Előfizetés

Egyszerűen lehúzták a gyógyszertári dolgozókat a bruttó félmilliós juttatási listáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 12:24

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A döntésért – a döntéshozók helyett – a kamarai elnök kért elnézést.
Hiába szerepeltek az egészségügyi dolgozóknak korábban ígért egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatás eredeti előterjesztésében a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek, őket a végső döntés előtt valaki lehúzta onnan – írta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a lista pénteki ismertetését követően kiadott közleményében.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár nem ismeri annak indokát, hogy a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói miért nem részesülnek abból az egyszeri juttatásból, amit 160 ezer egészségügyi dolgozó megkap

– emelte ki Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

Egyben a kamara nevében, minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek megköszönte a járvány alatti helytállást, amellyel – mint írta – az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon, valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt. Hankó Zoltán hozzáfűzte:
„A döntésért – a döntéshozók helyett – az elnézésüket kérem.”

Mint arról a Népszava is beszámolt, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken ismertette, hogy pontosan kik kapnak plusz pénzt. Az Orbán Viktor kormányfő által korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért „minden egészségügyi dolgozónak járó” félmilliós bérkiegészítésre az állami költségvetésből 92 milliárd forintot költenek. A keretből nem csak a közvetlenül az életmentésben és gyógyításban tevékenykedő orvosoknak, ápolóknak, mentőknek és betegszállítóknak jut. Abból többek között részesülhetnek az intézmények vezetői, gazdasági igazgatói, a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozók, valamint a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói is.

Vasárnap reggeltől mentesülnek a karanténkötelezettség alól a Németországból hazatérő magyarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 11:55
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A német állampolgárok pedig szabadon beutazhatnak Magyarország területére.
Vasárnap reggel 8 órától megszűnnek azok a korlátozások, amelyek a Magyarország és Németország közötti személyforgalomra eddg vonatkoztak – jelentette be Szijjártó Péter a Facebook-oldalán. A külügyminiszter hozzátette: ez azt jelenti, hogy a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyar emberek, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. „Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, számos magyar ember dolgozik Németországban, így az ő munkavállalásuk, illetve a családdal való kapcsolattartásuk az elmúlt időszakban nagyon komoly nehézségekbe ütközött” – mondta Szijjártó. 

35 beteg fát kivágnak, 90-et pedig elültetnek hétfőtől a Tabánban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.06. 10:15
A tabáni beruházás 2019-ben kezdődött, de módosították a terveket
Fotó: Népszava
Bevonták a civileket, módosultak a sportpark tervei és kevesebb burkolat lesz a budai zöldterületen.
Civilekkel együttműködve 90 új fát ültet a Főkert a Tabánban, ahol 35 veszélyes állapotú növényt pedig eltávolítanak – adta hírül a budapesti városháza. Mint írták, az I. kerület jelentős zöldterületén az előző városvezetés kormányzati pénzből egy sportpark fejlesztését indította el, amelyet a Főkert végez, azonban a kerülettel és a helyi civilekkel folytatott párbeszéd nyomán módosították a terveket. Ennek köszönhetően fognak most a korábban tervezettnél több fát elültetni, burkolatból pedig kevesebb lesz. – A közpark sorsát szívén viselő civil Zöld Tabánért Facebook-csoporttal együttműködve a szakemberek átvizsgálták a Tabán 1220 fáját, és 35-ről derült ki, hogy veszélyes állapotban van. A beteg fák eltávolítása sajnos elkerülhetetlen, különben azt kockáztatjuk, hogy egy nagyobb vihar esetén kidőlnének személyi serülést, anyagi kárt okozva – hangsúlyozta a Főpolgármesteri Hivatal. A tabáni beruházást ellenző civilek múlt héten bejáráson tekinthették meg a veszélyes fákat, amelyeket várhatóan hétfőn vágnak ki. A növényeket azonnal és a helyükön pótolni fogják, a műveleteknél ott lesznek a civilek képviselői is, és velük egyeztetve jelölik majd ki azt is, hogy a Tabánon belül hová ültessék az új fákat.