Előfizetés

Árnyékból is lehet áramot termelni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.01. 10:10

Akár beltérben is tiszta energiát állít elő a szingapúri kutatók által kifejlesztett eszköz.
A megvilágított és az árnyékban lévő területek közötti fénykontraszt segítségével állít elő elektromos áramot az az úgynevezett árnyékhatás energiagenerátor (shadow-effect energy generator, SEG), amelyet a Szingapúri Egyetem (NUS) kutatói fejlesztettek ki – írta a 365 Reblog. A kutatási eredményeket az Energy & Environmental Science folyóiratban tették közzé.
„A hagyományos rendszerekben az egyenletesen beeső fény az energia forrása, az árnyék kifejezetten kerülendő, mivel rontja a berendezés hatásfokát. Mi viszont az árnyék okozta megvilágítási kontrasztból nyertünk indirekt energiaforrást. A kontraszt ugyanis feszültségeltérést indukál a megvilágított és az árnyékban lévő területek között, és ezzel elektromos áramot hoz létre. Ez forradalmian új koncepció az energiatermelésre” – magyarázta Tan Swee Ching kutatásvezető az egyetem közleményében.
Az olcsón, egyszerűen előállítható SEG-nek két funkciója van: a megvilágítási kontrasztot elektromossággá alakítja, illetve közelségérzékelő szenzorként figyeli az elhaladó tárgyakat. A kísérletek során akkor sikerült a legjobb hatékonysággal áramot előállítani, amikor az eszköz fele fényben, fele árnyékban volt. Váltakozó megvilágításban a kísérleti SEG kétszer hatékonyabb volt, mint egy hagyományos szilícium-napelem. A beltéri fényviszonyokból nyert energia már egy négycellás SEG-gel is elegendő volt egy digitális óra feltöltéséhez. A kutatók olyan mobil SEG-et szeretnének kifejleszteni, amely a ruházathoz csatlakoztatva a szokványos napi tevékenységek során termelne áramot.

Római kori hajóra bukkantak egy szerb szénbányában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.01. 10:02

A hajó az ókori római birodalom egy virágzó városához, a 45 ezer lakosú Viminaciumhoz tartozott.
A kostolaci szénbánya nyíltszíni fejtésének meredek falából egy kis munkagép emelte ki a római kori hajó elülső felét a héten. Már hetekkel korábban előkerült a szénben gazdag talajból néhány fagerenda, de a koronavírus-járvány miatt várni kellett a további maradványok kiemelésével. A hajó az ókori római birodalom egy virágzó városához, a 45 ezer lakosú Viminaciumhoz tartozott, amelynek kocsiverseny-stadionja, erődítményei, fóruma, palotája, templomai, amfiteátruma, vízvezetékei, fürdői és műhelyei is voltak. Miomir Korac vezető régész a Reutersnak elmondta, hogy a vízi jármű a Kr. u. 3. században épült, amikor Viminacium Moesia Superior provincia fővárosa volt a Duna egy mellékfolyója mellett.
„A római folyami flotta azért állomásozott itt, hogy megvédje a birodalmat a barbárok betörésétől. Nagyon ritka, hogy ilyen hajóra bukkanunk, különösen olyanra, amely annyira jó állapotban maradt fenn, hogy azt is láthatjuk, hogyan építették”

– magyarázta.

A hajó eredeti hossza 19 méter volt, a feneke lapos, három pár evező és egy háromszögletű vitorla tartozott hozzá. A kilencméteres elülső részt – amelynek vastag fa oldalai voltak – két kisebb csónak maradványaival együtt találták meg a régészek. A római hajót majd a Kostolac városához közeli helyszínen előkerült több tízezer tárggyal együtt állítják ki, amelyek között vannak arany csempelapok, jádeszobrok, mozaikok és freskók. Találtak ugyanitt mintegy 14 ezer sírt és három mamutmaradványt is. A régészek most egy római hadvezér villáját tárják fel. A viminaciumi ásatások 1882 óta folynak, de a régészek becslései szerint a város területének csak négy százalékát ismerték meg eddig.

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX (videó)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.31. 18:03

A küldetésirányítás üdvözölte a két űrhajóst.
Sikeres volt a SpaceX Crew Dragon dokkolása az űrben, az űrhajó vasárnap délután sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS). A NASA élőben közvetítette a folyamatot.
A SpaceX délután 60 méterre megközelítette az űrállomást, majd óvatosan közelítettek felé, miután megkapták az engedélyt a dokkolásra. Magyar idő szerint délután negyed öt után már rögzítették is az űrhajót az ISS-hez, fél ötre pedig mind a 12 fix kapocs a helyén volt, amelyek az űrhajót tartják. Az ISS küldetésirányítása üdvözölte a két űrhajóst. A Dragon fedélzetén a légnyomás és kapcsolódás ellenőrzése mellett a rendszereket is ellenőrzik a biztonságos nyitáshoz, jelenleg ezeket a munkálatokat végzik. A történéseket élőben követhetik a SpaceX Twitter oldalán, illetve a NASA Facebook-oldalán. 
A Crew Dragon űrhajó két asztronautája, Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA szerint várhatóan négy hónapon keresztül dolgozik majd a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) csatlakozva a már ott lévő három másik űrhajóshoz, az amerikai Chris Cassidyhez, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrpilótákhoz. Cassidyék kis ünnepséggel köszöntötték az újonnan érkezetteket.
"Igazi megtiszteltetés, hogy részese lehetek annak a kilenc éve tartó erőfeszítésnek, hogy amerikai űrhajó kapcsolódhasson a Nemzetközi Űrállomáshoz"

- fogalmazott a megérkezés után Hurley, s egyben gratulált az Elon Musk tulajdonában lévő magánvállalat, a SpaceX munkatársainak is az eddigi munkájukhoz.

Behnken és Hurley bejelentette az amerikai űrközpontnak, hogy Endeavournak (Törekvés) nevezte el az űrhajót. "Volt néhány oka, hogy ezt a nevet választottuk: az egyik éppen az, hogy a NASA, a SpaceX és az Egyesült Államok 2011 óta, a Shuttle program óta tartó hihetetlen törekvéséről van szó" - mondta Hurley. Másik okként személyes emléket jelölt meg. Mind ő, mind Behnken ugyanis az első űrrepülését az Endeavour űrsiklón tette meg. Az Endeavour az ötödik és egyben az utolsó amerikai űrrepülőgép volt, amelyet a Challenger űrrepülőgép helyettesítésére építettek meg a Challenger-katasztrófa után. Utolsó útjáról az Endeavour 2011 júniusában tért vissza. A Crew Dragont helyi idő szerint szombat délután bocsátották fel a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az Egyesült Államokban történelminek minősítették a felbocsátást, ugyanis kilenc év után először indultak az Egyesült Államokból asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) ezúttal nem önerőből, hanem Elon Musk milliárdos SpaceX nevű magánvállalatával együttműködve bocsátotta fel az űrhajót. Ez az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az indításnál jelen volt Donald Trump amerikai elnök, Mike Pence alelnök és Elon Musk, a SpaceX dél-afrikai születésű elnök-vezérigazgatója.