Előfizetés

Ki kellett üríteni egy társasházat Baján: gránátra bukkantak a kertben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 12:32
Képünk illusztráció.
Fotó: Népszava
A helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 5 centiméter átmérőjű szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát.
Szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát miatt ürítettek ki egy társasházat Baján vasárnap délelőtt - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Gajdos Milán elmondta: a bajai Szabadság utca egyik társasházának kertjében földmunka közben találtak egy robbanótestet, amelyről a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy egy 5 centiméter átmérőjű szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránát.       Update:  Elszállították és megsemmisítették a tűzszerészek a szovjet gyártmányú repesz-aknavető gránátot- közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel. Gajdos Milán elmondta: a kilőtt állapotú, éles gyújtószerkezettel rendelkező robbanótest állapota a mielőbbi intézkedést indokolta - tette hozzá. A kiürített hét társasházi lakásba visszatérhettek a lakók.

Kiadták a riasztást: felhőszakadásra, jégesőre, viharos szélre figyelmeztetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.07. 11:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint húsz milliméter eső eshet.
Az OMSZ felhőszakadás veszélye miatt Másodfokú (narancs) riasztást adott ki Heves megye, Nógrád megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére.   A zivatarokra figyelmeztető riasztást viszont visszavonták. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, ugyanakkor újabb másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki, ezúttal felhőszakadások veszélye miatt.     Amennyiben az OMSZ visszavonja az ország területéről az elsőfokú riasztást, vagy másodfokú riasztást ad ki, arról újabb közleményben számolunk be - írja Katasztrófavédelem. Az újabb területeket érintő elsőfokú riasztásokról itt tájékozódhatnak.

Szijjártó ennél közelebb már bajosan kerülhetne Dzsudzsákhoz

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.07. 10:59
Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs. A járványügyi védőtávolság sem lehet akadálya a a sportos diplomata és a diplomata sportoló barátságának
Fotó: Facebook
Bár valószínűleg nem egy háztartásban élnek, a külügyminiszter a 15 centis távolságot sem tartja a magyar labdarúgó-válogatott kapitányától.
„Van valami közös a munkánkban: fake news...” - írta Facebook-oldalán vasárnap Szijjártó Péter, ahol baráti közös szelfit is megosztott Dzsudzsák Balázzsal, a magyar fociválogatott Egyesült Arab Emirátusokból külügyi segítséggel hazatérő kapitányával. Szijjártó üzenete az álhírgyártás beismerése is lehetne, a külügyminiszter azonban inkább arra gondolt, hogy róla és Dzsudzsákról osztanak meg álhíreket.
Hogy Szijjártó Péter milyen fake news-ra gondolt, azt nem részletezte. Álhírnek mindenesetre nehéz lenne nevezni azt a fotót, amin maszk nélkül szurkolt Dzsudzsákkal a közemberek előtt lezárt Puskás Arénában, a Honvéd-MTK mérkőzésen.
 A képet a külügyminiszter osztotta meg, így ő bizonyította, hogy meccs közben nem tartották be a mindenkire érvényes járványügyi szabályokat (másfél méteres védőtáv megtartása és védőmaszk használata).  
Dzsudzsák Balázs ráadásul nem először tesz nyilvánosan ezekre a szabályokra: maga Orbán Viktor leplezte le, hogy az Emirátusokból visszatérő focista már a hatósági házi karantén 12. napján a szabadban kávézik. A csapatkapitány valószínűleg diplomáciai mentessége miatt szabadulhatott előbb a karanténból, ennek köszönhető az is, hogy hazatérhetett a koronavírus miatt hermetikusan lezárt arab államból.