Kásler hétvégén megint levelet írt

Publikálás dátuma
2020.05.24. 09:11

Fotó: Népszava
Szombaton újabb utasítást adott ki a miniszter. Eszerint a kórházak jövőben nem köthetnek szerződést magántulajdonú társaságokkal.
Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el valamennyi, az Állami egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményben szombati utasításával az emberi erőforrások minisztere - szúrta ki a Medicalonline. A kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.    A szakportál értelmezése szerint a miniszteri levélben foglaltak elsősorban a vis major helyzetekben okozhat problémát. Például a lélegeztető-rendszer meghibásodása esetén, amikor akár emberéletek is múlhatnak a mielőbbi hibaelhárításon, amelyet csak egy magántulajdonban álló cég tud elvégezni.   A javítás szükségességét elsőként a kórházparancsnok bírálja el. Amennyiben indokoltnak találja az igazgató szakmai érvelését, amelyet írásban kell hozzá eljuttatni, továbbítja azt az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, innen pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a javításhoz. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.24. 09:18

Gazdára talált 1000 táblagép

Publikálás dátuma
2020.05.24. 09:04

Fotó: Shutterstock
Az elbírálásnál a szociális rászorultságot is figyelembe vették.
3500 pályázat érkezett arra az 1000 táblagépre, amit az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ajánlott fel az egészségügyi szakdolgozók gyermekeiknek – tudta meg a Népszava a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) országos szervezetétől. A gépekhez 80 perc lebeszélhetőséget és 10 GB adatforgalmat tartalmazó SIM kártyát is biztosítanak. Azt, hogy a több tízezer szakdolgozó közül ki kapjon a gyermeke otthoni tanulását segítő eszközt a (MESZK) pályázatot írt ki.  A felhívásra mintegy 3500-an jelentkeztek. Az elbírálásnál szociális rászorultságot is figyelembe vettek, így nagyobb esélyük volt táblagéphez jutni a több gyerekes, alacsony jövedelemből élőknek. Pénteken már is értesítették a sikeres pályázókat, az eszközöket a területi szervezetek juttatják az érintetteknek. 
Szerző

Viharos szélre, jégesőre készüljön vasárnap

Publikálás dátuma
2020.05.24. 08:39
Képünk illusztráció
Fotó: DAVID STOCKMAN / AFP
A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között lesznek.
Riasztást adtak ki Magyarország területére vasárnap éjfélig, mivel zivatarokkal együtt villámlás és viharos szél is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésből. Zivatarok délután elsősorban keleten alakulhatnak, ezen kívül északnyugaton, és délnyugaton a határ közelében sem zárható ki egy-egy villám. 
Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél (60-80 km/h), apró szemű jég (<1 cm) társulhat.

A front mögött északnyugat felől egyre nagyobb területen zivatartól függetlenül viharossá fokozódik az északnyugati szél. Viharos széllökésekre főként a Dunántúlon és a Dunakanyarnál számíthatunk. A legerősebb lökések általában 60-75 km/h között lesznek, Sopron, a Dunántúli-középhegység, és a budai hegyek térségében a délelőtti órákban egy-egy 80 km/h körüli széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.
A hőmérséklet napközben 18 és 23, késő este 9 és 15 fok között valószínű.

Vasárnap éjszakára veszít erejéből az északnyugati szél, de továbbra is gyakran lehet élénk.  Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett gyakorta megnövekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél napközben ismét nagy területen megerősödik. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű.

Szerző
Frissítve: 2020.05.24. 08:53