„Hiteltelen és képmutató” – A DK nem megy el az Országgyűlés trianoni emlékülésére

Publikálás dátuma
2020.06.03. 16:31

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
„A házelnök mai nyilatkozata világossá tette, hogy Trianon évfordulóján sem egyesíteni, hanem megosztani akarják a nemzetet” – közölte a párt.
A Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója nem vesz részt az Országgyűlés holnapi „megemlékezésén”, mert az semmi másról nem szól, mint a nemzetből kirekesztésről, ráadásul olyanok részéről, akik tönkre teszik Magyarországot, és akiktől soha nem fogadnánk el kioktatást magyarságról és nemzeti érzésről – közölte a párt. A DK hozzátette: „a Fidesz magyarságpolitikája hiteltelen és képmutató – Trianon-ügyben is. 1990-ben Orbán kivonult az Országgyűlésből még a Trianon szó hallatán is, 30 évvel később meg ki akarja sajátítani a 100 évvel ezelőtti békeszerződés emlékezetét. Ennek újabb, gyalázatos megnyilvánulása Kövér László kirohanása az ellenzéki pártok ellen. A házelnök mai nyilatkozata világossá tette, hogy Trianon évfordulóján sem egyesíteni, hanem megosztani akarják a nemzetet.” Nem a Fidesz fogja megmondani magyarok millióinak, hogy az ő éppen aktuális világnézetük szerint mit kellene gondolnia mindenkinek a magyar történelem sorsfordító eseményeiről – tette hozzá a párt. 
Mint megírtuk, lett volna esély arra, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékülését június 4-én, a trianoni szerződés századik évfordulóján, de végül csak a kormánypártok hangja hallatszik majd. A csütörtöki megemlékezés részeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet, míg a képviselők elkezdik megvitatni „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozatot. A holnapi „vitában” ugyanakkor az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót.
Szerző

Hallgat róla Szijjártó, hány sportolónak és vállalkozónak adtak diplomata útlevelet

Publikálás dátuma
2020.06.03. 15:54

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A külügy szerint az útleveleket nem foglalkozás szerint kategorizálják. Dzsudzsáknál mégis csapatkapitányi múltjára hivatkoztak.
Csak nemrég derült ki, hogy a Tiltott Csíki Sört gyártó székelyföldi cég vezetője, az Amerikában korábban embercsempészettel vádolt Lénárd András tavaly diplomata útlevelet kapott. De a koronavírus-járvány kellett ahhoz is, hogy a közvélemény értesüljön Dzsudzsák Balázs, a futballválogatott csapatkapitányának hasonló útleveléről – Dzsudzsák ugyanis ilyen okmánnyal, magyar diplomata útlevéllel jött haza a vírus miatt lezárt Egyesült Arab Emírségekből.
A két ügy miatt a jobbikos Brenner Koloman szerette volna megtudni:
  • a két érintett milyen jogcímen és okkal, milyen szerv előterjesztésére kapott diplomata papírokat?
  • összesen hány sportoló, üzleti szereplő járhat-kelhet magyar külügyi okmányokkal a világban, és ők miért, milyen jogcímen kaptak ilyen felhatalmazást?
Brenner Koloman szerint ezt már csak azért is fontos lenne tudni, mert mind a magyar futball, mind a gazdaságélénkítő csomagokon keresztül a határon túli magyar érdekeltségű vállalkozások jelentős mennyiségű közpénz-támogatásban részesülnek. A Szijjártó Péter külügyminiszternek címzett kérdésekre Magyar Levente államtitkár válaszolt, összesen két mondatban intézve el a felvetéseket. 
„A diplomata útlevelekkel kapcsolatban a KKM minden esetben a törvényi előírásoknak megfelelően jár el. A diplomata útlevelek kapcsán foglalkozás szerinti kategorizálás nem létezik.”

A karanténból is kiutat jelentett

Utóbbi mondat két jelentéssel is bírhat, bár egyik sem igazán válasz Brenner kérdésére: 1. nincs speciális, sportolóknak vagy vállalkozóknak kiadott külügyes okmány, mindenki egy típust kap, vagy 2. hogy a külügy nem foglalkozás alapján tartja számon, kinek adott ilyen útlevelet. Dzsudzsák diplomata felhatalmazását viszont azzal magyarázták az Index kérdésére, hogy ő a válogatott kapitánya, azaz mégis számon tartják a foglalkozását. Dzsudzsák mellesleg nem csak az Emírségekből, de az itthon elrendelt karanténból is kijutott – a sportoló a házi karantén 12. napján már kint kávézgatott a szabadban.

Két kézzel szórják a diplomata papírokat

A Népszava tavaly szeptemberben számolt be róla, hogy a Külügyminisztérium 2010 óta közel 17 ezer diplomata útlevelet adott ki – jóval többet, mint amire hivatalosan szükség lenne – és ez a szám azóta nőhetett is. A KKM közérdekű adatigénylésünkre azt is elárulta, hogy évente átlagosan 1200-1600 ember kap új diplomata-útlevelet. Ugyan a jogszabály pontosan meghatározza, hogy milyen állami tisztségek után jár diplomatavízum, itt is van olyan gumiparagrafus aminek köszönhetően lényegében annak adhat a kormány ilyen útlevelet, akinek akar. Így az éppen diplomáciai kiküldetésben lévő személy is kaphat ilyen útlevelet, illetve „rendkívül indokolt esetben” szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti a diplomata-útlevél kiadását. Feltehetőleg ez a passzus alapján juthatott ilyen útlevélhez Habony Árpád is Azt viszont – jogszabályi tiltásra hivatkozva – a külügyminisztérium nem árulta el, hogy kik és mi alapján kaptak diplomata útlevelet. Ezt korábban perek árán sem volt hajlandó elárulni az Orbán-kormány. 
Szerző

Parlagfű-mentesítési kampányt indít a Nébih

Publikálás dátuma
2020.06.03. 15:52

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance / AFP
A parlagfű elleni védekezéshez összefogás szükséges, amelyhez elengedhetetlen a gyomnövény és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) társadalmi célú kampánya.
A parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt is irtani kell. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld. Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket hoz létre. Ezért is fontos, hogy a már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt – áll a hivatal közleményében.
A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” elnevezésű kommunikációs kampány július közepéig tartó első szakaszában szakmai, valamint országos és regionális hírportálokon és a Nébih saját csatornáin lehet találkozni a figyelemfelhívó, információs tartalmakkal. A kampányban bemutatják a parlagfű élettani hatásait, a szakszerű és hatékony eltávolítását, valamint a hatósági felderítést és a parlagfű bejelentő rendszert is megismerhetik az érdeklődők. A szervezet honlapjának parlagfű aloldalán a növény fejlődésének különböző stádiumait videósorozat formájában is bemutatják. Az októberig tartó akció későbbi szakaszában országosan terjesztenek majd plakátokat és szórólapokat, az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt – írták.
Szerző
Témák
parlagfű NÉBIH