Szokásjogot rúgott fel a kormánypárt

Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:30

Fotó: Népszava
Hiller István szerint a trianoni béke minden magyar számára sorstragédia, ezért is lett volna megfelelő alkalom arra, hogy a képviselők együtt emlékezzenek és beszéljenek a magyarság jövőjéről is. A Demokratikus Koalíció a KMKF munkájában sem vesz részt és a parlamenti megemlékezésre sem megy el. A Párbeszéd részvétele is kérdéses.
Volt már arra precedens, nem is egy alkalommal, még 2010 után is, hogy a kormánypártok és az ellenzék közösen nyújtottak be egy-egy politikai nyilatkozatot a parlamentnek és közösen is fogadtuk el azt, úgy, hogy mindenki elmondhatta róla a véleményét. Így volt legutóbb például 2018-ban, amikor az Erdélyben vallásszabadságot hirdető 1568-as tordai országgyűlés emlékére fogadtunk el ilyen dokumentumot – mondta a Népszavának Hiller István. A parlament szocialista alelnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulójára tartott parlamenti megemlékezésen annak ellenére nem szólalhatnak fel az ellenzéki vezérszónokok, hogy a beterjesztett politikai nyilatkozat szövegét előzetesen valamennyien támogatták a Kárpát Medencei Magyar Képviselők Fórumán. Hiller István szerint a trianoni béke minden magyar számára sorstragédia, ezért is lett volna megfelelő alkalom arra, hogy a képviselők együtt emlékezzenek és beszéljenek a magyarság jövőjéről is. – Ennek elmaradása nem javítható ki azzal, hogy majd egy héttel később beszélhetünk róla – mondta arra a kormánypárti érvelésre reagálva, hogy a nyilatkozatról a következő héten lesz még egy parlamenti vita. Ezzel érvelt Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető a Facebook-on is, amikor azt írta, „a kormánypártok sem jutnak majd szóhoz”. Ez abban az értelemben igaz, hogy Áder János és Kövér László (mint előterjesztő) szólal majd fel. A Demokratikus Koalíció a KMKF munkájában sem vesz részt és a parlamenti megemlékezésre sem megy el. Arató Gergely szerint azért, mert „a Fidesz nem nemzetegyesítésre, hanem a nemzet megosztására fogja felhasználni a trianoni megemlékezéseket, így a parlamenti ülést is”. A Párbeszéd részvétele is kérdéses, Kocsis Cake Olivio azt mondta lapunknak, ő maga, mint kisebbségi ügyekkel foglalkozó politikus biztosan ott lesz, a többi frakciótársa jelenléte viszont még nem egyértelmű. – Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz nyújtotta be ezt a konszenzusos nyilatkozatot, mint párt, nem az összes parlamenti frakció együtt. A Fidesz továbbra is csak azt nézi, mi az, ami szétválaszt minket, nem azt, mi az, ami összeköt – fogalmazott.

A mindent mérő kormányzati agytröszt újabb tíz milliárd forintot kapott, most épp Palkovicstól

Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:19
FOTÓ: Vajda József/Népszava
A századvég ezért a summáért három éven át szolgál stratégiai iránymutatással.
A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kormányzati szakpolitikai tanácsadásra kiírt közbeszerzését, írja a 24.hu. A 2020 és 2022 időszakra vonatkozó megbízás értéke nettó 9,3 milliárd (bruttó 11,8 milliárd) forint – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött adatokból. Nem egyszerűen javaslatok megfogalmazásáról van szó: a Századvég-konzorcium az állandó közvélemény-kutatások mellett havonta legalább ezer órában ad stratégiai tanácsokat, évente 12 stratégiai tanulmányt állít elő, illetve az Európa Projekt keretében évente egyszer felmérést és elemzést végez az uniós tagországokban, valamint Norvégiában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Mindezt a szerződéskötéstől számított 33 hónapon át, de legfeljebb 2022 végéig. Azt is megadták, hogy évente mennyit kasszírozhat a konzorcium: 2020-ban nettó 2,9 milliárd, 2021-ben és 2022-ben pedig nettó 3,2 milliárd forintot. Az innovációs minisztérium legutóbb 2015 októberében kötött a mostanihoz hasonló, 40 hónapos időtávra szóló, szakpolitikai tanácsadásra vonatkozó keretmegbízást, amelyet szintén a századvégesek nyertek el, akkor nettó 4,8 milliárd forintért. Az ITM és a konzorcium ezt leszámítva is sokadszor dolgozik együtt: a Századvég 2018 végén nyerte el a tárcától az EU28+ és időskutatás névre keresztelt 1,4 milliárd forintos megbízást, tavaly pedig egy egymilliárdos munka keretében kutatta Palkovicséknak a társadalom jövőképét.  
Szerző

Orbán kedves vállalkozója nem tud hibázni: az adóhivatalhoz bekötött kütyük igazi pénzgyárak

Publikálás dátuma
2020.06.04. 08:05
Orbán és Garancsi a VIP páholyban
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az online kassza a legjövedelmezőbb, ahogyan a rengeteg állami-önkormányzati nagyberuházás és a pénzszállítás is ontja a nyereséget Garancsi Istvánnak.
Igazi pénzgyár Orbán Viktor kormányfő barátjának, Garancsi Istvánnak a mind tovább gyarapodó cégbirodalma – írja a 24.hu a vállalkozó társaságainak napokban beadott beszámolói alapján. Mint az adatokból kiderült, a 2013-ban bevezetett, az adóhatósággal összeköttetésben álló online kasszákat forgalmazó cége, a Mobil Adat Kft. idén is csaknem száz százalékos jövedelmezőséget hoz. Tavaly bő 2,7 milliárd forint forgalomhoz 950 millió forint adózott nyereség társult. 
A Mobil Adat Kft., akárcsak tavaly, közel 100 százalékos sajáttőke-arányos eredményt mutathat fel.

A cégből, és a hasonló nevű vagyonkezelő társaságból, a Mobil Adat Holding Zrt.-ből együttesen több mint 1,2 milliárdos osztalékhoz jut a székesfehérvári üzletember.  A Garancsi-birodalom másik ékköve, a Market Építő Zrt. tavaly minden korábbinál nagyobb, 188 milliárd forintos forgalmat ért el. A hozzá társuló 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereség is rekord, amiből 5,3 milliárd forintot osztalékként ki is vesznek a tulajdonosok. Sok más korábbi állami és önkormányzati beruházás mellett a Market építette a Fővárosi Állat- és Növénykert bizonytalan jövőjű biodómját, ők dolgozhatnak a debreceni BMW-gyár területén, és az új budapesti kézilabdacsarnokot is ez a cég építi majd közel 100 milliárd forintért.  
Tavaly közel 1,2 milliárd forint adózott hasznot hozott a pénzszállítással foglalkozó Criterion Készpénzlogisztikai Kft. is.

A 24.hu szerint érdekes, hogy a lassan áttekinthetetlenné váló cégbirodalomban (110 cégnél jelenik meg Garancsi neve jelenlegi vagy egykori tulajdonosként vagy ügyvezetőként az Opten kimutatása szerint) ritkaság a veszteség, viszont a győri központú Duna Takarék Bank mégis 207 milliós mínuszt produkált tavaly. Ezt feledtetheti azonban a Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal közös cége, az A8 Palace Hotel Zrt., amely három szállodát birtokol az Andrássy úton. A társaság tavaly közel 460 millió forint hasznot hajtott a három tulajdonosnak.  A portál emlékeztet: Garancsi István a leggazdagabb magyarok listáján már a 14. helyen állt a tavaly 66 milliárd forintra taksált vagyonával, ami tovább bővülhet: április 30. óta a Habony Árpád köréhez sorolt Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövettel együtt az övé a néhai Andy Vajna öt fővárosi kaszinója. A székesfehérvári futballklub tulajdonosa előtt nem ismeretlen a terep: egy másik cég, a soproni játékterem üzemeltetéséért felelős CAI Hungary Kft. 2018-ban minden addigi rekordját megdöntötte, 4,2 milliárd forint árbevételt könyvelt el, és a bő 1,2 milliárd forint adózott nyereséget ki is fizette osztalékként.
Szerző