Bundesliga: otthon kaptak ki Sallaiék a Leverkusentől

Publikálás dátuma
2020.05.30. 07:39

Fotó: Peter Steffen / DPA
A zárt kapus találkozón a magyar válogatott futballistát a 66. percben cserélték le.
A Sallai Rolanddal felálló Freiburg hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Bayer Leverkusentől a német labdarúgó-bajnokság 29. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén. A zárt kapus találkozón a magyar válogatott futballistát a 66. percben cserélték le. A Freiburg a Bundesliga újraindulását követően még nem nyert, két vereség és két döntetlen a mérlege.

Bundesliga, 29. forduló:

SC Freiburg-Bayer 04 Leverkusen 0-1 (0-0) Szombaton játsszák: Hertha BSC-FC Augsburg 15.30 FSV Mainz 05-TSG 1899 Hoffenheim 15.30 Schalke 04-Werder Bremen 15.30 VfL Wolfsburg-Eintracht Frankfurt 15.30 Bayern München-Fortuna Düsseldorf 18.30 Vasárnap játsszák: Borussia Mönchengladbach-Union Berlin 15.30 SC Paderborn-Borussia Dortmund 18.00 Hétfőn játsszák: 1. FC Köln-RB Leipzig 20.30

Az állás:

1. Bayern München 28 81-28 64 pont 2. Borussia Dortmund 28 74-34 57 3. Bayer Leverkusen 29 54-36 56 4. RB Leipzig 28 70-29 55 5. Borussia Mönchengladbach 28 53-34 53 6. VfL Wolfsburg 28 40-34 42 7. TSG 1899 Hoffenheim 28 39-48 39 8. SC Freiburg 29 38-41 38 9. Schalke 04 28 34-45 37 10. Hertha BSC 28 41-50 35 11. 1. FC Köln 28 44-52 34 12. FC Augsburg 28 40-54 31 13. Union Berlin 28 33-48 31 14. Eintracht Frankfurt 27 44-52 29 15. FSV Mainz 05 28 37-61 28 16. Fortuna Düsseldorf 28 31-53 27 17. Werder Bremen 27 29-59 22 18. SC Paderborn 28 31-55 19 A 24. fordulóban elmaradt Werder Bremen-Eintracht Frankfurt találkozót jövő szerdán játsszák.

Szerző

Giga kézilabdacsarnok 100 milliárdért

Publikálás dátuma
2020.05.29. 07:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Magyarország jelenleg épülő legnagyobb sportberuházása 99,97 milliárdba kerül, ha az építő csúszik, naponta 400 milliós kötbért kell fizetnie.
Majdnem egy komplett metrómegállót ölel fel az az építési terület, amelyen Európa legnagyobb kézilabda-csarnokát húzza fel a magyar kormány által megbízott építtető (a Beruházási Ügynökség). Az építkezést az generálta, hogy Magyarország és Szlovákia közösen rendezheti a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot, és ennek egyik feltétele volt egy olyan csarnok építése, amelynek nézőszáma megfelel az Európai Kézilabda Szövetség elvárásainak. Az Üllői úti területen működő Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet már korábban elköltöztették, az állam pedig majdnem 14 milliárdért visszavásárolta a telket attól az ingatlanforgalmazótól, amelyhez a Ferencvárosi Önkormányzat előző vezetésétől került.
A kivitelezés tavaly rohamtempóban indult, a területen azóta hatalmas a mozgás, a többtonnás teherautók percenként, szigorú logisztika mentén hozzák és viszik az építési anyagokat. Százak dolgoznak a felszínen, és nem a szokásos útfelújítási tempóban. A méretek már most lenyűgözőek, pedig még csak körvonalaiban jelzik a későbbi mű nagyságát. A 20 ezer 22 fő befogadására képes csarnokot.
A környék látképe egyébként már most is eklektikus, de ez igazán nem fedi teljesen a valóságot. A városképi összhatást elég durván felülírja az FTC Stadion elé épített Telekom székház látványa. Pedig az európai stadionok szépségversenyébe simán beneveztető aréna a maga nemében hungarikum. Először is: jól néz ki. Nem csak megjelenésében, de funkcionalitását tekintve is olyan lett, amilyennek a világ boldogabbik felében elképzelnek egy focistadiont. Semmi Makovecz-stílus, ágas-bogasra hajlított faszerkezet, népieskedő álromantika, ami egy egyutcás Fejér-megyei kis faluban a fő látványosság. Csak fém és látszóbeton, a XXI. század építőanyagai. Építészeti formavezetése, és anyaghasználata egyaránt izgalmas. Az előtte lévő közösségi tér a Fradi-sassal évtizedek óta a szurkolók gyülekezőpontjaként szolgált, ám ez már múlt idő: a Telekom székház erre a találkozási pontra épült, ráadásul méreteivel kitakarja a városképből a Fradi-stadiont, annak formavilágát nem engedi érvényesülni. Van olyan oldal, amelyről az Üllői útra érkező a stadion helyett csak a mobilszolgáltató székházát látja. A két hatalmas épület közötti tízegynéhány méteres oldaltávolság is véleményes, de szokványosnak semmiképp nem nevezhető.
Ezen az eleve túlsúlyos látványon fog tovább nehezíteni az új aréna, amely még jobban uralni fogja a városképet. Méretei már most mutatják, nem viccből mondták, hogy a kontinens legnagyobb kézilabda-csarnoka épül. De mennyiből és mikorra?
Írásbeli kérdéseinkre a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. ugyancsak írásban válaszolt. Ebből kiderült, hogy a kormány határozata alapján a multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építtetője a Beruházási Ügynökség (BMSK). Mint írták, a Budapest Fejlesztési Központ a beruházás tervezési és előkészítői, építtetői feladatait végezte, üzemeltetési kérdésekben nem illetékes, így a szervezet arra már nem válaszolt, hogy a csarnokot majd ki fogja üzemeltetni. Nem ritka eset ugyanis Magyarországon, hogy a kizárólag költségvetési forrásból felépült intézmény (vitorláskikötő) üzemeltetését egy magáncég szerzi meg, az itt termelt profit így már nem az államkasszát, hanem magánzsebeket gyarapítja, ami azért elég unortodox gazdasági modell.
A csarnok multifunkcionális volta azt jelenti, hogy nem csak sport célú felhasználás (kosárlabda, jégkorong, teremfoci, röplabda, tenisz, tollaslabda, ökölvívás, birkózás, lovas sportok, vívás, torna, küzdősportok, súlyemelés), hanem nagy létszámú kulturális rendezvények, kiállítások, konferenciák lebonyolítása is lehetséges lesz. A környezet megújul, 15 hektáros elhagyatott terület válik rendezetté, lesz kerékpárút, zöldfelület, élménycentrum, ígérte a szervezet. A beruházás ütemterv szerint halad, a 2021 végéig tartó építkezés négyezer embernek garantál munkát.
„A tervezésre, kivitelezésre kiírt verseny kizárólag az ár alapján dőlt el, a legolcsóbb árajánlat nyert. A végső ajánlatában szereplő bruttó 99,97 milliárd forintból több mint 21 milliárd forint áfa formájában visszakerül a költségvetésbe, az államnak emellett egyéb adóbevételei is keletkeznek a beruházásból” – szögezte le a BFK válaszában. Mivel a meglévő közműkapacitások elégségesnek bizonyultak, ezért ennek fejlesztésére nincs szükség, így a kivitelezés költsége nettó 875,2 millió forinttal csökkent.
A BFK szerint a tervezési-kivitelezési közbeszerzés nyertesével az elmúlt 30 évben példátlan szigorúságú vállalkozói szerződést kötött a megrendelő. A határidőket nem lépheti túl, ellenkező esetben naponta csaknem 400 millió, összesen akár 12 milliárd forint kötbért is fizethet. A vállalkozónak emellett több mint 2 milliárd forintos bankgaranciát is vállalnia kellett, írta a Budapest Fejlesztési Központ.

Stadionra is igaz: „ha adnak, vedd el…”

Publikálás dátuma
2020.05.28. 08:30

Fotó: Sóki Tamás / MTI
Futball-létesítményt ígért a másodosztályba jutó Pécsi MFC-nek a kormányfő. A város ellenzéki polgármestere újságból tudta meg a hírt.
Jövőre az NB II-ben indulhat a harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban első helyen végző PMFC, ám a gárdának nincs stadionja a feljebb lépéshez. A hét elején viszont Hargitai János, a mohácsi körzet Fidesz-KDNP támogatással parlamentbe jutott képviselője egy kormánypárti lapnak azt nyilatkozta, hogy tárgyalt Orbán Viktorral egy új pécsi stadion építéséről, és a miniszterelnök támogatást ígért. Kerestük Hargitait, ám ő nem reagált hívásunkra.
A PMFC egykor masszív első osztályú csapat volt. A Garami József, mesteredző által 1985-1992 között irányított gárda bajnoki ezüstig és bronzig vitte, Magyar Kupát nyert, és nemzetközi kupákban vitézkedett. A saját nevelésű játékosokra építő klubban kezdte első osztályú pályafutását ifjabb Dárdai Pál és Gera Zoltán. Később a gazdasági mélyrepülést megszenvedő város klubjára nehéz évek következtek, és 2015-ben az MLSZ úgy látta, hogy az együttes mögött álló, megrokkant birodalmú könyvmogul, Matyi Dezső nem garantálja a PMFC pénzügyi bázisát, ezért a csapatot visszasorolta a negyedosztályba. 
A város visszaszerezte a PMFC-t, és a klub szakosztályként tagozódott be az önkormányzat sportcélú nonprofit cégébe, a PSN Zrt.-be. A csapat az első évben feljebb lépett egy osztállyal, majd idén megint eggyel. Ám az egykor 15-20 ezer embert befogadó újmecsekaljai stadion immár nem alkalmas másodosztályú mérkőzésekre. Harmadosztályúra sem, az elmúlt években ideiglenes engedéllyel tartottak itt meccseket. Ráadásul az egész megyében nincs az előírásoknak megfelelő pálya, legközelebb Kaposváron játszhatná a hazai találkozóit a Pécs (ami életidegen, hisz a két szomszédvár viszonya nem épp szívélyes).
Győri János, a PMFC operatív vezetője bízik abban, hogy a klub újra kap ideiglenes engedélyt a pécsi pályára lépésre, ám a stadionépítés ettől még sürgető. A jelenlegi pálya felújítása nem jöhet szóba, mivel a stadion nehezen megközelíthető, parkolója pedig nincs. Négy helyet is kiszemeltek az új stadionnak, a következő hónapokban a városvezetéssel és az építészekkel konzultálva döntenek arról, hol épüljön meg az új létesítmény. A nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas stadion eleinte 5 500, bővítés után 8 ezer nézőnek adna - részben fedett - ülőhelyet. A több funkciót is kielégítő létesítmény megépítése – az előzetes becslések alapján - 6-8 milliárd forintot és másfél évet igényel.
Győri is tud arról, hogy Orbán szimpatizál a beruházással, ám a kormány támogatásához egy sikeres pályázat szükséges. A PMFC vezetője nem titkolja, hogy olyan stadiont akarnak, ami egy első osztályú csapatot is képes kiszolgálni. Ám ehhez az kell, hogy a PMFC lépjen ki az alapvetően utánpótlás neveléssel foglalkozó, önkormányzati sportcégből, és váljon megint önálló klubbá. Utóbbihoz viszont a sportot támogatni képes gazdasági vállalkozások kellenek, amelyek az első időkben 200-250 milliós támogatást tudnak biztosítani a – várhatóan – évi 350 millióból gazdálkodó másodosztályú csapat működéséhez. Győri János elmondta, hogy tárgyalnak több helyi és országos céggel, melyek összefogva finanszíroznák a PMFC-t, és a leendő tulajdonosok is első osztályú csapatot akarnak. Olyat, amiben a játékosok legalább harmada saját nevelésű. Győri szerint a PMFC akadémiája erre ad esélyt.
Kerestük az ügyben Pécs ellenzéki polgármesterét, Péterffy Attilát, de ő nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudjuk, hogy Péterffy az újságból értesült Orbán Viktor Hargitainak tett ígéretéről. Péterffy – információink szerint - örül a hírnek, azon pedig nem lepődött meg, hogy kihagyták a tárgyalásból, hisz a miniszterelnök nem szokott ellenzéki városvezetőkkel egyeztetni elképzeléseiről.
Szerző