Zárt kapus Magyar Nagydíj lesz július 19-én

Publikálás dátuma
2020.06.02. 16:13

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A kedden közzétett naptárterv egyelőre csak a szezon európai felének a menetrendjét vázolja.
A 2020-as világbajnokság július elején Ausztriában rajtol – olvasható a Forma-1 hivatalos oldalán. A kedden közzétett naptárterv egyelőre csak az első nyolc nagydíjnak, a szezon európai felének a menetrendjét vázolja. A szervezők a következő hetekben szeretnék közzétenni a teljes versenynaptárat, amely a várakozásaik szerint 15-18 versenyt tartalmazhat a decemberi szezonzárásig.
Ausztriában július első két hétvégéjén két egymást követő nagydíjat fognak rendezni, aztán augusztus 2-án és 9-én Silverstone is duplázni fog. A könnyebb megkülönböztethetőség végett ezek a versenyhétvégék eltérő megnevezést kaptak. A két duplázó között, július 17-től 19-ig a Magyar Nagydíjat rendezik meg, amelyet két héttel előrehoztak az eredeti augusztus eleji időpontjáról.
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a hungaroring.hu-n olvasható közleményben azt mondta, végig rugalmasan álltak hozzá az egyeztetésekhez, mert a pálya készen áll, bármikor lehet rajta versenyt rendezni és mindenképpen szerették volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat.
Kezdetben biztosan nem vehetnek részt a futamokon szurkolók – így a Magyar Nagydíjon sem –, a csapatok pedig legfeljebb 80 embert vihetnek a helyszínre, és köztük legfeljebb 60 olyan személy lehet, aki az autók működtetéséhez szükséges – őket pedig a pályán tartózkodás idején is folyamatosan vírusteszteknek, vizsgálatoknak vetik majd alá.
A sorozat 70 éves történetében a jelenlegi lesz a legkésőbbi szezonkezdés, de két verseny között sem telt el soha annyi idő, mint most.

Az európai versenynaptár

Időpont                                     Verseny                                         Helyszín július 3-5.                               Osztrák Nagydíj                            Spielberg július 10-12.                           Stájer Nagydíj                               Spielberg július 17-19.                           Magyar Nagydíj                            Mogyoród július 31-augusztus 2.          Brit Nagydíj                                   Silverstone augusztus 7-9.                     70. Évforduló Nagydíja                  Silverstone augusztus 14-16.                   Spanyol Nagydíj                           Barcelona augusztus 28-30.                   Belga Nagydíj                               Spa-Francorchamps szeptember 4-6.                    Olasz Nagydíj                                Monza

Szerző

Csak a járvány miatt minimum 100 millió forintot vesztett Hosszú Katinka

Publikálás dátuma
2020.06.02. 11:37

Fotó: Népszava
A koronavírus mindkét nagy úszószervezet pénzdíjas eseményeit "hidegre tette".
Mivel az idei évre lemondták az összes nemzetközi úszóversenyt, így a legeredményesebb magyar úszónő jelentős pénzdíjtól esett el, a 24.hu úgy számol: legalább 100 millió forinttól.  Az úszást a kétezres évek első évtizedének végéig a világban amatőr sportágként tartották számon, viszont az olimpiák egyik legnépszerűbb sportága az amatőr státuszból az elmúlt tíz év alatt odáig küzdötte fel magát, hogy a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságokon már jelentős prémiumért versenyeznek az úszók – az aranyérem 20 ezer dollárt, egy világcsúcs 30 ezret ér –, és 2019-ben már két szervezet (a FINA és a LEN) három sorozatában több mint tíz millió amerikai dollár összdíjazásért válthatták nem is olyan apró pénzre a tehetségüket.
Mivel a koronavírus-járvány miatt idén minden FINA- és LEN-eseményt lefújtak, ezektől a versenyektől – ha úgy tetszik: bevételi, pénzkereseti forrásoktól – elestek az úszók 2020-ban. Így annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy Hosszú Katinka mekkora pénzdíjtól esett el 2020-ban, a 2016-os és a 2018-as Európa-bajnokságok eredményei, valamint a 2019-es év adatai adnak támpontot.  És ezek alapján Katinka még akkor is mintegy 359 ezer dollárról, közel 115 millió forintról kell lemondjon, plusz az Eb-n az érmek után kapott pénzdíjról. 
Szerző

Lázár János is érkezhet a teniszszövetség élére

Publikálás dátuma
2020.06.02. 08:00

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Az MTSZ június 12-i közgyűlésén új elnököt és elnökséget kell választaniuk a küldötteknek.
Az MTSZ-nek 3,5 milliárd forintos állami forrásra van szüksége az életben maradáshoz, erről Szűcs Lajos, a szervezet még egyelőre hivatalban lévő elnöke tájékoztatta az Emmi-t és segítséget kért a konszolidációhoz. Az MTSZ több mint két és fél éve komoly gondokkal küzdött, a jelenlegi helyzetben a politikai vezetés úgy döntött, a teniszszövetség megmentésének egyik feltétele a jelenlegi irányító, a fideszes parlamenti képviselő távozása és a teljes tisztújítás.
Az MTSZ június 12-i közgyűlésén új elnököt és elnökséget kell választaniuk a küldötteknek. A megújulást szorgalmazók, a Tiszta Tenisz, a Vidéki Tenisz és a Teniszezők a Teniszezőkért képviselői szombaton egyeztettek egymással, majd kiadtak egy közös szakmai nyilatkozatot, amelyben megosztották javaslataikat, illetve kifejtették álláspontjukat a megújulás jegyében a közelgő közgyűlés kapcsán.
A résztvevők abban állapodtak meg, hogy mivel eddig még senki sem jelöltette magát hivatalosan az MTSZ elnöki pozíciójára, így a szakmának meg kell nyilvánulnia, és ennek eredményeként közös nyilatkozatban támogatták Bardóczky Kornél, korábbi Davis Kupa-játékos elnöki ambícióit. Teljes volt az egyetértés abban is, hogy az MTSZ-nek átláthatóan kell működnie a jövőben, ennek része többek között a tagszervezetek névsorának feltüntetése a szövetség hivatalos honlapján.
Információink szerint a nyilatkozatot kiadók nem fognak elzárkózni az elől sem, ha a közeljövőben olyan elnökjelölt merül fel, aki a gazdasági és politikai életben otthonosabban mozog, emellett pedig garantálja személyi és szervezeti szempontból a változást, illetve elfogadja azt a szakmai irányt, amelyet megfogalmaztak a nyilatkozatot kiadó szakmai csoportok.
Az egyeztetésen Juhász Gábor, az MTSZ februárban kinevezett főtitkára is jelen volt. Megígérte, hogy az együttműködés jegyében a szombati tanácskozás végén elfogadott közlemény másnap megjelenik az MTSZ hivatalos honlapján, ám ez eddig nem történt meg.
Lapunk úgy tudja, hogy a kormány ismét politikust látna szívesen az MTSZ élén, Orbán Viktor miniszterelnök Lázár Jánosra, a Miniszterelnökséget korábban vezető miniszterre, jelenleg a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosra bízná a szövetség vezetését.