Előfizetés

Egy évre elvennék a családi pótlékot, ha a gyereket elítélik iskolai erőszak miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.30. 14:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Erről Horváth László miniszterelnöki megbízott beszélt az M1-en.
Az erőszakot az iskolából ki kell vezetni, az ezt célzó törvényjavaslatok egy része már az Országgyűlés előtt van – mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott az M1 péntek esti műsorában. A politikust a gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt kártérítésről kérdezték. A térség fideszes parlamenti képviselője az MTI összefoglalója szerint azt mondta: van olyan érintett, aki „az iskolát és csakis az iskolát” okolja, amiért 16 évesen csak hat osztályt végzett, ugyanakkor több mint kétezer órát, vagyis két tanévnyi időt hiányzott az iskolából. A politikus szerint ez a fiatal nem okolhatja sem a tanárt, sem az iskolát, amiért az nem adott neki kellő tudást, hanem csak a családja és ő a felelős ezért. Hozzátette: egy másik esetben a fiú – aki több mint kétmillió forint kártérítést vár – erőszakos, javítóintézetbe is került, kerülte az iskolát, apja pedig, aki többször súlyos testi sértést követett el, most „a börtönbizniszből vár sok milliót”. Ez az az abszolút káros, romboló társadalmi modell, amit a Kúria pénzjutalomban részesített – közölte. Majd arról beszélt, hogy az erőszakot ki kell vezetni az iskolából, mert – mint mondta – ahol erőszak van, ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet. Hozzátette: ezért
már a Parlament előtt van a köznevelési törvény módosítása, illetve a kormány döntött az iskolaőrség felállításáról és a büntethetőség korhatárának leszállításáról.

Horváth László azt mondta, az iskolai erőszak „annál szélesebb és mélyebb, mint amit érzékelünk, nagyon sokan erről nem mernek beszélni”, ezért olyan intézkedés kell, „ami gyors, erős és hatékony”, és ilyennek nevezte az iskolaőrséget. Ezzel kapcsolatban közölte: a jövő tanévtől vezetik be, tagjai a rendőrség állományában lesznek. Úgy vélte, az iskolaőrségnek lesz visszatartó ereje, másrészt pedig egy olyan eszköz, amivel az iskolában lévők biztonságát lehet garantálni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszak gyökere nem az iskolában van, hanem a családban, a társadalmi környezetben, ahol az erőszakos gyerek megtanulja a viselkedési mintákat, amiket majd bevisz az iskolába. Mint mondta,
azt is javasolni fogják, hogy amelyik gyereket elítélik iskolai erőszak miatt, annak családjától vonják meg a családi pótlékot egy évre.

Információs jogok kiüresítése – Alkotmánybírósághoz fordult Szél Bernadett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.30. 13:04

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„A 45 napig, hosszabbítás esetén akár 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot” – fogalmazott a független képviselő.
„Alkotmánybírósághoz fordultam az információs jogok kiüresítése miatt” – közölte Szél Bernadett. A független képviselő közleményében azt írta, a kormány visszaélt a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával, amikor háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét.
„A 45 napig, hosszabbítás esetén akár 90 napig húzható válasz szükségtelenül és aránytalanul korlátozza, ezáltal teljesen kiüresíti a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. Alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz”

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a 179/2020-as kormányrendelet mindenfajta indok nélkül legfeljebb 90 napra növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét. A rendelet szerint, ha az adatkezelő valószínűsíti, hogy az igény beérkezésétől számított 15 napon belül nem tud eleget tenni az adatkérésnek, mert az veszélyhelyzeti közfeladatai ellátását veszélyeztetné, 45 nap áll a rendelkezésére. Az elmúlt időszak is bizonyította, hogy ezzel visszaélt a kormány: a Pénzügyminisztériumot például annyira lefoglalta a járványügyi védekezés, hogy 45 napot kért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására aláírt hitelszerződés kiadására – tette hozzá.
„Ez az információszabadságot durván korlátozó és alaptörvény-ellenes szabály a veszélyhelyzet megszüntetése után is velünk marad egy ideig, ugyanis az átmeneti szabályok szerint azt a folyamatban lévő adatkérésekre is alkalmazni kell. A veszélyhelyzet lejártával ezért a salátatörvény ezen szabályát is meg fogom támadni az Alkotmánybíróságon a hatályba lépése után”

– írta Szél Bernadett.

A járvány miatt még sokáig az életünk része marad a maszk, a távolságtartás és a fertőtlenítés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.30. 13:02

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ünnepi tájékoztatóján az ápolók előtt tisztelgett az operatív törzs.
Hiába van lecsengőben Magyarországon a koronavírus-járvány, hiába kezdődik meg a nyaralások, az utazások, a felhőtlen szórakozások időszaka, a jogszabályokban előírt védelmi intézkedéseket még hosszú ideig be kell tartanunk – erősítették meg az operatív törzs szombati tájékoztatójának résztvevői. Lakatos Tibor, a járvány elleni védekezést irányító szervezet ügyeleti központjának a vezetője újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett: az emberek, illetve a családok közötti másfél méteres védőtávolságot a különféle szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani, míg a maszk, kendő vagy sál viselése a zárt helyeken, kiemelten az üzletekben és tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon és a hajókon is kötelező. A közlekedési szolgáltatók jelenleg is csak korlátozott számban engednek utasokat a járművekre, például a vasúti járművek telítettsége nem lehet több 30 százalékosnál. Lakatos Tibor szintén újságírói kérdésre jelezte:
Egyelőre szabadtéren csak kulturális- és sportrendezvények tarthatók. A leendő felsőoktatási hallgatók ne szervezzenek nyári ponthatár-kihirdetési bulikat.

Az utazási könnyítések terén újabb jogszabály jelent meg: Bulgáriából akár Románián át is korlátozás nélkül beléphetnek hazánk területére azok a magyar állampolgárok, akik hivatalos- és üzleti úton, humanitárius vagy családlátogatási céllal jártak a dél-kelet-európai országban. Lakatos Tibor ugyanakkor jelezte, két szomszédos országgal, Romániával és Ukrajnával még nincs megállapodás a kölcsönös enyhítésekről. Onnan ugyan átutazni kívánó emberek abból a célból beléphetnek Magyarországra, de aki maradni akar, azoknak számítaniuk kell arra, hogy kötelezően 14 napos karantén vár rájuk. A pünkösdi ünnepre való tekintettel Szlávik János, a Szent László kórház infektológus-főorvosa most, a járvány és az annak terjedése miatt korábban elrendelt korlátozások enyhülésekor, egy történettel emlékezett meg a kórházi dolgozók áldozatos munkájáról. A szakember egy ápoló egy napjának emberfeletti tevékenységéről számolt be naplószerűen. A járvány áprilisi „tombolásának” kellős közepéről származó történetben a hajnali keléstől, a napjában történt többszöri maszk- és „szkafander”- cseréig, a műtőben, a folyosón, a számítógép előtt végzett munkán, és az idős, a haláltól rettegő betegek fizikai ellátásán, lelki megnyugtatásán át, az esti hazaérkezésig mindent részletesen felsorolt. – Köszönjük nekik ezt a napot, meg a többit is – tisztelgett az ápolók előtt Szlávik János és az egész operatív törzs. Az orvos szerint a még sokáig velünk maradó maszkviselés, a távolságtartás mellett a fertőtlenítés is fontos része marad az életünknek. Ugyanis bizonyított tény, hogy a koronavírus nem csak cseppfertőzéssel, emberről emberre tejed, hanem bizony tárgyakkal is átvihető. Gál Kristóf, az ORFK szóvivője jelezte, az operatív törzs legközelebb kedden számol be a koronavírus-járvány aktuális helyzetéről, de továbbra is működik és folyamatosan frissül az internetes kormányzati tájékoztató oldal.