A veszélyhelyzet megszüntetéséről tárgyal a Ház

Publikálás dátuma
2020.06.01. 14:35

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés ezen a héten.
A képviselők kedden ismét a kormány tagjait kérdezhetik, szerdán a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséről kezdenek tárgyalni, míg csütörtökön a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartanak emlékülést. Az ülés kedden 13 órakor kezdődik, a képviselők a magyar siketsport napjára emlékeznek a napirend előtti felszólalásokat megelőzően. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra, az azonnali kérdésekre két óra áll rendelkezésre, míg a kérdések fél órában hangozhatnak el. Szerdán napirend előtti felszólalásokkal, majd szavazásokkal kezdődik az ülésnap. A parlament dönthet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklését célzó adóváltoztatásokról, valamint a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatról. Ellenzéki kezdeményezésre szavaznak a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló előterjesztésről és az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról. A határozathozatalok után öt indítványról tartanak általános vitát. A képviselők ekkor mondhatják el véleményüket az idei költségvetés módosításáról, továbbá a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről, valamint a kormány által azzal összefüggésben kezdeményezett átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről. A Ház egyórás emléküléssel indítja munkáját csütörtökön, a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján. Az emlékülésen megkezdik a nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozat vitáját, majd Áder János köztársasági elnök is felszólal. Az ülésnap további részében hét előterjesztésről, köztük a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő törvénymódosításokról tárgyalnak. 
Szerző

Apadnak a Gyurcsány-család cégeinek bevételei

Publikálás dátuma
2020.06.01. 12:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Közzétette beszámolóját a két cég a 2019-es évről.
Szinte „tetszhalott állapotba” kerültek a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családjához köthető, korábban jelentős hasznot hajtó gazdasági társaságok – írta a tavalyi üzleti évről a napokban közzétett beszámolók elemzése alapján az mfor.hu. A jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, illetve felesége, Dobrev Klára tulajdonolta cégek irányítását 2019-ben – miután Dobrevet európai parlamenti képviselővé választották – fiuk, Gyurcsány Tamás vette át. A Gyurcsány-család cégei közül – több mint 12,6 millió forint mínusszal – negatívba fordult a tanácsadással foglalkozó, Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. adózott eredménye. A vagyonkezelés területén néhány éve még milliárdos eredménnyel büszkélkedő Altus Portfolió Kft. alig 9,5 milliós hozamról számolt be – összegezte a portál. „Az Altus Befektetési Zrt. korábban sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz” – emlékeztetett az mfor.hu. A portál feltételezése szerint már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése. Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett az egy évvel korábbi 1,75 milliós pozitív eredmény után. A saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, a cég értékesítési árbevétele pedig 33 millió forinttal esett vissza.
A családi vagyonkezeléssel foglalkozó másik cég, a Gyurcsány Ferenc tulajdonolta Altus Portfolió Kft. adózott eredménye a tavaly előtti mínusz 56 millió után most ugyan meghaladta a 9,6 millió forintot, ám ez szinte észrevehetetlen a négy évvel ezelőtti 1,3 milliárdhoz képest. Bár a saját tőke ennél a társaságnál 51,2 millió forintról 60,9 millióra nőtt, az értékesítési árbevétel nulla volt. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy  ellenzéki politikus idén január végén leadott vagyonnyilatkozatában feltüntette:
„Gyurcsány Ferenc az Altus Portfólió Kft.-ből 2019-ben kivett 238,3 millió forintot. A vagyonelemek között szerepel továbbá – árfolyamértéken számolt – megközelítőleg 735 milliós értékpapír-megtakarítás is.”

Szerző

Karácsony: Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen

Publikálás dátuma
2020.06.01. 12:43

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség – hangsúlyozta a főpolgármester.
Minden évben június elsején kezdődik a Pride hónap. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere ebből az alkalommal egy köszöntőt írt a Humen magazinba. A főpolgármester kiemelte: az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. „Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy” – fogalmazott Karácsony. Hozzátette: „ugyan idén júliusban a járványhelyzet miatt nem vonulhatunk együtt, ez még nem azt jelenti, hogy nem ünnepelhetjük meg a Pride hónapot”. Majd kiemelte: már azzal is támogatjuk a közösséget, hogy ha beszélünk róla, ha olvasunk a fontos LMBTQ személyekről, akár ha megnézünk filmeket LMBTQ eseményekről, vagy felhívjuk a figyelmet a közösséget érintő ügyekre és kifejezzük a támogatásunkat egymás felé.
Szerző