Előfizetés

Tiborcz volt üzlettársa építheti Paks II. beruházási központját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 14:04
Paár Attila, a West Hungária Bau Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) az új Hidegkuti Nándor Stadion építéséről tartott sajtótájékoztatón 2015. október 26-án
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Nem csak Mészáros jár jól az erőmű-bővítéssel, a NER egy másik nagyágyúja is komoly megbízást kapott.
A West Hungária Bau építheti Paks II. Erőmű Beruházási Központját nettó 2,6 milliárd forintért -írja az Index, a közbeszerzési értesítőben megjelenő dokumentumot idézve.
Az Erőmű Beruházási Központ (továbbiakban EBK) engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációjának elkészítése és azok alapján az EBK teljes körű megvalósítása és műszaki átadása. Az EBK kb. 3553,5 m2 hasznos alapterületű irodaépület, amely alkalmas 300 fő irodai elhelyezésére a szükséges tárgyaló és egyéb kiszolgáló funkciók együttes biztosításával.

– olvasható a hirdetményben a közbeszerzés rövid összefoglalása. A West Hungaria Bau a NER egyik kedvenc építő cége, sorra nyerik a közbeszerzéseket, a tulajdonos Paár Attila, Tiborcz István korábbi üzlettársa.  A WHB az Épkarral közösen építi a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonját 10,6 milliárd fointból, vagy például a   WHB-csoport tagjai építették a Bálnát is.
A Paks II. projekttel ugyanakkor nem csak Paár jár jól, hanem a NER leggazdagabb gázszerelője is: mint az Átlátszó megírta, tavaly decemberben zárult a tender, aminek értelmében Mészáros Lőrinc cége több milliárd forintért alakíthatja ki a a vízközműveket a paksi bővítés egyik tervezett helyszínén. Arról pedig az mfor.hu számolt be, hogy részben a Mészáros Mészáros Kft. építheti a kiégett kazetták tárolóhelyét is, 15,7 milliárd forintért,

Virág Barnabást javasolja Orbán a jegybank alelnökének

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.05. 13:12
Virág Barnabás
Fotó: Bugány János / MTI
Az MNB alelnökjelöltjének meghallgatására június 9-én kerülhet sor.
Orbán Viktor miniszterelnök Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának kinevezését fogja javasolni az MNB alelnökévé Áder János köztársasági elnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A jegybanktörvény szerint az alelnöki tisztségre javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága meghallgatja, ezért a személyi javaslatáról Orbán Viktor tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A kormányfő arra kérte a házelnököt, hogy intézkedjen Virág Barnabás bizottsági meghallgatása iránt. A parlament honlapján megtalálható bizottsági meghívó szerint az MNB alelnökjelöltjének meghallgatására június 9-én kerülhet sor. Nagy Márton május végén mondott le váratlanul alelnöki tisztségéről. Matolcsy György felkérte Virág Barnabást, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatót, hogy átmeneti jelleggel vegye át a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökség irányítását. A Növekedési Hitelprogram Hajrá és a Növekedési Kötvényprogram vezetését Patai Mihály, a nemzetközi kapcsolatokért, készpénz-logisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök vette át.  

A szállodaiparnak kampó

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.06.05. 09:46

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A külföldi vendégek 99, a magyarok 95 százalékkal kevesebben mentek áprilisban szállodába. Majdnem teljes volt a leállás.
Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőtelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97 százalékkal kevesebb volt – közölte a KSH. A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 99 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 3 ezer vendég 17 ezer vendégéjszakát töltött el. Mindegyik szállástípust és régiót elenyésző forgalom jellemezte. A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év áprilisi értékének az 1 százalékát sem érte el. A belföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 95 százalékkal csökkent. A vendégszám 18 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 52 ezer volt. A vendégéjszakák közel felét panzióban töltötték el, így ebben a szállástípusban az átlagosnál kisebb, 81 százalékos volt a visszaesés. A teljes ágazat áprilisi bruttó árbevétele egy milliárd forintra esett vissza, ez a tavalyi bevételhez képest 97 százalékos csökkenés. Az első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 43 százalékkal kevesebb, összesen 4,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44, a belföldi vendégek 42 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 2,1 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Január-április között az összes bruttó árbevétel folyó áron 39 százalékkal csökkent, és 83 milliárd forintot tett ki – olvasható a KSH közleményében.