Előfizetés

Idő előtt menesztette egyik miniszteri biztosát Kásler

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 10:01

Fotó: Népszava
A biztos felelt a Bajcsy- Zsilinszky és a Péterfy kórházak menedzsmentjéért is, felettese indoklás nélkül küldte el.
Kásler Miklós visszavonta Szentes Tamás miniszteri biztos kinevezését, írja az mfor.hu, a csütörtöki Magyar Közlönyre hivatkozva. Kásler Miklós tavaly év végén nevezte ki Szentest a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet, valamint a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet menedzsmentjének fejlesztéséért felelős miniszteri biztosának. A kinevezés egyébként már tavaly decembertől élt, de csak a januári Hivatalos Értesítőben jelent meg. Mint a hírportál megjegyzi, Szentes feladatai közé tartozott többek között az operatív szintek együttműködésének kialakítása, vezetői szintek erősítése, vezetői, orvosi és ápolási szintek együttműködésének, jogosultsági köreinek kiépítése; kórház és rendelőintézet funkciók szétválasztása, vezetés és operatív hatáskörök kijelölése, együttműködési utak erősítése.
Szentes megbízatása eredetileg határozott időre, 2020. október 31-ig szólt volna. A most megjelent értesítő arra nem tér ki, hogy Szentes visszahívásának szakmai vagy személyes oka van. 

Koronavírus-gyanús dolgozó miatt ideiglenesen bezárt a gödi strand

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 09:56

Fotó: Google Street View
Amennyiben a vizsgálati eredmények azt igazolják, hogy nincs ok az aggodalomra, akkor a tervek szerint a jövő héten a strandot újra megnyitják a vendégek előtt.
Ideiglenesen bezárt a gödi strand – közölte a Facebookon a Gödi Körkép, a hírt az Index vette észre. A Gödi Strand és Termálfürdő tájékoztatása szerint „a strandon dolgozók közül egy személy esetében gyorsteszttel végzett vizsgálat alapján nem zárható ki teljességgel a koronavírus-fertőzöttség”. Ezért a strandot a teljes fertőtlenítés, valamint a szükséges vizsgálatok elvégzéséig ideiglenesen zárva tartják. „A biztonság a legfontosabb, a veszélyhelyzet még tart, és a fokozatos visszaállás elvét kell követnünk. Amennyiben a vizsgálati eredmények azt igazolják, hogy nincs ok az aggodalomra, akkor terveink szerint a jövő héten a strandot újra megnyitjuk a vendégek előtt. Erről tájékoztatjuk majd a lakosságot” – tették hozzá.

Templomdiplomácia: a jó kapcsolatok érdekében a kormány felújíttat egy fehérorosz székesegyházat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.05. 09:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
165 millió forintot küld a külügy a Mogiljev városában álló épület rendbe tételére. Ezt hívják „nemzetközi fejlesztési együttműködésnek”.
Az már szinte szokványosnak mondható, hogy a kormány súlyos százmilliókat vagy éppen milliárdokat küld határon túli egyházi épületek renoválására, ám ezúttal Fehéroroszországban találtak helyet a magyar közpénznek. A csütörtöki Magyar Közlönyben szerepel, hogy a
kormány 165 millió forintos forrást küld a a Belarusz Köztársaság Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójára

– a támogatásról pedig a külügyminiszternek és a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia. Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet „Magyarország külpolitikai kapcsolatainak erősítésével” magyarázza, hogy fel kell újítani a fehérorosz székesegyházat – a központi költségvetésből pedig a „ Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés” jogcímen vonják ki a szükséges összeget.
A kormányrendelet akkor jelent meg, amikor már tudható volt, hogy Orbán Viktor pénteken Fehéroroszországba utazik az Európa utolsó diktátorának is nevezett fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko meghívására. A miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel azt mondta az MTI-nek, hogy Orbán és Lukasenko „megvitatják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit. Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is.”
Tavaly márciusban arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormány megkönnyítette a belarusz munkavállalók elhelyezkedését – a fehérorosz vendégmunkások vízumdíjat, a tartózkodási engedély kiadásának és meghosszabbításának költségét sem kell kifizessék, ha magyarországi tartózkodási engedélyüket munkavállalási vagy tanulmányi célból kérelmezik.