rendezvényről a Mérce adott élő videóközvetítést.
A résztvevők 8 perc 46 másodpercig térdeltek a földön: ennyi ideig küzdött hasztalanul az életéért George Floyd, akit rendőr gyilkosa a nyakára térdelve fojtott meg.

Floyd utolsó szavai - „Nem kapok levegőt” - világszerte tüntetések és a Black Lives Matter mozgalom jelszavává váltak, mert kifejezik a hatósági erőszak, az elnyomás és a társadalmi igazságtalanságok okozta képletes légszomjat is. A férfi halála után tüntetéssorozat robbant ki az Egyesült Államokban, a tiltakozás átterjedt Európára, Ázsiára és Ausztráliára is, hiszen a rendőri brutalitásnak mindenütt vannak áldozatai. A Szabadság téri megemlékezést a rendőrség nem oszlatta fel, ahogy a Deák téren megrendezett szurkolói megemlékezés esetében sem tették, bár utóbbin rasszista, uszító kijelentések is elhangzottak. A Floyd-megemlékezést három ellentüntető – a 444.hu szerint az Identitás Mozgalom aktivistái – próbálták megzavarni „European Lives Matter!” feliratú táblákkal, de őket a rendőrök igazoltatták és elküldték.

Az MSZP kéri, hogy a kormány vonja vissza a Nat-ot, vezessék be a kilenc osztályos általános iskolát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 13:59
Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ötpontos csomaggal reformálnák meg az oktatást a szocialisták, akik szerint inasképzés helyett több közismereti tárgy és nyelvóra kell az iskolákban.
Ötpontos oktatási javaslatcsomagot mutatott be Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján. A politikus pedagógusnap alkalmából köszöntötte az óvodapedagógusokat, tanárokat és tanítókat, akik "joggal lehetnek büszkék" teljesítményükre, valamint köszönetet mondott a szülőknek is a koronavírus-járvány idején mutatott együttműködésükért - írja az MTI.
Szerinte az MSZP szakértők bevonásával kidolgozott javaslatcsomagja alkalmas arra, hogy Magyarországot és a magyar oktatási rendszert újjáépítsék.
A csomag összeállítói javasolják, hogy a kormány ne vezesse be az új Nemzeti alaptantervet (Nat), mert az még több tananyagot ír elő kevesebb óraszámmal, növelve a tanulók terhelését

Az MSZP kéri, hogy a kormány vonja vissza az alaptantervet, majd a tapasztalatok birtokában dolgozza át, bocsássa szakmai vitára, és csak ezután vezesse be - mondta Hiller István. A párt a központi költségvetésből nagyarányú, minden diákot elérő, nyílt forráskódú szoftverekre épülő közoktatási laptopprogramot indítana, biztosítva a tudáshoz hozzáférés egyenlő esélyeit. Emellett bevezetnék a kilenc évfolyamos általános iskolai képzést, melyben az alsó tagozatot erősítenék meg egy új évfolyammal, több időt hagyva az alapkészségek elsajátítására.
Hiller István szerint a kormány idegennyelv-oktatási stratégiája megbukott, ezért azt is szeretnék elérni, hogy szakmai szervezetekkel újragondolva a kormány vezesse vissza az idegennyelvi nulladik évfolyamot.  Ötödik javaslatukkal a szakképzésben növelnék a közismereti tárgyak arányát. Nem betanított munkásokra és "inasképzésre" van szükség, hanem olyan képzett, majdani munkavállalókra, akik a technológiai fejlődést értik, tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, és képesek az új módszereket befogadni, értelmezni és alkalmazni - mondta a szocialista politikus.