Előfizetés

Tovább enyhítenek a korlátozásokon Szerbiában és Montenegróban

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 11:27

Észak-Macedóniában viszont megugrott az igazolt fertőzések száma.
Montenegróban már több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, a 620 ezres országban összesen 324 azonosított fertőzött volt. Szombattól kizárólag az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint a gyermekek és idősek ellátását végző otthonokban kötelező a maszk használata. Szerbiában egy nap alatt 11 571-ről 11 667-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Eltörölték a szabadtéri rendezvények résztvevőinek számára vonatkozó korlátozást, zárt térben pedig legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. A korábban elhalasztott nyári fesztiválokat augusztusban szervezik meg. Koszovóban az elmúlt 24 órában 1147-ről 1158-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az egészségügyi miniszter elővigyázatosságra intett, mint mondta, ha az emberek nem figyelnek oda, könnyen újabb fertőzésekre lehet számítani, ha pedig jelentősen megnő az új fertőzöttek száma, akkor a kormány kénytelen lesz ismét korlátozó intézkedéseket bevezetni. Észak-Macedóniában szombatra, egy nap leforgása alatt 2611-ről 2790-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Ez újabb rekordnak számít, a járvány ideje alatt nem vettek nyilvántartásba egy nap alatt ilyen sok új fertőzöttet. Járványügyi szakemberek szerint ez még nem a járvány második hulláma az országban – ahogyan azt az észak-macedón sajtó írja –, hanem az első hullám végén a polgárok körében tapasztalt könnyelműség miatt bekövetkezett ugrás. Az elővigyázatossági intézkedések figyelmen kívül hagyása miatt így – ahelyett, hogy lecsengett volna a járvány – korábban nem tapasztalt mértékű növekedés volt a fertőzöttek számában. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2594-ről 2610-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Eddig 1968-an gyógyultak meg, míg 154-en belehaltak a Covid-19 betegség szövődményeibe.

A Twitter törölte Trump oldaláról a George Floyd megemlékezéséről szóló videót

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 10:32

Tájékoztatásuk szerint a szerzői jogok tulajdonosának kérésére távolították el a felvételt.
A Twitter pénteken törölte Donald Trump amerikai elnök oldaláról a minneapolisi rendőrök durvaságának áldozataként meghalt George Floyd megemlékezéséről szóló videórészletet. A kaliforniai székhelyű közösségi médium a döntést azzal indokolta, hogy a minneapolisi egyetemen felravatalozott Floydra emlékező ünnepség videójának „szerzői jogai” vannak és „a szerzői jogok tulajdonosának” kérésére törölték a videót. Közleményében a médiacég leszögezte:
„szerzői jogi politikánk értelmében a szerzői jog tulajdonosa vagy felhatalmazott képviselője által nálunk bejelentett érvényes szerzői jogi panaszoknak helyet adunk”.

Az ügyvéd, aki benyújtotta a Twitterhez a kifogást, nem kívánta feltárni, hogy kinek a megbízásából cselekedett. A videó, amely egy csaknem négyperces összeállítás a több órán keresztül tartott megemlékezésről, mindazonáltal Trump YouTube-csatornáján továbbra is látható.

Az amerikai elnök több bejegyzését is eltávolították

Az amerikai elnök és a Twitter között nem ez az első vitás ügy. Néhány nappal ezelőtt ez a közösségi platform Trump két bejegyzését is megjelölte, mint hamis hírt. Az egyik bejegyzés arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben történő szavazásnak megvannak a veszélyei, és alkalmat adhat a novemberi elnökválasztáson előforduló esetleges csalásokra. A Twitter – miután hamis hírként megjelölte a bejegyzést – egy olyan linket adott meg, amely a köztudomásúan a demokraták mellett elkötelezett CNN hírtelevízió egyik riportjához vezetett. A közösségi platform a napokban törölte az elnöknek azt a bejegyzését is, amelyben a tüntetésekre utalva úgy fogalmazott: „amikor a fosztogatás megkezdődik, a lövöldözés következik". A Twitter a bejegyzést úgy értelmezte, mintha az elnök az erőszak mellett tette le volna a voksát. Egy másik közösségi platform, a Snapchat, hasonló szabályozással lépett fel Trump ellen, és a napokban eltávolította Trump fiókját az egyik, új tartalmakat népszerűsítő szekciójából. A moderátor arra hivatkozott, hogy nem akarja a „rasszista erőszakra” ösztökélő hangokat felerősíteni.

Pokolgép robbant Afganisztánban, tizenegy rendőrtiszt meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.06. 09:55

Az egyenruhások éppen megtámadott társaik segítségére siettek, amikor járművük mellett működésbe lépett a robbanószerkezet.
Tizenegy rendőrtiszttel végzett egy út mentén elhelyezett pokolgép az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban – közölte Szanaulláh Rúháni rendőrségi szóvivő szombaton. Az áldozatok egyike egy helyi rendőrparancsnok volt. Az egyenruhások éppen megtámadott társaik segítségére siettek, amikor járművük mellett működésbe lépett a robbanószerkezet. A tálibok több biztonsági ellenőrzőpontra csaptak le a tartományban található Has körzetben – tájékoztatott Rúháni. A harcokban négy szélsőséges is életét vesztette, köztük a körzetparancsnok. Badahsán tartomány legalább 30 százalékát a tálibok tartják ellenőrzésük alatt. Míg a felkelők a dohai egyezmény értelmében felfüggesztették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, az afgán csapatok elleni erőszak fokozódott. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta. Az egyezményben a nemzetközi haderő fokozatos kivonását irányozták elő biztonsági garanciákért cserébe. Emellett szorgalmazták a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megkezdését egy fogolycserét követően. Az afgán kormány eddig 2710 tálib rabot engedett el, míg a szélsőségesek közel 460 fogoly szabadságát adták vissza. A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.