Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Észak-Macedóniában

Publikálás dátuma
2020.05.30. 20:13

Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Sztevo Pendarovszki közölte: ha tovább romlik a helyzet, az érintett településeken kijárási korlátozásokat léptethetnek életbe.
Észak-Macedóniában Sztevo Pendarovszki államfő két héttel meghosszabbította az országban bevezetett rendkívüli állapotot, miután az új típusú koronavírus mintegy 100 embert fertőzött meg, és 16 ember halálát okozta az elmúlt 3 napban.
"Számba véve a legutóbbi fejleményeket, a fertőzöttek és elhunytak számát, aláírom a döntést a rendkívüli állapot 14 napos meghosszabbításáról"

- jelentette be Pendarovszki az észak-macedóniai biztonsági tanács ülése után.

Az intézkedés egyetlen célja a járvány elleni hatékony küzdelem, valamint a gazdasági és társadalmi következmények elhárítása - közölte az elnök, hozzátéve, hogy ha tovább romlik a helyzet, az érintett településeken kijárási korlátozásokat léptethetnek életbe. Az országban az áprilisra kitűzött választásokat is el kellett halasztani a járvány miatt, de a szemben álló politikai erők egyelőre nem tudtak megállapodni, hogy mikor tartsák meg a voksolást. Az országot ügyvivő kormány irányítja, amely csak a különleges jogrend fenntartásával tud hatékonyan intézkedni, miután a parlamentet már feloszlatták. A kétmillió lakosú országban egy héttel ezelőtt kezdett ismét romlani a járványügyi helyzet. Az első fertőzöttet február 26-án diagnosztizálták az országban. Azóta 2164-en kapták el a vírust, amely eddig 131 emberéletet oltott ki.
Szerző

Már nem kötelező maszkot viselni a szabadban Lengyelországban

Publikálás dátuma
2020.05.30. 18:58

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP / Sputnik
A boltokra, piacokra, postahivatalokra és éttermekre vonatkozó létszámkorlátozás is megszűnt.
Lengyelországban szombattól a szabadban – az utcán, a parkokban, a parkolókban és kerékpározás közben – már nem kötelező a maszkviselés, ha az emberek tartják egymástól a kétméteres biztonsági távolságot. A szombaton életbe lépett változások értelmében
az üzletekben, a templomokban és a közösségi közlekedési eszközökön továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása, de a boltokra, piacokra, postahivatalokra és éttermekre vonatkozó létszámkorlátozás megszűnt.

A kétméteres távolságot abban az esetben nem kell tartani, ha az érintettek maszkot hordanak. Nem kell távolságot tartani az egy háztartásban élőknek, a 13 évesnél fiatalabb, szülői gondoskodásra szoruló gyerekeknek és a fogyatékossággal élőknek sem. A munkahelyeken akkor nem kötelező a maszkviselés, ha a munkáltató gondoskodik arról, hogy a munkavállalók tartani tudják egymástól a kellő távolságot, és gondoskodik a fertőtlenítésről is. Az éttermekben a vendégeknek sem kötelező immár maszkot viselniük, de az asztalok között megfelelő távolságot kell kialakítani, rendszeresen fertőtleníteni kell őket, és az étteremben levőknek kézfertőtlenítőt is használniuk kell. Lengyelországban a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma péntek este óta 221-gyel nőtt, és elérte a 23 376-ot az egészségügyi minisztérium szombat reggeli közleménye szerint. Az új fertőzöttek közül 178-an a járvány jelenlegi gócpontjában, a sziléziai bányavidéken találhatók. Péntek óta nem halt meg senki Covid-19-betegség következtében. Az elhunytak összes száma eddig 1051.
Szerző

Koronavírusos a belga király unokaöccse

Publikálás dátuma
2020.05.30. 18:43
Fülöp belga király
Fotó: Jonathan Raa / AFP / NurPhoto
Sajtóbeszámolók szerint Joachim herceg egy nappal azelőtt, hogy jelentkeztek nála a tünetek, még egy családi ünnepségen vett részt Spanyolországban.
Elkapta a koronavírust Joachim herceg, Fülöp belga király unokaöccse. A spanyol sajtó szerint a herceg egy nappal azelőtt, hogy jelentkeztek nála a tünetek, még egy családi ünnepségen vett részt Spanyolországban. A spanyol sajtó szerint a rendezvényen a Spanyolországban jelenleg megengedett 15 ember helyett jóval többen, 27-en vettek részt. Ennek a brüsszeli udvar közleménye ellentmond, aszerint ugyanis csak 12-en voltak az ünnepségen. A spanyol hatóságok vizsgálják az ügyet. A 28 éves Joachim herceg a király testvérének, Asztrid hercegnőnek a legkisebb fia. A Belga hírügynökség jelentése szerint május 24-én utazott Madridba, onnan Córdobába ment tovább, ahol 26-án vett részt az ünnepségen. Másnap jelentkeztek nála a tünetek, és 28-án a tesztje is pozitív lett. A brüsszeli udvar hangsúlyozta, hogy Joachim szolgálati úton volt Spanyolországban, de egy magánjellegű összejövetelen is részt vett. Az nem derült ki, hogy a herceg hol kaphatta el a vírust.
Szerző