Előfizetés

345,44 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtök reggel.
Az euró 345,44 forinton forgott reggel hét órakor, 69 fillérrel emelkedett az árfolyama a szerda esti 344,75 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 306,86 forintról 307,89 forintra, a svájci franké pedig 319,15 forintról 320,42 forintra emelkedett.
A jent 2,8228 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,8173 forinttal.
Az euró 1,1217 dolláron forgott csütörtök reggel, az előző napi záráshoz képest 0,14 százalékkal gyengült.
A svájci frankhoz képest 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0785 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9614 frankot adtak, 0,02 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest 0,14 százalékkal drágult a dollár, 109,05 jenen jegyezték csütörtök reggel.

Orbán kedves vállalkozója nem tud hibázni: az adóhivatalhoz bekötött kütyük igazi pénzgyárak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:05
Orbán és Garancsi a VIP páholyban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az online kassza a legjövedelmezőbb, ahogyan a rengeteg állami-önkormányzati nagyberuházás és a pénzszállítás is ontja a nyereséget Garancsi Istvánnak.
Igazi pénzgyár Orbán Viktor kormányfő barátjának, Garancsi Istvánnak a mind tovább gyarapodó cégbirodalma – írja a 24.hu a vállalkozó társaságainak napokban beadott beszámolói alapján. Mint az adatokból kiderült, a 2013-ban bevezetett, az adóhatósággal összeköttetésben álló online kasszákat forgalmazó cége, a Mobil Adat Kft. idén is csaknem száz százalékos jövedelmezőséget hoz. Tavaly bő 2,7 milliárd forint forgalomhoz 950 millió forint adózott nyereség társult. 
A Mobil Adat Kft., akárcsak tavaly, közel 100 százalékos sajáttőke-arányos eredményt mutathat fel.

A cégből, és a hasonló nevű vagyonkezelő társaságból, a Mobil Adat Holding Zrt.-ből együttesen több mint 1,2 milliárdos osztalékhoz jut a székesfehérvári üzletember.  A Garancsi-birodalom másik ékköve, a Market Építő Zrt. tavaly minden korábbinál nagyobb, 188 milliárd forintos forgalmat ért el. A hozzá társuló 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereség is rekord, amiből 5,3 milliárd forintot osztalékként ki is vesznek a tulajdonosok. Sok más korábbi állami és önkormányzati beruházás mellett a Market építette a Fővárosi Állat- és Növénykert bizonytalan jövőjű biodómját, ők dolgozhatnak a debreceni BMW-gyár területén, és az új budapesti kézilabdacsarnokot is ez a cég építi majd közel 100 milliárd forintért.  
Tavaly közel 1,2 milliárd forint adózott hasznot hozott a pénzszállítással foglalkozó Criterion Készpénzlogisztikai Kft. is.

A 24.hu szerint érdekes, hogy a lassan áttekinthetetlenné váló cégbirodalomban (110 cégnél jelenik meg Garancsi neve jelenlegi vagy egykori tulajdonosként vagy ügyvezetőként az Opten kimutatása szerint) ritkaság a veszteség, viszont a győri központú Duna Takarék Bank mégis 207 milliós mínuszt produkált tavaly. Ezt feledtetheti azonban a Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal közös cége, az A8 Palace Hotel Zrt., amely három szállodát birtokol az Andrássy úton. A társaság tavaly közel 460 millió forint hasznot hajtott a három tulajdonosnak.  A portál emlékeztet: Garancsi István a leggazdagabb magyarok listáján már a 14. helyen állt a tavaly 66 milliárd forintra taksált vagyonával, ami tovább bővülhet: április 30. óta a Habony Árpád köréhez sorolt Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövettel együtt az övé a néhai Andy Vajna öt fővárosi kaszinója. A székesfehérvári futballklub tulajdonosa előtt nem ismeretlen a terep: egy másik cég, a soproni játékterem üzemeltetéséért felelős CAI Hungary Kft. 2018-ban minden addigi rekordját megdöntötte, 4,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és a bő 1,2 milliárd forint adózott nyereséget ki is fizette osztalékként.

Felhizlalták a német mentőcsomagot: majdnem a teljes magyar GDP-t odaadják a cégeknek

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:00

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
80 milliárd euróról indult a tárgyalás, a végén sokkal több lett.
Megállapodtak egy 130 milliárd eurós (mintegy 45 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző csomag elfogadásáról a német kormánypártok a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapítása érdekében - jelentették be szerda este Berlinben. Angela Merkel kancellár arról számolt be, hogy a koalíciós partnereknek sikerült kompromisszumra jutniuk a vitás kérdésekben, és így megnyílt az út a nagyszabású csomag elfogadása előtt, amely lényegesen nagyobb volumenű a többi euróövezeti országban jóváhagyott hasonló intézkedéseknél. Merkel szerint "bátor válaszlépésről", "jövőbe tekintő" csomagról van szó, amely élénkíteni fogja a fogyasztást és a beruházásokat, plusz forrásokhoz juttatja az önkormányzatokat, illetve a családok terheit is csökkenti. A hozzáadottérték-adó (Magyarországon: áfa) mértékét ideiglenesen 16 százalékra szállítják le a jelenlegi 19 százalékról. Jelentősen ösztönözni tervezi a kormány az autóvásárlást, azonban ezen kedvezmények csak az elektromos járművekre vonatkoznak majd. Emellett például egyszeri, gyerekenkénti 300 eurós támogatásban részesülnek a családok. A mentőcsomag nagysága felülmúlja az általános várakozásokat, korábban 80 milliárd összeértékű csomagról folytak az egyeztetések a sajtójelentések szerint. Egyes elemzők azonban attól tartanak, hogy a jelentősen eltérő volumenű gazdaságösztönző intézkedések növelhetik az egyenlőtlenségeket az Európai Unión belül, s torzíthatják a belső piacot. A részletekről két napon keresztül tárgyaltak Berlinben a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselői. Később a német kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják az Európai Unió és Kína közötti, szeptemberre tervezett csúcstalálkozót. Steffen Seibert szóvivő közölte, hogy Angela Merkel délután telefonon beszélt Hszi Csing-ping kínai elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A három vezető a tájékoztatás szerint egyetértett abban, hogy az értekezletet el kell napolni a jelenlegi helyzetben, új dátumot azonban még nem tűztek ki. Az év második felében Németország tölti be az EU soros elnökségét.