Előfizetés

344,52 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.05. 08:16

Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest péntek reggelig a nemzetközi bankközi piacon csütörtök estéhez képest.
Az eurót 344,52 forinton jegyezték hét órakor a csütörtök esti 344,92 forint után.
Eközben a dollár 304,51 forintról 303,50 forintra gyengült, a svájci frank jegyzése pedig 318,45 forintról 317,56 forintra süllyedt.
Az eurót 1,1351 dolláron jegyezték péntek reggel, magasabban a csütörtök esti 1,1323 dollárnál.

Környezetvédelem félszívvel

M. I.
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:30

Csak a háztartási nagygépek cseréje évi akár közel százezer forinttal is nyeshetne egy átlagcsalád éves rezsijén, ám ilyen támogatás az állam már két éve nem ad.
Bár az elmúlt években csereprogramjainak köszönhetően csökkent a hazai háztartási nagygépek átlagéletkora, még mindig sok a koros és energiapazarló készülék – idézi a mai környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott közleményében az LG Magyarország szakértőjüket, Budai Nikolettát. Ha a háztartások az összes, 8 évnél idősebb, korszerűtlen mosógépet, hűtőt és fagyasztót korszerűkre cserélnék, évi 1,9 millió tonnával csökkenne Magyarország évi közel 60 millió tonnás szén-dioxid kibocsátása. Egy hűtő- vagy mosógépcsere évi akár közel százezer forinttal is mérsékelheti egy négytagú család villany-, víz- és élelmiszer-számláját - számította ki az elektronikai gyártó szakértője. (Megjegyzendő: ilyen állami támogatásra utoljára két éve lehetett pályázni.) A kérdés különösen időszerű most, hogy a vírusveszély miatt több időt töltünk otthon. Így még az eddigieknél is jobban érdemes figyelni háztartási energiatakarékossági trükkökre. Fürdés helyett rövid zuhanyzást, a sütőben nagyobb adag étel elkészítését, illetve gépi mosogatást ajánlanak. A hűtőt ne helyezzük hőforrások közelébe vagy szűk kamrába, állítsuk a faltól legalább 10 centiméterre, rendszeresen ellenőrizzük a szigetelést és a nem "no frost"-rendszerűket évente kétszer olvasszuk le. A szokásos szennyezettségű ruhákat elég 30-40 fokon mosni, akár az átlagnál hosszabb ideig is. A gépet töltsük tele, de ne tömjük túl, a ruhákat pedig lehetőleg a szabad levegőn szárítsuk. A légkondicionálók közül érdemes legalább A+-ost választani, de a szűrőket is tisztítsuk rendszeresen és ha nem tartózkodunk otthon, kapcsoljuk ki a készüléket - tanácsolja a gyár. A kormány haladéktalanul intézkedjen a légszennyezés jelentős csökkentésére, ami a koronavírus-járvány esetleges második hullámának következményeit is enyhítené - kéri az országgyűlési képviselőktől tegnapi közleményük szerint a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (Bemosz), az Európai Népegészségügyi Szövetség (Epha) és a Levegő Munkacsoport. Egy kutatás szerint a PM10-nek nevezett, kis szállópor-részecskék hatására elszaporodik a légzőszerveken a koronavírus bejutását is elősegítő ACE2 nevű enzim - teszik hozzá. Az E.ON, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek - köztük a Hortobágyi Nemzeti Park - tegnap új, a nagy testű madarak áramütés elleni védelmét célzó eszközt mutattak be. A Hortobágy közeli villanyoszlopokra telepített berendezés hatékonyságát egy éven keresztül figyelik.

Állami konferencialáz

Az Áder János védnökségével megrendezett budapesti Víz Világtalálkozók idegenforgalmi "sikerével" magyarázta a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt, hogy - amiként a keddi Magyar Közlönyből kiderült - a kormány jövőre tízmilliárdos költséggel "Fenntarthatósági Expót és Világtalálkozót" szervezne - úgyszintén a köztársasági elnök fővédnöksége mellett - a fővárosban. Gulyás Gergely szerint itt megjelenhetnek az új fejlesztések. A kancelláriaminiszter lapunk kérdésére megerősítette: jövő júliustól - számos más egyszer használatos műanyaggal, illetve korábbi terveikkel szemben - mégsem tiltanák be a 15 mikronnál vékonyabb - a boltokban jellemzően ingyen osztogatott - átlátszó műanyag zacskókat. A fordulatot a gyártók és munkahelyek védelmével, valamint a nehéz helyettesíthetőséggel és higiéniai okokkal magyarázta. A kormány az ipar nyomására megfutamodott a környezet számára legszennyezőbb zacskók tilalma elől - írta csütörtökön a Greenpeace.

Orbán rábólintott, teljesen felújítják a Műcsarnokot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:19

Fotó: Népszava
Kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a projektet, a hatósági engedélyekkel sem kell bajlódnia a kivitelezőnek.
Teljes felújítást kap a Műcsarnok, ráadásul gyorsan megszerezhetik a szükséges engedélyeket – írja a Napi.hu, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva. A lap emlékeztet, évek óta tervezik a Műcsarnok felújítását, amiről érdemi döntést a Magyar Művészeti Akadémia - a Népszava akkori beszámolója szerint - csak 2018 végén hozott. Akkor az volt az ígéret, hogy 2020 szeptemberére el kell készülnie az épületnek, mert az idei évre tervezett, de a járvány miatt elhalasztott Eucharisztikus Világkongresszus egyik fő helyszíne lett volna. 
A csütörtökön megjelent rendelet viszont már előrelépés előrelépést jelent, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az ingatlan teljes körű rekonstrukcióját és korszerűsítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb hatósági eljárás alól kivonják a beruházást, így például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, valamint közterület-alakítási terv készítésével sem kell bajlódni. A többi engedély esetében maximum napokat kell várniuk a hatósági visszajelzésekre.
Hogy pontosan mivel jár a rekonstrukció, egyelőre nem tudni. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet viszont arra utal, hogy nagyobb volumenű fejlesztés valósulhat meg. Ugyanis egy fél mondatban "az ingatlan közvetlen környezetébe tartozó, az építési tevékenység költséghatékony elvégzéséhez szükséges közterület használatának feltétlenül szükséges időtartamát a kivitelezés megkezdésétől számított 24 hónapban határozza meg." Vagyis két évig is eltarthat az építkezés, amely miatt a rendelet arra is kitér, hogy a szomszédos ingatlanokon is történhetnek módosítások, vagy lezárások. Arra viszont még utalás sincs, hogy a beruházás mekkora tételt jelent majd a költségvetésnek - teszi hozzá a hírportál.