Előfizetés

Fellobbant a feketék dühe Minneapolisban - letartóztatták a durván intézkedő rendőrt

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.05.29. 18:02

Fotó: KEREM YUCEL / AFP
Felgyújtottak egy rendőrőrsöt, Louisville-ben hét embert meglőttek a hatósági erőszak miatti, eldurvult tiltakozások során.
Az Egyesült Államok több nagyvárosában is zavargások törtek ki, miután Minneapolisban hétfőn letartóztatás közben meghalt egy fekete férfi. George Floyd nyakán percekig térdelt egy fehér rendőr, miközben a 46 éves családapa hiába könyörgött levegőért. A letartóztatás előzménye az volt, hogy valaki hamis húszdollárossal fizetett egy közeli üzletben. A városban péntekre virradóra immár a harmadik éjszaka került sor erőszakos cselekményekre. A központban békés demonstráció zajlott, de Minneapolis délkeleti részén a tömeg feldúlt és felgyújtott egy rendőrőrsöt, ahonnan elővigyázatosságból kivonták a karhatalmat. Éjszaka nem lehetett rendőröket látni az utcán, ők csak kora reggel érkeztek meg – sokan, nehéz védőruházatban és ötszáz, katonai fegyverekkel felszerelt nemzeti gárdistával megtámogatva. Nem sokkal később a minnesotai állami rendőrség letartóztatta a CNN egyenes adásban lévő forgatócsoportját. A színes bőrű riporter, Omar Jimenez hiába kérdezte többször is, hogy hová álljanak, ők készek engedelmeskedni, két kollégájával együtt megbilincselték és elvezették. A CNN másik tudósítóját, egy fehér riportert ugyanakkor néhány háztömbbel arrébb békén hagyták. Tim Walz demokrata párti minnesotai kormányzó azonnal bocsánatot kért és a tévéseket nagyjából egy óra alatt elengedték. Minneapolisban és a vele egybeépült St. Paulban rendkívüli állapotot hirdettek, az utóbbiból evakuálták az ott dolgozó tisztviselőket. A két városban már összesen 170 épületet gyújtottak föl vagy fosztottak ki. Csütörtökre virradóra egy embert halálos lövés ért.
A tiltakozók megtámadták az érintett kerületi rendőrörsöt
Fotó: Jordan Strowder / AFP
A Kentucky államban lévő Louisville-ben ugyancsak erőszakos cselekményekre került sor. Ott a márciusban az otthonában agyonlőtt Breonna Taylor értelmetlen halála miatt csaptak magasra az érzelmek: a rendőrök tévedésből törtek be a fekete asszony lakásába, és mielőtt tájékozódtak volna, azonnal lőttek. A zavargások közben hét embert lőfegyverből megsebesítettek. A helyi rendőrfőnök szerint nem ők lőttek, mindenesetre az incidensre akkor került sor, amikor a tömeg körbevett egy rendőrautót. New York belvárosában is embereket vettek őrizetbe, mert nem engedelmeskedtek a rendőrségi felszólításoknak. Hangos, időnként erőszakos tüntetések voltak Denverben, Columbusban, Phoenixben és sok más városban. A minneapolisi esetben érintett négy rendőr alkotmányos jogára hivatkozva megtagadta a vallomástételt. Elbocsátották őket, de valamennyien szabadlábon vannak, jóllehet a Floyd nyakára térdelő Derek Chauvin őrizetbe vételét már a város polgármestere is sürgette. Annál is inkább, mert korábban már 18 panasz érkezett rá. George Floyd, Breonna Taylor és az áprilisban Georgiában kocogás közben agyonlőtt Ahmaud Arbery halála ügyében az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított. Az amerikai sajtó (magyar idő szerint) péntek este azt írta, hogy a férfit letartóztatták. Donald Trump internetes bejegyzésében nem hagyott kétséget afelől, hogy kinek az oldalán áll. Gonosztevőknek nevezte a tiltakozókat és megfenyegette őket, hogy fosztogatásra tűzparancs a válasz. Gyengeséggel vádolta Minneapolis demokrata párti polgármesterét és kilátásba helyezte, hogy szövetségi ellenőrzés alá vonja a várost. A Twitter, amellyel az elnök immár nyílt háborúban áll, figyelmeztető jelzéssel látta el Trump magánbejegyzéseit, mint amelyek dicsőítik az erőszakot. A Fehér Ház erre a hivatalos Twitter csatornán ismételte meg a szövegeket.
Az ügyben szereplő négy rendőrt azonnal kirúgták, de egyelőre nem tartóztatták le őket
Fotó: KEREM YUCEL / AFP

Ideges ujjak a ravaszon

A Washington Post statisztikája szerint 2015 elejétől mostanáig 4728 embert lőttek agyon az amerikai rendőrök. A feketéknek több mint kétszer nagyobb esélyük van rá, hogy így veszítsék életüket, mint a fehéreknek. Tavaly 48 rendőrt gyilkoltak meg szolgálatteljesítés közben. 

Csaknem száz rivális fuvarozó lövöldözött egymásra egy Kijev melletti településen

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.29. 14:15

Fotó: STR / AFP
A tűzharcban hárman sebesültek meg, a hatóságok eddig húsz embert vettek őrizetbe.
Csaknem százan lövöldöztek egymásra péntek reggel a Kijev mellett fekvő Brovari településen, a rivális fuvarozók között kitört tűzharcban hárman sebesültek meg – számoltak be ukrán híradások. A hatóságok eddig húsz embert vettek őrizetbe. A fegyveres összetűzésben személyszállítással foglalkozó fuvarozók, az Ukrajnában elterjedt, úgynevezett iránytaxiként működő kisbuszok tulajdonosai vettek részt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál a város polgármesterét, Ihor Szapozskót idézve, azt írta, hogy a konfliktust a vállalkozók és a Kijev megyei kormányzói hivatal közti konfliktus okozta. Magyarázata szerint a hivatal új, hosszabb útvonalakat jelölt ki a helyközi közlekedésben, amit a fuvarozók nem fogadtak el, mivel ez megnöveli a költségeiket. A rendőrségtől származó források szerint viszont két, egymással rivalizáló fuvarozó csoport emberei nyitottak tüzet egymásra, akik nem tudtak megegyezni arról, hogyan osszák fel egymás között a szállítási útvonalakat. Egyes információk szerint – amit egy kormánypárti képviselő, Olekszandr Dubinszkij is megerősített a Facebookon – az egyik csoport a szomszédos Vinnicja megyéből kapott fegyveres támogatást egy őrző-védő cégtől, a másik pedig helybeli verőembereket, úgynevezett „tyituskókat” bérelt fel. Arszen Avakov belügyminiszter az incidenst a Facebookon közzétett bejegyzésében korrupciós ügynek és a szállítási útvonalakért folyó „bandák közti belharcnak” minősítette. Közölte, hogy az őrizetbe vételek még folytatódnak.

Többé nem jár börtön a házasságtörésért Tajvanon

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.29. 13:55

Fotó: Xie Xiudong / AFP
Eddig az a házas ember, aki nem a házastársával létesített szexuális kapcsolatot, legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel volt sújtható.
Alkotmányellenesnek minősítette és eltörölte pénteken a tajpeji alkotmánybíróság a tajvani büntető törvénykönyvnek azt a passzusát, amely bűncselekményként tartotta számon a házasságtörést. A tajvani büntető kódex 239-es paragrafusa eddig úgy rendelkezett, hogy az a házas ember, aki nem a házastársával létesít szexuális kapcsolatot, legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, és ugyanilyen büntetés fenyegette az affér másik résztvevőjét is. Hszu Cong-li, a tajvani alkotmánybíróság elnöke a testület döntésének ismertetésekor azt mondta, hogy a vitatott passzus alkotmányellenesen korlátozta a tajvaniak szexuális szabadságát és magánszféráját. Lin Huj-huang, a bíróság főtitkára pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy a házasság intézményét megfelelően védi a polgári törvénykönyv.