Előfizetés

„A zarándokok nélküli ünnep visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához”

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.30. 17:33

Fotó: Veres Nándor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A hazai vasárnapi szentmisékre és istentiszteletekre maszkban várják a hívőket, akiknek a templomokban is be kell tartaniuk a védőtávolságot.
A koronavírus okozta világjárvány miatt csak lélekben, illetve interneten, televízión és rádión lehetett élőben követni a nemrég hungarikummá lett csíksomlyói pünkösdi búcsút. Elmaradt az elmúlt évtizedekben megszokott nagy zarándoklat. Nem érkeztek a csíksomlyói nyeregbe az elmúlt napokban a hívők, és a világ minden tájáról évről évre a Székelyföld szívében összegyűlő magyarok százezrei. A romániai Csíkszereda városrészéhez tartozó kegytemplom előtti téren mintegy 250-en gyűltek össze. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek egy idős bölcs ember példázatával vezette fel prédikációját. Rossz-e vagy pedig jó, ami most történik velünk? Az idős embernek ugyanis egy vihar idején elkóboroltak a lovai, majd napok múltán visszatértek, és vadlovakat is hoztak magukkal. A vadlovak betörésekor a bölcs ember fia leesett a lóról, és karját törte, de később épp emiatt nem vitték el a háborúba. A férfi a történet nyomán mindig feltette szomszédainak a kérdéseit:
„Honnan tudjátok, hogy ez rossz? Honnan tudjátok, hogy ez jó? A rossz rendre jónak bizonyult, a jó pedig rendre rossznak.”

Az érsek felidézte: Jézus is úgy érezte a kereszten, hogy az atyja elhagyta őt, aztán harmadnapra kiderült, hogy mégsem. – A történelem folyamán nem egyszer érezhette a mi népünk, hogy Isten elhagyta, elfordította tőle arcát. Ha ezeket az alkalmakat felidézzük, megkísért bennünket a siránkozás, a kesergés a mélységes gyász érzése – mondta Kovács Gergely, aki Ferenc pápa korábban Csíksomlyón elmondott szavait ajánlotta mindenki figyelmébe:
„Nem szabad elfelejteni a múltat, de cselekedni kell a jövő érdekében, és kérni kell a kegyelmet, hogy Isten a régi és mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében.”

– A járvány sok mindent átértékelt bennünk, megtanított arra, mi az, ami az igazán értékes, mi az, ami maradandó. A zarándokok nélküli ünnep visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához – fogalmazott Kovács Gergely gyulafehérvári érsek. A hét közepén egyébként Csíkszereda polgármesteri hivatala felhívásban kért mindenkit, hogy maradjanak otthon, és ezúttal családja, szerettei körében lélekben vegyen részt a 2020-as csíksomlyói pünkösdi búcsún.

Templomi hőmérés, idősáv és Facebook-közvetítés

Pünkösd alkalmából Magyarországon is szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában celebrál szentmisét vasárnap fél 11-kor. A bazilika honlapján olvasható tájékoztatás szerint a templomba lépés előtt mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét, a hívek csak maszkban vehetnek részt a misén, és a nem egy háztartásban élőknek másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. A szertartás a főegyházmegye Facebook-oldalán élőben követhető. Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a budahegyvidéki református templomban hirdet igét. A reggel 8 órakor kezdődő istentiszteletre a 65 éven felülieket várják, a délelőtt 10 órakor kezdődő szertartásra mindenki mást. Az arcmaszk viselése és a védőtávolság betartása itt is kötelező. A délelőtti istentisztelet 11-től felvételről megtekinthető a budahegyvidéki református egyházközség Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán. Fabiny Tamás püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 10 órakor tart online istentiszteletet az alapítása háromszázadik évfordulóját ünneplő csömöri evangélikus gyülekezetnek. Az istentisztelet a gyülekezet Facebook-oldalán követhető.

Pünkösd, a többjelentésű ünnep

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep – írja a Magyar Katolikus Egyház honlapja. Emlékeztetnek: az ünnep elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza. Az Ószövetségben a mai pünkösdnek megfelelő ünnep zarándokünnep volt, amelyen Izrael fiainak meg kellett jelenniük Jahve színe előtt.  Az ünnep elnevezése a történelem során változott, a hetek ünnepét, az aratási ünnepet felváltotta az első kéve felajánlása utáni ötvenedik nap ünnepe, amelyen hálát adtak Jahvénak a búzatermésért. Innen származik az ötvenedik – görögül pentékoszté – elnevezés, amely szóból ered a magyar elnevezés: pünkösd. Jézus korára az ünnep új tartalommal is bővült: a Sínai-hegyen kapott törvény kihirdetésének emléknapja lett, ami az Egyiptomból való kivonulás után az 50. napon történt. Pünkösd egyben az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása. az ünnephez három fontos esemény kötődik: a Szentlélek eljövetele, aki Krisztus megváltó művét beteljesíti és akinek eljövetelét Jézus búcsúbeszédében megígérte; az Egyház alapítása, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete, hiszen a Szentlélek kiáradásával, erejével az apostolok szerte a római birodalomban hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét.

Sólymos László váltja Bugár Bélát a Most-Híd élén

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.30. 17:09
Bugár Béla
Fotó: Népszava
Az alapító elnök azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten.
Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották meg pártelnöknek a lemondott Bugár Béla utódjául a szlovák-magyar vegyespárt füleki kongresszusán szombaton – jelentette be a párt Facebook profilján. A Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi parlamenti választásokon 2,05 százalékos eredményt elérve kívül rekedt a pozsonyi parlamenten. Sólymos a megválasztását követően nyilatkozva azt mondta: pártja folytatni fogja az eddigi értékei – a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a békés együttélés – mentén való politizálást. Hozzátette: a párt politikájában a jövőben az eddiginél jelentősen nagyobb teret kell kapniuk a fiatalabb generáció képviselőinek. Sólymos néhány héttel ezelőtt annak a véleményének adott hangot, hogy a Most-Hídnak és a Magyar Közösség Pártjának együtt kellene működnie annak a helyzetnek a megoldásán, hogy a megosztottság miatt a parlamenti választásokon egyikük sem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Von der Leyen arra kéri Trumpot, vizsgálja felül kilépési szándékát a WHO-ból

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.30. 16:59
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Csak a globális együttműködés, szolidaritás és a többoldalú erőfeszítések révén lehet életképes és hatékony módon felvenni a harcot azzal a kihívással, amellyel az egész világ kénytelen szembenézni – közölte az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével közös közleményében.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel szombaton az Egyesült Államokat, hogy fontolja meg újra kilépési szándékát az Egészségügyi Világszervezetből (WHO). Csak a globális együttműködés, szolidaritás és a többoldalú erőfeszítések révén lehet életképes és hatékony módon felvenni a harcot azzal a kihívással, amellyel az egész világ kénytelen szembenézni – hívta fel közös közleményében a figyelmet von der Leyen és Borrell, az új típusú koronavírus-járványra utalva. A két uniós vezető hangsúlyozta: a WHO-nak továbbra is képesnek kell lennie arra, hogy irányítsa a világjárványok elleni közös fellépést, most és a jövőben is.
„A világot fenyegető veszéllyel szemben ideje közös megoldásokat találni, és megerősíteni a nemzetközi együttműködést”

– húzta alá közleményében a német és a spanyol politikus.

Kiemelték, hogy kerülni kell az olyan lépéseket, amelyek gyengítik a nemzetközi eredményeket, ezért arra kérik az Egyesült Államokat, vizsgálja felül a bejelentett kilépést a WHO-ból.
„Most mindenki számára az az elsődleges feladat, hogy életeket mentsen, és továbbra is feltartóztassa és elnyomja a világjárvány terjedését”

– szögezte le a közlemény.

Azt is tudatták, hogy az EU továbbra is támogatja a WHO-t, és már juttatott is neki pluszforrásokat. Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy megszakítja országa kapcsolatait a WHO-val, mert úgy véli, hogy a szervezet túlságosan elnéző Kínával szemben, ahonnan a koronavírus-járvány elindult. Trump bejelentette azt is, hogy az eddig a WHO-nak küldött pénzeket más sürgős egészségügyi célokra fordítják.