Előfizetés

Kényszerpályán a Magyar Tenisz Szövetség

Bernau Péter Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.25. 08:30
Szűcs Lajos
Fotó: Népszava
Nincs választási lehetősége az MTSZ-nek, amelyet csak akkor konszolidál a kormány, ha a közgyűlésen a politika jelöltje lesz az új elnök.
Úgy tűnik, egyirányú utcába került a rendkívüli tisztújító közgyűlés előtt álló Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ). A szervezet 3,5 miliárd forintot kért az Emmi-től, ekkora összegre van szükség az MTSZ konszolidációjához. Válaszában Szabó Tünde sportügyekért felelős államtitkár tételes elszámolást és számlákat kért, melyek igazolják a kérelem jogosságát.
Lapunk úgy tudja, az állam konszolidálja az MTSZ-t, de ennek több feltétele van. Az már biztos, hogy a fideszes Szűcs Lajos nem maradhat tovább az MTSZ élén. A sportvezető szerette volna végig vinni a konszolidációt és utána távozni, ám erre nem lesz lehetősége.
A kormány a korábbi kiváló teniszezőtől, Taróczy Balázstól kért javaslatokat az elnök személyére. Az állami vezetés a jelöltek közül Gém Pétert, korábbi játékost, elnökségi tagot, a teniszválogatottakat szponzoráló Dorko sportszergyártó cég alapítóját látta volna szívesen az elnöki pozícióban. Gém azonban nem vállalta a felkérést.
Információink szerint a kormány ezek után egy komoly pozíciót betöltő politikusban gondolkozik, ha ő sem vállalná, akkor is ragaszkodik az állam ahhoz, hogy ő döntsön a leendő elnökről.
A tenisztársadalom megosztott, vannak, akik továbbra is a kormányhoz közel álló személyt tudnak elképzelni az MTSZ élén, mások szerint hitelesebb lenne egy olyan vezető, aki független a politikától és sportszakmai múltjával érdemli ki az elnöki megbízatást és nincs köze az előző vezetéshez, amelynek irányítása alatt kialakult a jelenlegi helyzet.
Vélelmezhető, hogy az állam akkor biztosítja a 3,5 milliárdos forrást, ha az általa támogatott vezető kerül az MTSZ élére. Amennyiben elbukik a kormány jelöltje a közgyűlésen, az MTSZ nem kapja meg a konszolidációhoz szükséges 3,5 milliárd forintot. Utóbbi esetnek szó szerint végzetes következményei lennének, ugyanis felszámolnák a szervezetet.
Megbízható forrásból tudjuk, hogy egy hitelező már felszámolást kezdeményezett az MTSZ ellen. A szövetség ezzel a hitelezővel megállapodott arról, hogy 90 napig felfüggesztik a felszámolási eljárást. Ha ennyi időn belül nem sikerül konszolidálni az MTSZ-t, akkor a hitelezőt nem tudják kifizetni és elindul a szövetség felszámolása.
Akkor is bajba kerül az MTSZ, ha valaki feljelentést tesz a szövetség felett törvényességi felügyeletet gyakorló ügyészségnél, ebben az esetben ugyanis lehetetlenné válik az állami támogatás átutalása a vizsgálat lezárásáig.
Ezért a magyar teniszsport számára az lenne a legideálisabb forgatókönyv, ha minél hamarabb kiírnák és megtartanák a rendkívüli tisztújító közgyűlést.

Legyőzték Fucsovicsékat a Budapest Kupa döntőjében

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.24. 13:28

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az 1-1-re álló párharc így a vegyes párosban dől el, melybe már Balázs Attila és Babos Tímea is beszáll.
Marozsán Fábián és Jani Réka legyőzte Fucsovics Mártont és Stollár Fannyt a tenisz Budapest Kupa vasárnapi döntőjében. A koronavírus-járvány miatt zárt kapus óbudai tornán elsőként a 30 Fed Kupa-meccsnél tartó Jani Réka fordulatos mérkőzésen, kavargó szélviharban 3:4, 4:1, 4:2-re verte a szintén válogatott Stollárt. A folytatásban a világranglista 31. helyén is megfordult, jelenleg 84. Fucsovics - aki alsó szervával is megpróbálkozott - meglepetésre elvesztette az első szettet az 523. Marozsánnal szemben, aki junior létére már felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát. A már ATP-trófeával is rendelkező Fucsovics ezután 3:0-ra elhúzott, de Davis Kupa-kerettag ellenfele megfordította az állást, 4:1, 4:3-ra nyert, ezzel Janival alkotott kettőse már behozhatatlan előnyre tett szert a finálét lezáró vegyes páros előtt. A bronzcsatában az egyesben Babos Tímeát helyettesítő Drahota-Szabó Dorka döntő rövidítésben 4:2, 3:4, 10-8-ra verte a páros junior Australian Open-bajnok Nagy Adriennt, majd a világranglistán 76. Balázs Attilát pótló Fajta Péter 4:3, 4:3-ra verte a Davis Kupa-válogatott Nagy Pétert. Az 1-1-re álló párharc így a vegyes párosban dől el, melybe már Balázs Attila és Babos Tímea is beszáll. A zárt kapuk mögött rendezett csapatverseny meccseit kizárólag az M4 csatornán lehetett követni. A Hopman Kupához hasonlóan egy férfi és egy női versenyző alkotott egy csapatot, és a két egyes mellett vegyes párosban is megmérkőztek egymással. A szettek négy játékig tartottak, 3:3-as állás esetén rövidítés döntött, a találkozók vonalbírók és labdaszedők nélkül zajlottak.

Ferencvárosi győzelemmel tért vissza az NB I

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 18:23

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Sigér duplájával fordított az együttes a Debrecen elleni mérkőzésen. A lelátó székeit fényképes „drukkerek” foglalták el.
A listavezető és címvédő Ferencváros 2-1-re legyőzte a vendég Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga első fordulójából elhalasztott, és szombaton pótolt találkozóján, a magyar futballidény 70 napos, koronavírus miatti kényszerszünetét követő első tétmérkőzésén. A meccset eredetileg augusztus elején rendezték volna, de a csapatok nemzetközi kupaszereplése miatt elhalasztották. Az eddig megszokott beengedési procedúrával ellentétben a korlátozott létszámú újságírót már a stadionon kívül két helyen is megállították, míg a harmadik változást az jelentette, hogy a létesítmény sajtó számára fenntartott részébe csak a testhőmérséklet ellenőrzését követően lehetett belépni. A stadion környékén – a korábbi zárt kapus eseményekkel ellentétben – nem csoportosultak szurkolók, a lelátó játékoskijáróval szemközti oldalának hosszanti részét pedig szinte teljes egészében fényképes „drukkerek” foglalták el. A kezdés előtt elmaradt a szokásos bevonulás, és a csapatok sem üdvözölték egymást a hagyományos módon. A mérkőzéshez az első pillanattól a hangszórókból folyamatosan szóló stadionalaphang biztosított némi atmoszférát. 
A találkozón a Ferencváros azonnal magához ragadta a kezdeményezést, a visszahúzódó Debrecen sok mozgással szűkítette a területet. Az első nagyobb helyzet mégis a kontrákra építő vendégek előtt adódott – Varga Kevin ziccerét Dibusz szögletre mentette –, majd a 13. percben Bódi Ádám remek átlövésével megszerezte a vezetést a DVSC. A Ferencváros nem roggyant meg, és a 22. percben egyenlített: Boli keresztlécről visszapattanó fejesét Sigér Dávid 8 méterről vágta a vendégek kapujába. A folytatásban kiegyenlítődött a mezőnyjáték, amely során sokáig egyik kapu előtt sem adódott helyzet. A 41. percben aztán Lovrencsics éles szögből leadott lövését védte Nagy Sándor, egy perccel később viszont Sigér távoli bombája már átszállt a debreceni kapus felett, így a szünetre a hazaiak – debreceni nevelésű középpályásuk duplájával – megfordították az állást. Visszafogott iramú mezőnyjátékot és sok technikai hibát hozott a második felvonás eleje, a 63. percben aztán Isael villant, de ígéretes helyzetből leadott kapáslövése keresztbe elsuhant a vendégek kapuja előtt. Ezt követően jobbára a hazaiak akarata érvényesült, a vendégek a hajrára vették az irányítást, de egyenlíteni nem tudtak. A bajnokságban a Ferencváros pályaválasztóként immár ötven találkozó óta nem talált legyőzőre, ebben az időszakban a 39. győzelmét aratta. Az FTC-nek a 2020-as hazai mérkőzéseit illetően viszont megszakadt egy sorozata: öt összecsapást követően először kapott gólt.