Sólymos László váltja Bugár Bélát a Most-Híd élén

Publikálás dátuma
2020.05.30. 17:09
Bugár Béla
Fotó: Népszava
Az alapító elnök azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten.
Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották meg pártelnöknek a lemondott Bugár Béla utódjául a szlovák-magyar vegyespárt füleki kongresszusán szombaton – jelentette be a párt Facebook profilján. A Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten. Sólymos a megválasztását követően nyilatkozva azt mondta: pártja folytatni fogja az eddigi értékei – a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a békés együttélés – mentén való politizálást. Hozzátette: a párt politikájában a jövőben az eddiginél jelentősen nagyobb teret kell kapniuk a fiatalabb generáció képviselőinek. Sólymos néhány héttel ezelőtt annak a véleményének adott hangot, hogy a Most-Hídnak és a Magyar Közösség Pártjának együtt kellene működnie annak a helyzetnek a megoldásán, hogy a megosztottság miatt a parlamenti választásokon egyikük sem jutott be a szlovák törvényhozásba.
Szerző

Von der Leyen arra kéri Trumpot, vizsgálja felül kilépési szándékát a WHO-ból

Publikálás dátuma
2020.05.30. 16:59
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Csak a globális együttműködés, szolidaritás és a többoldalú erőfeszítések révén lehet életképes és hatékony módon felvenni a harcot azzal a kihívással, amellyel az egész világ kénytelen szembenézni – közölte az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével közös közleményében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel szombaton az Egyesült Államokat, hogy fontolja meg újra kilépési szándékát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Csak a globális együttműködés, szolidaritás és a többoldalú erőfeszítések révén lehet életképes és hatékony módon felvenni a harcot azzal a kihívással, amellyel az egész világ kénytelen szembenézni – hívta fel közös közleményében a figyelmet von der Leyen és Borrell, az új típusú koronavírus-járványra utalva. A két uniós vezető hangsúlyozta: a WHO-nak továbbra is képesnek kell lennie arra, hogy irányítsa a világjárványok elleni közös fellépést, most és a jövőben is.
„A világot fenyegető veszéllyel szemben ideje közös megoldásokat találni, és megerősíteni a nemzetközi együttműködést”

– húzta alá közleményében a német és a spanyol politikus.

Kiemelték, hogy kerülni kell az olyan lépéseket, amelyek gyengítik a nemzetközi eredményeket, ezért arra kérik az Egyesült Államokat, vizsgálja felül a bejelentett kilépést a WHO-ból.
„Most mindenki számára az az elsődleges feladat, hogy életeket mentsen, és továbbra is feltartóztassa és elnyomja a világjárvány terjedését”

– szögezte le a közlemény.

Azt is tudatták, hogy az EU továbbra is támogatja a WHO-t, és már juttatott is neki pluszforrásokat. Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy megszakítja országa kapcsolatait a WHO-val, mert úgy véli, hogy a szervezet túlságosan elnéző Kínával szemben, ahonnan a koronavírus-járvány elindult. Trump bejelentette azt is, hogy az eddig a WHO-nak küldött pénzeket más sürgős egészségügyi célokra fordítják.
Szerző

Szinte mindenkit elvittek az orosz rendőrök, aki egyénileg tüntetett egy újságíró letartóztatása ellen

Publikálás dátuma
2020.05.30. 13:56

Fotó: SEFA KARACAN / 2020 Anadolu Agency
Azok a sajtómunkások sem úszták meg, akik csak tudósítani mentek a moszkvai kapitányság elé.
Tucatjával vitték el még pénteken is a rendőrök azokat, akik egy letartóztatott újságíró mellett, a járvány miatt „egyénileg” tüntettek Moszkvában – írta a napok óta tartó botrányos oroszországi eseményekről a 444.hu. A tüntetéseket egy letartóztatás-sorozat hívta életre: a moszkvai rendőrség nemrég vette őrizetbe Vladimir Vorontszovot, aki a rendőri visszaélésekkel foglalkozó online közösség vezetője volt, és az interneten a rendőrombudsman néven is emlegették.    Letartóztatásának hírére kezdett el tiltakozni egyedül a moszkvai kapitányság épülete előtt Viktor Nemytov aktivista, akit a rendőrség hamar őrizetbe vett. A rendőrök fellépése ellen csütörtökön tiltakozott  a Novaja Gazeta újságírója, Ilja Azar, akit szintén letartóztatták, és 15 napnyi fogságra ítéltek. Ezt követően aztán szinte megállás nélkül jöttek, természetesen egyénileg a tiltakozók, és sajtóinformációk szerint legalább 20 aktivistát vittek el és vettek őrizetbe a rendőrök. Még egy orosz ellenzéki képviselőt, Szergej Mitrogyint is őrizetbe vették. Pénteken folytatódtak az egyszemélyes tüntetések a moszkvai rendőr-főkapitányság épülete előtt. Voltak újságírók, akiket úgy állítottak elő, hogy nem is csatlakoztak a tüntetőkhöz, hanem tudósítani voltak a helyszínen. 
Szerző