Eltévedt egy vonat Budapesten, az utasok sem tudták, mi történik

Publikálás dátuma
2020.06.03. 21:22
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Nyugati helyett Rákosrendezőn állt meg a személyvonat, két járatot cserélhettek össze a forgalomirányítók.
Tanácstalan utasok álldogáltak a személyvonat mellett, ami a Nyugati pályaudvar helyett „rossz címre”, Rákosrendezőre érkezett be szerda reggel – tudta meg az RTL Klub Híradója. A csatorna egy szemtanút is megszólaltatott, aki szerint nem kaptak egyértelmű tájékoztatást a történtekről; ráadásul a szerelvény egy hátsó vágány egyikén állt meg, ami mellett már peron sem volt – az utasoknak úgy kellett leugrálniuk a vagonokból, egy idős nő pedig el is esett eközben.
Az RTL Klubnak nyilatkozó közlekedési újságíró, Handó Gergely szerint a Nyugati pályaudvar felújítása miatti forgalmi változások okozhattak kavarodást, mivel munkálatok miatt több személyvonat menetrendje és útvonala is megváltozott. Két vonat jött egymás mögött, a forgalomirányítás a Nyugatiba tartót cserélhette fel a rákospalotai végállomású szerelvénnyel -mondta Handó. A Híradó megkeresésére a MÁV jelezte, vizsgálatot indítanak a történtek miatt, bár azt is hozzátették, hogy munkatársaik szerintük segítőkészek voltak a rákospalotai helyszínen – személyi sérülésekről pedig nem tudnak.
Szerző

Csütörtökre is riasztást adtak ki a zivatarok miatt

Publikálás dátuma
2020.06.03. 21:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Viharos szél és jégeső is jöhet.
Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, amelyből az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység területén, valamint Budapest tágabb környezetében alakulhat ki többfelé zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Főként az ország északkeleti felén lehetnek nagyobb eséllyel zivatarok, néhol továbbra is kialakulhatnak akár hevesebb zivatarok is jégesővel, károkozó szélrohammal, nagy mennyiségű csapadékkal. A zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, míg a fővárosban és Pest, Békés, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú riasztások lesznek érvényben.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6, 14 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 28 fok között alakul, de északkeleten néhol 19, 21 fok is lehet.
Pénteken hidegfront érkezik, amely többfelé okozhat jelentős csapadékot.
Szerző

Ellentétes az EU adatvédelmi jogszabályával a sürgősségi kormányrendelet

Publikálás dátuma
2020.06.03. 19:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az adatvédelmi jogok és kötelességek időkorlát nélküli, nem előrelátható felfüggesztése összeegyeztethetetlen az alapjogok és szabadságok lényegi tartalmával – érvel az Európai Adatvédelmi Testület.
A személyes adatok védelmét még kivételes időkben is fenn kell tartani. Az Európai Unió adatvédelmi rendelete járvány idején is óvja az érintettek alapvető és szabadságjogait. Az időkorlát nélküli megszorítások nem felelnek meg a közösségi előírásoknak. Többek között ezt tartalmazza az Európai Adatvédelmi Testület (EAT) szerdán közzétett nyilatkozata arról, hogy korlátozhatók-e az adatvédelmi jogok a koronavírus járvány idején, és ha igen, milyen formában. Emellett a szervezet igaszgatósága levélben reagált a budapesti kormányt bepanaszoló három civil szervezetnek. A közleményből kiderül, hogy a magyar veszélyhelyzeti rendelet nincsen összhangban az uniós jogszabály betűjével. Mint beszámoltunk róla, az EAT már kétszer meghallgatta a magyar adatvédelmi hatóságot a május 5-ikén hatályba lépett kormányrendelet hatályáról, amely meghatározatlan ideig – vagyis a veszélyhelyzet megszűnéséig – felfüggeszti az Európai Unió egyes adatvédelmi rendelkezéseit. Ennek következményeként az állampolgároknak nincs lehetőségük arra, hogy megtudják, hogyan kezelik az adataikat, sem arra, hogy tiltakozhassanak az adataik kezelése ellen. Akinek panasza van, csak a járvány után fordulhat bírósághoz. A kormányrendelet emellett 15 napról 45 napra növeli a közérdekű adatokra vonatkozó kérelmek határidejét. A jogszabályt az Európai Bizottság illetékes biztosai aggályosnak ítélték és alapos vizsgálatot ígértek. Az EAT szerdai nyilatkozatában leszögezi: indokolatlanok az általános, kiterjedt és mélyreható adatvédelmi korlátozások. Az uniós rendelet lehetővé tesz bizonyos megszorításokat, de azoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogok és szabadságok lényegét, valamint szükséges és arányos intézkedéseknek kell lenniük. A korlátozásokat törvényben kell szabályozni, a jogalkotási intézkedéseknek világosaknak és pontosaknak, az érintettek számára pedig előreláthatónak kell lenniük. Az időkorlát nélküli megszorítások nem felelnek meg ez utóbbi feltételnek. Azok a veszélyhelyzeti intézkedések, amelyekkel meghatározatlan időre felfüggesztik vagy elhalasztják az érintettek jogait, valamint az adatkezelők és adatfeldolgozók kötelezettségeit, e jogok tényleges és kategorikus felfüggesztésével járnak, ami összeegyeztethetetlen az alapjogok és szabadságok lényegi tartalmával – áll az EAT lapunkhoz eljuttatott közleményében. 
Frissítve: 2020.06.03. 19:27