Előfizetés

Pedofilhálózat tagjait vették őrizetbe a németországi Münsterben

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 21:59

Fotó: Guido Kirchner / AFP / dpa Picture-Alliance
Tizenegy embert fogtak el, közülük heten előzetes letartóztatásba kerültek.
Egy pedofilhálózat több tagját vette őrizetbe a rendőrség pénteken a németországi Münsterben – ismertette az ügy részleteit szombaton a helyi vádhatóság. A münsteri ügyészség tájékoztatása szerint 11 embert vettek őrizetbe. Közülük heten előzetes letartóztatásba kerültek. Az azonosított áldozatok egy 5, egy 10 és egy 12 éves kisfiú. A bűncselekményeket többek között egy münsteri közösségi kertben követték el. A fő gyanúsított egy 27 éves informatikai technikus, 45 éves édesanyja is őrizetben van, s rajta kívül még öt 30 és 43 év közötti férfi. Négy férfit azzal gyanúsítanak, hogy videóra vették, amint egy 5 és egy 10 éves fiút molesztálnak egy nyaralóban. A nyaraló a fő gyanúsított anyjáé, aki az ügyészek szerint pontosan tudta, hogy mi zajlik ott. A házban a rendőrök professzionális filmes felszerelésre bukkantak, és nagy mennyiségű titkosított adatot foglaltak le, amely egy álmennyezetbe rejtett merevlemezen volt. A ház pincéjét légkondicionált szerverteremmé alakították - mondta el Joachim Poll főfelügyelő. A gyanúsítottak mobiltelefonon kommunikáltak egymással, és a készülékeken lévő adatok nagyrészét sikerült megsemmisíteniük. Azonkívül azonban még mintegy 500 terabájt titkosított adatot foglaltak le. Poll úgy fogalmazott, hogy hihetetlen visszaélésekről és bántalmazásokról készült felvételeket találtak, amelyeket borzasztó megnézni, és azt gyanítják, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. „A legtapasztaltabb nyomozóink is besokalltak” – mondta Rainer Furth münsteri rendőrfőnök. Két áldozat rokoni kapcsolatban állt az elkövetőkkel, a harmadik pedig egyikük élettársának a fia. A gyerekeket elkábították kábítószerrel, mielőtt molesztálták. A nyomozók 2018-ban figyeltek fel először a münsteri gyerekmolesztálókra, amikor egy névtelen internetes forrás gyerekpornót kezdett árulni az interneten. Így jutottak el egy IP-címen keresztül egy olyan farmhoz, ahol a 27 éves első számú gyanúsított informatikai technikusként dolgozott. A férfit egyébként már kétszer is elítélték gyermekpornográfia birtoklása miatt, és pedofília miatt a bíróság kényszergyógykezelését is elrendelte már korábban.

Meghaladta a 241 ezret az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 19:52

Fotó: Adria Puig / AFP / Anadolu Agency
A szaktárca összesítése szerint az elmúlt napon 164 új esetet jelentettek a tartományok.
Spanyolországban meghaladta a 241 ezret a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A szaktárca összesítése szerint az elmúlt napon 164 új esetet jelentettek a tartományok. A halálos áldozatok száma elérte a 27 135-öt, 67-en az elmúlt egy hétben hunytak el a SARS-CoV-2 vírus következtében. A járvány során eddig több mint 124 ezren kerültek kórházba, közülük több mint 11 ezren szorultak intenzív terápiás ellátásra. A legtöbb fertőzöttet, 69562-őt, a fővárost is magába foglaló, 6,5 millió lakosú madridi autonóm közösségben azonosították. A legkevesebb esetet, 1616-ot a másfél milliós Murcia tartományban igazolták. Spanyol sajtóértesülések szerint a nyilvános helyeken kötelező marad a szájmaszk viselése azután is, hogy két hét múlva lejár a járvány miatt három hónapja bevezetett szükségállapot. A szabályszegőkre akár 100 eurós (34484 forint) bírságot is kiróhatnak. A kormány várhatóan kedden ismerteti azt a szabályozás-tervezetet, amellyel a járványügyi intézkedések feloldása után szavatolná a biztonságot. A spanyol fővárosban három hónap szünet után szombaton újranyitottak a legnagyobb múzeumok. Az előzetes internetes regisztrációval már napokkal a nyitás előtt beteltek a férőhelyek. A járványügyi óvintézkedések miatt például a világhírű Prado múzeum 1800 látogatót fogadhat a korábbi napi kilencezer helyett. A képtár korlátozta a látogatható termek számát, és a legnépszerűbb műveit átcsoportosította, hogy így is megtekinthetők legyenek. A közönséget a padlóra ragasztott jelek figyelmeztetik a kétméteres távolság betartására és a kötelező maszkviselésre.

Óvadék nélkül távozott és szabadlábon védekezhet az idős tüntetőt fellökő két buffalói rendőr

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 19:27

Fotó: MIKE DESMOND / AFP or licensors
Az oszlatásokra is szakosodott különleges amerikai egység felfüggesztett tagjai tagadták az erőszakot.
Nem vallották bűnösnek magukat a bíróság előtt azok a 75 éves tüntetőt csütörtökön fellökő buffalói rendőrök, akik ellen szombaton emeltek vádat – írta az amerikai Fox News televízióra és az AP hírügynökségre hivatkozva a 444.hu. A két rendőr, Robert McCabe és Aaron Torgalski bírósági meghallgatásukon tagadták, hogy erőszakot követtek volna el a tüntetőn és óvadék nélkül, szabadon távozhattak. Perük július 20-án folytatódik. Amint arról a Népszava is beszámolt, a  buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott, hogy kifejezze szolidaritását és támogatását két, felfüggesztett rendőrkollégája mellett. Ezeket az egységeket különleges helyzetekben szokták bevetni, lázadások, fosztogatások, gyújtogatások megfékezésére. Pénteken került napvilágra az a csütörtökön mobiltelefonnal készített videófelvétel, amelyen az látszik, hogy a New York délnyugati részén fekvő Buffalóban két rendőr a földre lök egy idős tüntetőt. A 75 éves férfi elvesztette az eszméletét, kórházba kellett szállítani. A két rendőrt pénteken azonnali hatállyal felfüggesztették, vizsgálatot indítottak ellenük. Mint ismert, az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Négy rendőr igazoltatás után földre teperte, egyikük percekig térdelt a nyakán. Floyd levegőért könyörgött, de hiába. Nem sokkal később meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.