Előfizetés

Kásler elárulta, kinek jár a félmilliós bérkiegészítés - itt a lista!

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.05. 17:01

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Az egyszeri juttatásra a járványban elhunyt egészségügyi dolgozók hozzátartozói is jogosultak.
Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós közölte, ez az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint. Mint mondta, a kormány korábbi ígéretéhez híven meghálálja az egészségügyben dolgozók járvány idején tanúsított áldozatvállalását, embert próbáló helyzetekben való helytállását. Az intézkedés részleteiről a miniszter elmondta, az egyszeri bérkiegészítést megkapja valamennyi közfinanszírozott ellátásban dolgozó
 • orvos,
 • ápoló,
 • asszisztens,
 • a művesekezelést végző szolgáltatók,
 • az Országos Mentőszolgálat,
 • a betegszállítást végző egyéb szolgáltatók munkatársai,
 • a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozó, és az aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói,
 • a háziorvosok,
 • az alapellátó fogorvosok, asszisztensek,
 • védőnők,
 • főállású iskolaorvosok,
 • otthoni hospice szolgálatok
 • és az otthoni szakápolást nyújtó szolgálatok dolgozói.
Szintén jogosultak az egyszeri juttatásra a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a kormányhivatalok, járási hivatalok járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi dolgozói, valamint az egészségügyi tevékenységet végző közreműködők, a veszélyhelyzet alatt a betegellátásban résztvevő orvostanhallgatók, a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói, és a védelem-egészségügyben dolgozók is.
A tárcavezető ismertetése szerint a részmunkaidőben dolgozókat is megilleti a teljes összeg, illetve azokat, akik szabadságon, fizetési nélküli szabadságon, betegszabadságon, állásidőn, illetve gyes-en, gyed-en vannak.

Kásler Miklós hozzátette: a juttatásra mindenki csak egyszer jogosult, tehát akinek több jogviszonya van, illetve, főállása mellett további jogviszonnyal rendelkezik, a kifizetés egyszer történik meg. 
Kiemelte azt is, hogy az egyszeri bérkiegészítés azon dolgozót, illetve hozzátartozóját is megilleti, aki a járvány során hunyt el.

A miniszter kiemelte, Magyarország a többi országhoz képest lényegesen alacsonyabb megbetegedési és halálozási számmal sikeresen vizsgázott a járványkezelésben. Kásler Miklós felidézte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-én hívta fel az országok figyelmét egy esetleges világjárványra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és háttérintézményei pedig azonnal megkezdték a járványhelyzetben alkalmazandó eljárásrendek kidolgozását. Hozzátette, a többi európai országot megelőzve alakult meg január végén a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, és az időben meghozott, a különböző területek összehangolt intézkedései hatékonynak bizonyultak a védekezésben, a járvány nem lépett át a tömeges megbetegedések fázisába. Kásler Miklós szerint a magyarországi járvány sok tapasztalattal is szolgált, ilyen volt például a digitális oktatásra történő átállás, de megmozdult az egész tudományos világ is az egészségügyi, műszaki területeken. Orbán Viktor miniszterelnök április elején jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri juttatásban részesülnek. A 160 ezer ember bérkiegészítésére 92 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből.

Pintér tudja, amit a rendőrség nem: több mint 1,1 milliárdra büntették a járványügyi szabályok megszegőit

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.05. 15:20
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Óriási összeg jött össze a rendőrségi bírságokból, átlagosan 39 ezer forintos csekket kaptak a szabálytalankodók.
Lojális, segítő, empatikus – így jellemezték a rendőrség hozzáállását a kijárási korlátozások bevezetésekor, az operatív törzs pedig azt ígérte, hogy a rendőrök inkább csak eligazítanak és figyelmeztetnek az új szabályokra, nem a büntetés lesz a cél. Ehhez képest teljesen mást mutat az az összesítés, amit levélben Pintér Sándor belügyminiszter közölt, a jobbikos Lukács László György kérdésére. Lukács arról érdeklődött, hogy a rendőrség 2020. márciusa és május 15-e között hányszor szabott és mekkora összegben szabott ki bírságot a járványügyi szabályok megsértése miatt.
Pintér válaszából kiderült, hogy a kérdéses időszakban 30 049 ember kapott bírságot, 1 173 118 000 forint összegben a veszélyhelyzet alatt elkövetett szabálysértések, illetve a fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása miatt.

Az összesítésből nem derül ki, hogy a megbüntetettek közül ki mit követett el - hányan szegték meg a kijárási korlátozást, hányan hagyták el idő előtt a hatósági karantént – az érintettek viszont átlagosan 39 ezer forintos szabálysértési bírságot kaptak. Ráadásul, a hatóság később is oszthatott csekkeket, hiszen a kijárási korlátozások május 18-án jártak le, a járványügyi szabályokat - például a másfél méteres védőtáv betartását és a maszk viselését üzletekben – továbbra is ellenőrizhetik.
Pintér Sándor levele azért is érdekes, mert az Országos Rendőr-főkapitányság a Népszava kérdésére azt állította, nem tudják, hogy mekkora összegű bírságot szabtak ki a kijárási korlátozások megsértése miatt, sőt, azzal sincsenek tisztában, hogy a befizetett összegek hova kerülnek. Az viszont az ORFK válaszából is kihámozható volt, hogy vidéken többet bírságoltak, mint a fővárosban - Budapesten ugyanis a rendőrségi eljárások kétharmada figyelmeztetéssel zárult.

Orbán:„a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.05. 15:14

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fehéroroszország elnöke szerint Magyarország a legközelebbi partnerük az EU-ban, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.
Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.  - Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal - hangoztatta a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését.
A magyar-fehérorosz kapcsolatokról úgy fogalmazott, „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

- Fehéroroszország fontos szerepet játszik a magyar energiabiztonság szempontjából is, mivel a teljes magyar kőolajimport olyan vezetéken keresztül bonyolódik, amely Fehéroroszországon halad át - közölte a miniszterelnök. Az atomenergia területéről szólva a kormányfő hangsúlyozta, a nukleáris energiával szembeni diszkriminatív megkülönböztetést elutasítják. - Magyarország figyeli Fehéroroszország most épülő erőművét, amely a Paks 2-höz hasonló technológiával készül - tette hozzá.
Arról is beszámolt, hogy Magyarország nyitott egy 40 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál fehérorosz és magyar cégek együttműködésének finanszírozására.

Megjegyezte, hogy a Fehéroroszországba irányuló magyar export felét a gyógyszerek adják. - A Wizz Air pedig hamarosan járatot indít a két ország között - közölte Orbán Viktor. Elmondta továbbá, hogy Magyarország minden évben 50 fehérorosz diáknak biztosít állami ösztöndíjat. Az ukrajnai helyzet rendezésének ügyére is kitért Orbán Viktor, aki az egyetlen reménynek nevezte az úgynevezett minszki folyamatot. Aljakszandr Lukasenka a sajtótájékoztatón megköszönte Orbán Viktornak minszki látogatását, ami szavai szerint egy bátor lépés a jelenlegi járványhelyzetben. A tárgyalás arról árulkodik szerinte, hogy a két ország közötti együttműködés növekvő tendenciát mutat.
Az elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ban, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.

- A fehérorosz-EU-s kapcsolatok az utóbbi években pragmatikusabbá, egyenlőbbé váltak, amiben nagy szerepet játszik Budapest - tette hozzá, majd hangsúlyozta: „továbbra is nyitottak vagyunk a kölcsönös tiszteleten és egyenlő jogokon alapuló párbeszéd folytatására”. - A tárgyaláson szó volt az ukrajnai helyzetről is, amely destabilizálja az európai biztonságot, és kihívás az egész régiónak - közölte. A fehérorosz-magyar gazdasági kapcsolatokról szólva Aljakszandr Lukasenka kiemelte a fehérorosz-magyar-svájci együttműködést a Stadler elektromos vonatok gyártásában. Megjegyezte továbbá, hogy nagy perspektívát látnak az autóbuszok, azon belül az elektromos autóbuszok közös gyártásában. A nukleáris energia felhasználására is kitért, úgy fogalmazva, hogy mindkét ország szemtelen próbálkozásokba botlott a békés nukleáris projektek kivitelezésének megakadályozására, ám erre mindkét országnak határozott a válasza. - Biztos vagyok abban, hogy minden területen nagy jövő előtt áll a két ország közötti együttműködés - zárta nyilatkozatát a fehérorosz elnök. A két ország közötti gazdasági együttműködést firtató kérdésre a fehérorosz elnök és a magyar kormányfő egyetértett abban, hogy a cél az áruforgalom megduplázása 500 millió euróra. Aljakszandr Lukasenka kiemelte az építőipari, a gyógyszeripari és a nukleáris energetikai együttműködés területét. Orbán Viktor pedig azt mondta, látogatásával világossá kívánta tenni, hogy a fehéroroszok számíthatnak a magyarokra a számukra fontos politikai és gazdasági kérdésekben is, és jelzést akart adni, hogy teljes a politikai támogatottság a két ország üzletembereinek együttműködése mögött. Arra a fehérorosz újságírói kérdésre, hogy a nyugati világban miért akarják sokan rákényszeríteni a koronavírus-járvány kezelésének módját másokra, Orbán Viktor azt felelte: a nyugatiak gyakran tekintenek magukra úgy, mint akik nálunk magasabb rendű gondolatokat képviselnek, sok ország viszont nem is teszi világossá azt, hogy „ez a mi országunk, a mi életünk”. Úgy fogalmazott, „a Nyugat és a Kelet emancipálódásának korszakában vagyunk”. - Közép-Európában már egyre több állam nyilvánítja ki, hogy a saját érdekeinkből fogunk kiindulni - jegyezte meg. A járványkezeléssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU, amely „kínos részletességgel” ügyel a minél kisebb állami szerepre a gazdaságfejlesztésben, most arra sarkallja az államokat, tegyenek minél több pénzt a gazdaságfejlesztésbe. - Nekünk nem kell szemérmesnek lennünk, mert ha a nyugatiak olyan hatalmas mennyiségben pumpálják a pénzt (...), mint ahogy teszik, akkor ha nem akarunk lemaradni, ha a mi cégeink versenyképesek akarnak maradni, nekünk is tőkeoldalról meg kell erősítenünk a saját cégeinket - mondta a miniszterelnök. Arra számít, hogy Magyarország a 2020-as év nehézségein gyorsan túl fog jutni, és ezután fantasztikus éveket vár. Aljakszandr Lukasenka szintén azt mondta, azért „engedik meg maguknak a nyugati államok azt, amit megengednek, mert mi elviseljük”. Hozzátette: a járvánnyal kapcsolatban sok ország szeretné megváltoztatni a világot.