Előfizetés

Putyin kitűzte a moszkvai jubileumi győzelmi díszszemle időpontját

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 15:26

Fotó: MAXIM SHIPENKOV / AFP
Az orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy szavatolja: semmi sem veszélyeztetheti a díszszemle részvevőinek egészségét.
Putyin a Rosszija 24 hírcsatorna által élőben közvetített tájékoztató során arra utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy indítsa el a parádéra való felkészülést, és szavatolja: semmi sem veszélyeztetheti a díszszemle résztvevőinek egészségét. Az orosz elnök azt is bejelentette, hogy a második világháborús front és a hátországi termelés szovjet veteránjairól megemlékező, országszerte hagyományosan milliókat mozgósító Halhatatlan Ezred-felvonulást július 26-án fogják majd megrendezni, az orosz haditengerészet napján, a flotta díszszemléjét követően. Putyin rámutatott, hogy szakértők szerint Oroszország már túljutott a Covid-19-járvány csúcspontján. Május 9-én Putyin egyedül koszorúzta meg az ismeretlen katona sírját és a hős városok emlékművét a Kreml melletti Sándor-kertben, majd megtekintette az elnöki díszezred menetét. Ünnepi beszédében ígéretet tett akkor, hogy amikor a járványhelyzet ezt megengedi, mind a katonai parádét, mind a leszármazottak emlékmenetét méltó módon meg fogják rendezni. Az orosz városokban a nácizmus felett aratott győzelem évfordulóján a légierő tartott bemutatót, este pedig tűzijátékot rendeztek. Az emberek az ablakokba akasztották ki, vagy az erre a célra létrehozott internetes portálokra töltötték fel a veteránok portréit, és az erkélyekről együtt énekelték a háborús dalokat. Több sajtóforrás szerint június 24-én tarthatják meg az orosz alkotmány módosításáról eredetileg április 22-re kitűzött, de a járványhelyzet miatt szintén elmaradt szavazást is. A módosított alaptörvény egyebek között lenullázza majd Putyin eddigi államfői periódusait, és lehetővé teszi, hogy a 2024-ben és a 2030-ban esedékes elnökválasztáson is jelöltethesse magát.
Sojgu a keddi eszmecsere során arról tett jelentést az elnöknek, hogy a Covid-19-járvány nem csökkentette az orosz hadsereg harckészültségét, és hogy a nukleáris erők szavatolják a hadászati feltartóztatást. Mint mondta, az orosz hadiipari üzemek 72 százalékos kapacitással termelnek. Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma egy nap alatt 8915-tel 362 342-re nőtt, a gyógyultaké pedig rekordmennyiséggel, 12 331-gyel 131 129-re emelkedett a kedden közzétett friss adatok szerint. Minden eddiginél többel, 174-gyel 3807-re emelkedett a halottak száma is a hivatalos statisztika szerint.

Megszökött két férfi egy elmegyógyintézetből Németországban, helikopterrel keresik őket

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 14:06

Fotó: RONNY HARTMANN / AFP
Késsel kényszeríttették a személyzet egyik tagját, hogy nyissa ki a pszichiátriai klinika zárt osztályának ajtaját, majd az ápoló autójával kereket oldottak.
Helikopter és tíz rendőrautó bevetésével keresnek két elmegyógyintézeti szökevényt Németországban - adta hírül a rendőrség kedden. A 38 és 43 éves férfiak hétfőn este késsel kényszeríttették a személyzet egyik tagját, hogy nyissa ki a pszichiátriai klinika zárt osztályának ajtaját, majd pedig az ápoló autójával kereket oldottak. A szökésnek nincs sérültje. Az elmegyógyintézet Németország nyugati részén, Bedburg-Hauban van. A rendőrség azonnal megpróbálta felkutatni a két szökevényt, már éjjel helikopterrel és tíz autóval eredt a nyomukba, ám egyelőre eredménytelenül. A két férfi egyébként bűnözőként került a pszichiátriára, mert tavaly mindkettőjüket elítélték rablásért.

Szerdától a magyar állampolgárok is utazhatnak Csehországba és Szlovákiába

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 14:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tartózkodásuk azonban nem haladhatja meg a 48 órát.
Szerdától kezdve a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk - közölte Tomás Petrícek cseh külügyminiszter kedden Prágában. A cseh-szlovák utazási megállapodásról már hétfőn a Twitteren tájékoztatott Andrej Babis cseh miniszterelnök. - Örülök, hogy szerdától ilyen lehetőség nyílik a magyarországi utazásokra is - olvasható a külügyminiszter CTK hírügynökségnek kedden küldött közleményében.
- Az utazás engedélyezésének technikai részleteiről - például hogyan és kik fogják ellenőrizni a 48 órás határidőt - a tárgyalások folyamatban vannak

- tette hozzá a cseh diplomácia irányítója.

Megerősítette, hogy a cseh határokon csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni. Petrícek elmondta, osztrák kollégáját, Alexander Schallenberget is megszólította, hogy Ausztria is csatlakozzon a megállapodáshoz, egyelőre azonban nem kapott választ. A cseh kormány hétfői döntésének értelmében kedden újra megnyílt az összes közúti és vasúti átkelőhely a cseh-német és a cseh-osztrák határon. A Csehországba lépéskor azonban kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.