Előfizetés

Orbán rábólintott, teljesen felújítják a Műcsarnokot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:19

Fotó: Népszava
Kiemelt jelentőségűvé nyilvánították a projektet, a hatósági engedélyekkel sem kell bajlódnia a kivitelezőnek.
Teljes felújítást kap a Műcsarnok, ráadásul gyorsan megszerezhetik a szükséges engedélyeket – írja a Napi.hu, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva. A lap emlékeztet, évek óta tervezik a Műcsarnok felújítását, amiről érdemi döntést a Magyar Művészeti Akadémia - a Népszava akkori beszámolója szerint - csak 2018 végén hozott. Akkor az volt az ígéret, hogy 2020 szeptemberére el kell készülnie az épületnek, mert az idei évre tervezett, de a járvány miatt elhalasztott Eucharisztikus Világkongresszus egyik fő helyszíne lett volna. 
A csütörtökön megjelent rendelet viszont már előrelépés előrelépést jelent, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az ingatlan teljes körű rekonstrukcióját és korszerűsítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb hatósági eljárás alól kivonják a beruházást, így például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, valamint közterület-alakítási terv készítésével sem kell bajlódni. A többi engedély esetében maximum napokat kell várniuk a hatósági visszajelzésekre.
Hogy pontosan mivel jár a rekonstrukció, egyelőre nem tudni. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet viszont arra utal, hogy nagyobb volumenű fejlesztés valósulhat meg. Ugyanis egy fél mondatban "az ingatlan közvetlen környezetébe tartozó, az építési tevékenység költséghatékony elvégzéséhez szükséges közterület használatának feltétlenül szükséges időtartamát a kivitelezés megkezdésétől számított 24 hónapban határozza meg." Vagyis két évig is eltarthat az építkezés, amely miatt a rendelet arra is kitér, hogy a szomszédos ingatlanokon is történhetnek módosítások, vagy lezárások. Arra viszont még utalás sincs, hogy a beruházás mekkora tételt jelent majd a költségvetésnek - teszi hozzá a hírportál.

Az NKM-nél online is megadható az éves mérőállás

M. I.
Publikálás dátuma
2020.06.04. 19:46

Fotó: Népszava
A korábban Főgáznak hívott NKM Földgázhálózat ügyfeleinek nincs is más lehetősége, ha el akarják kerülni, hogy a szolgáltató fogyasztásbecsléssel állapítsa meg az éves elszámolószámlát.
Mivel az állami NKM hálózati társaságai az évi egy elszámolószámla elkészítéséhez jelenleg egészségvédelmi okokból nem végeznek személyes mérő-leolvasást, az adat a https://www.nemzetikozmuvek.hu/evesleolvasas oldalon is megadható - közölte az állami energiaszolgáltató-csoport. Az új felületen a főváros és néhány környező települést ellátó NKM Földgázhálózati Kft., az Észak-Nyugat Magyarországon és a Dél-Alföldön működő NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt., valamint a Dél-Alföld villamosrendszerét üzemeltető NKM Áramhálózati Kft. ügyfelei adhatják meg éves mérőállásukat, amint az esedékessé válik. A havi mérőállás nem itt, hanem változatlanul az erre korábban rendszeresített módon diktálható be. Az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. és az NKM Áramhálózati Kft. ügyfelei az eddigieknek megfelelően telefonon is diktálhatnak. Az éves mérőállás megadása híján a társaság az éves számlát becsléssel állítja ki. Ennek pontosítása utólag a mérőállásról készült fénykép csatolásával az ugyfelszolgalat@nkm.energy e-mail-címen kérhető.

Hét évtizedes mélypontot ért el a brit autóipar a járvány alatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.04. 18:44

Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
1946-ban adtak el utoljára kevesebb autót, mint idén áprilisban.
A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint valamelyest élénkült, de továbbra is csaknem hetven éve nem mért mélyponton volt a nagy-britanniai személyautó-értékesítés a múlt hónapban. A koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett korlátozó rendelkezések alapján az autókereskedéseknek is zárva kellett tartaniuk, és csak hétfőtől nyithattak ki azok, amelyeknek megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük van.
A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) csütörtökön közölt havi összesítése szerint májusban 20 247 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 89 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Tavaly májusban 183 724 új autót értékesítettek a brit márkakereskedések.
Az SMMT hangsúlyozta: a múlt havi adat 68 éves mélypont, legutóbb ugyanis 1952 májusában adtak el ennél kevesebb személyautót Nagy-Britanniában.

A szakmai szervezet kimutatása szerint mindazonáltal a múlt hónapban már érzékelhetően élénkültek az eladások, mindenekelőtt az online értékesítés terjedése miatt. Áprilisban ugyanis mindössze 4321 személyautót helyeztek forgalomba Nagy-Britanniában, 97,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Tavaly áprilisban 161 ezer új autót értékesítettek a brit márkakereskedések.
Az áprilisi adat 74 éves mélypont volt, legutóbb ugyanis 1946-ban adtak el kevesebb személyautót Nagy-Britanniában.

Az SMMT csütörtöki adatismertetése szerint az év eleje óta eltelt hónapokban is meredeken zuhant a brit autóértékesítés: az idén eddig 508 125 új autó került forgalomba, 51,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban. Az elmúlt hetekben forgalomba került személyautókat a kereskedések nyilvánvalóan raktárkészletükből adták el, mivel a korlátozások elrendelése óta gyakorlatilag megszűnt a brit autógyártás: az SMMT május végén ismertetett statisztikája szerint áprilisban mindössze 197 személygépkocsi készült Nagy-Britanniában, 99,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy milyen súlyosan érintette a már eleve nehéz helyzetben lévő járműipart a koronavírus-járvány.