Előfizetés

Huszonkilenc gén okozhatja az alkoholproblémák kialakulását

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.29. 10:01

Fotó: Laurent Perpigna Iban/Hans Lucas / AFP
A korábban feltárt 10 mellett további 19-et is azonosított egy nagyszabású genomvizsgálat.
Az alkoholproblémák 29 génváltozat számlájára írhatók egy nagyszabású genomvizsgálat eredményei szerint. Több mint 435 ezer ember génkészletét elemezve azonosították az alkoholproblémákkal kapcsolatos 29 génváltozatot a Yale Egyetem orvostudományi karának kutatói, tanulmányuk a Nature Neuroscience című szaklap friss számában jelent meg. Az új adatok alapján az eddig véltnél majdnem háromszor több olyan genetikai hely van, amely összefügg az alkoholproblémák kialakulásának kockázatával – mondta el Joel Gelernter pszichiáter, genetikus és neurológus, a több intézmény közreműködésével készült tanulmány vezető szerzője.
A tudósok európai eredetű emberek genomját elemezték, az adatok négy különböző biobankból és adatbázisból származtak. Megvizsgálták azokat a génvariánsokat, amelyek közösek voltak az alkoholproblémákkal küzdők körében. Ezek a zavarok számos betegség hátterében állnak az egész világon. Az elemzés megerősített tíz, korábban már feltárt genetikai kockázati tényezőt, valamint azonosított további 19-et.
A biobanki adatok metaanalízise számos pszichiátriai kórkép genetikai kockázati tényezőit is magában foglalta, így a tudósok az alkoholproblémák, valamint a depresszió, a szorongás és más pszichiátriai betegségek genetikai összefüggéseit is tanulmányozhatták. „Az eredmények segítenek megérteni az alkoholproblémák egyéni kockázati szintjét” – mondta Hang Zhou, a Yale kutatója az eurekalert.org portálnak.

Kitüntették a háziorvost, aki az egyik első magyarországi koronavírusos beteget diagnosztizálta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.29. 09:47

Fotó: Semmelweis Egyetem
Palkó Judit gyors és pontos diagnózisa hozzájárult, hogy a Semmelweis Egyetem és az ország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést.
Az új típusú koronavírus-fertőzés felismerésében nyújtott hatékony munkájáért Pro Universitate érdemrenddel tüntette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora Palkó Judit családorvost. A járvány kezdetekor az egyetem külföldi hallgatóit ellátó háziorvos ismerte fel az egyik első, Magyarországon koronavírussal fertőzött beteget – tájékoztatott az egyetem.
Palkó Judit „gyors és pontos diagnózisának volt köszönhető, hogy nem alakult ki a Semmelweis Egyetemen súlyos járványügyi helyzet”. Ennek „azért van különös jelentősége, mert a korai diagnózissal az egyetem és tágabb értelemben Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést, így hazánk lépéselőnybe került” – írták.
A díjat a kitüntetett a csütörtöki szenátusi ülésen vette át. Palkó Judit felkészültségének és lelkiismeretességének köszönhetően gyorsan sikerült igazolni a kialakult betegséget, így hatékonyan sikerült izolálni, majd felszámolni a szoros kapcsolatot ápoló zárt iráni közösségben lévő vírust – hangsúlyozta Merkely Béla rektor a díj átadásakor.
Palkó Judit 1994-ben szerezte meg az általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen summa cum laude minősítéssel, 2000-ben háziorvostan, 2016-ban üzemorvostan szakvizsgát tett. 2005 óta dolgozik a Közraktár utca 24. szám alatti háziorvosi rendelőben, és hét éve látja el emellett az SE külföldi orvostanhallgatóit és gyógyszerészhallgatóit.
A koronavírus-járványt már a kitörése óta figyelemmel kísérte, az egyetem kínai hallgatóival is kapcsolatban volt. Fontosnak tartotta, hogy kövesse az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ ajánlásait, és rendszeresen referáljon a járványügyi védekezésben szerepet vállaló szakembereknek. A doktornő a háziorvosi rendelőben találkozott először azzal az iráni hallgatóval, akit koronavírus gyanúja miatt szűrésre küldött.
Hazai filogenetikai kutatások azóta bebizonyították, hogy a magyarországi járvány nem egy személytől indult ki, hanem főként a bezáruló Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások révén egyszerre több útvonalon került hazánkba. Ugyanakkor a gyorsan bevezetett korlátozások hazánkban, több más országhoz hasonlóan is elejét vették annak, hogy az olasz, spanyol, amerikai vagy a kínai pandémiához hasonló súlyos járványhelyzet alakuljon ki – olvasható a közleményben.

Algoritmus gyorsíthatja fel a vízimentést

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.28. 14:27

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
A matematikusok által megalkotott módszer kiszámítja, merre sodródnak a tengerek felszínén a tárgyak és az emberek.
Évente több százan lelik halálukat a nyílt tengeren repülőgép- és hajóbalesetek következtében. A vízimentőknek kevés az idejük: annak valószínűsége, hogy egy személyt élve találjanak meg a vízben, hat óra után jelentősen csökken. A mentőakciókat az árapály és a változó időjárás mellett az instabil parti áramlatok is megnehezítik. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) tudósa, George Haller vezette nemzetközi kutatócsoport olyan algoritmust fejlesztett ki, amely képes megjósolni, merre sodródnak az emberek és a tárgyak.
A mentőakciók során tengerdinamikai és időjárás-előrejelzési modellek segítségével állapítják meg a sodródó objektum által megtett utat, ezek a becslések azonban a gyorsan változó part menti vizekben gyakran pontatlanok. Matematikai számítások segítségével a kutatók felfedezték, hogy a tenger felszínén lebegő tárgyak bizonyos görbületű vonalakon gyűlnek össze. Ezek szabad szemmel nem láthatók, a tengerfelszín áramlási adataiból alkotott új algoritmussal azonban meghatározhatók, és a mentőegységek útvonalának gyorsabb és precízebb tervezését teszik lehetővé.
Az Egyesült Államok keleti partvidékének északi részén, Martha's Vineyard közelében a partiőrséggel együttműködve tesztelték az algoritmust és megfigyelték, hogyan gyűlnek össze a kihelyezett bóják és tesztbábuk az előre kiszámított vonalak mentén. A módszer segíthet az olajfoltok elterjedésének kiszámításában is – közölte az ETH.