Szabad szemmel - Orbán leleményesen lovagolja meg a történelmi traumát

Publikálás dátuma
2020.05.24. 07:48

Nemzetközi sajtószemle, 2020. május 24.
SRF Schmidt Mária szerint szó sincs arról, hogy a kormány Trianon kapcsán összekacsintana a szélsőjobbal. Mint mondta, ez ügyben inkább az ellenzék háza táján kellene kutakodni, hiszen az lépett szövetségre a radikálisokkal. A svájci közrádió a békeszerződés 100. évfordulója alkalmából kereste meg a történészt, aki azonban elhárította a kérdést, amikor arról faggatták, hogy a határon túli magyaroknak küldött milliárdok nem terhelik-e meg túlságosan a költségvetést, és hogy a kormány nem szavazatokat próbál-e ily módon szerezni. Ugyanakkor cáfolta az áldozati mítosz vádját. Azzal érvelt, hogy a magyarok nem szolgáltak rá az ország szétdarabolására, arra, hogy ők legyenek a fő vesztesek, hiszen nem játszottak főszerepet a világháborúban. A kelet-európai tudósító hozzáfűzte a beszélgetéshez, hogy az ellenzéki szövetségnek nem tagja olyan, szélsőjobbos párt, amely a Nagy-Magyarország álmát dédelgetné. Itt inkább azt lehet tetten érni, miként igyekszik lejáratni a kormány a vele szemben álló erőket. Ugyanakkor ez a kérdéskör szabad préda Orbán számára, mert az ellenzéknek nincs kiforrott álláspontja Trianonról. A rádió szerint ugyanakkor a miniszterelnök leleményesen lovagolja meg a történelmi traumát, hiszen a maga sajátos módján újra megteremtette Nagy-Magyarországot, és ehhez még csak a határokat sem kellett odébb tolnia. Szükséges viszont hozzá egy csomó pénz, miután évente óriási támogatást nyújt a határon túliaknak. De a segítség kifizetődik politikailag, mert a magyar kisebbségiek javarésze rá szavaz. Ám a békeszerződés fontos téma az anyaország napi politikájában is.
Spiegel Hála istennek, a koronaválság új életre keltette a német-francia tengelyt, Merkelnek és Macronnak mégiscsak van ereje, hogy megmentse Európát – írja a vezércikk. Pedig márciusban és áprilisban még úgy nézett ki, hogy az EU rámegy a Covid-19-re. A tagállamok félénken belesüppedtek a nemzeti önzésbe, megtagadták, hogy kinyilvánítsák a szolidaritásnak akár a legcsekélyebb jelét is. Ám egyszer csak itt a hatalmas fordulat, Berlin és Párizs 500 milliárdos alappal kívánja elhárítani a járvány gazdasági következményeit. Ekkora lépés még nem volt az unió történetében, azt tanúsítja, hogy az erős tagállamok segíteni akarnak a gyengébbeknek. A hatalmas összeget a Bizottság venné fel és osztaná szét a leginkább érintett tagok között. És nem kellene visszafizetni, noha a német kormány idáig hallani sem akart a „transzferunióról”. Most mégis megindult ebbe az irányba. A kancellárnak nagyobb utat kellett megtennie a kompromisszum érdekében, mint az elnöknek. Macron azóta igyekszik válságállóvá tenni az integrációt, amióta csak hatalomra került. A ragály a jelek szerint alátámasztja elképzelését.    Ugyanakkor a ragály során a szomszéd államok félelme még inkább erősödött a németek óriási gazdasági ereje miatt. Úgy hogy legfőbb ideje volt kinyilvánítani a szolidaritást. Szerencsére Merkel ezt felismerte, amikor kijelentette: „A nemzetállamnak nincs jövője, és Európa sorsának jól kell alakulnia ahhoz, hogy hosszú távon kedvezően menjenek a dolgok a németeknél”. Jól jön a kormányfőnek, hogy az új irányt illetően odahaza most semmilyen akadályba nem ütközik.    Ám a német-francia párosnak az új lendületet ki is kell használnia, és el kell oszlatnia Ausztria, Hollandia és a többi takarékos állam aggályait. Utóbbiak ugyanis európai adósság nélkül szeretnének túljutni a nehéz időszakon. Megoldásként az kínálkozik, hogy az 500 milliárdot a jövőt szolgáló programokba kell befektetni. Hiszen ha az EU további kölcsönökkel terheli meg a jövő nemzedékeit, akkor a befektetésekkel az ő érdekeiket kell megcéloznia. Pl. a klímavédelemmel.
Postillon A német szatirikus hetilap gyanítja, hogy Soros György meg van sértve, méghozzá joggal, hiszen az összeesküvés elméletek hívei hirtelen átnyergeltek Bill Gates-re. Mostanában ő a kedvenc ellenségük. Úgy hogy a multimilliárdos befektető lassan feledésbe merül, vele már nem foglalkoznak. Ezért valószínűleg azon sóhajtozik: „ilyen az, amikor az embert elhagyják egy fiatalabbért”. Közben pedig bánatosan egy fotóalbumot nézeget, amelyben a Soros-ellenes tüntetések legszebb felvételei láthatók. Szomorúan konstatálja, hogy amióta kitört a koronajárvány, naponta már csupán néhány száz halálos fenyegetést kap. Bill Gates ugyanakkor rohammal hódította meg az összeesküvés elméletek követőinek a szívét, és ez lehangolja Sorost. Majd dacosan azon tanakodik, mit kellene tennie, hogy visszatérjenek a régi szép idők. Lehet, hogy oltásokat kellene finanszíroznia. És nem érti, mint esznek a népek a Microsoft alapítóján, aki még csak nem is zsidó. Úgy hogy nem is illik bele semmiféle kiadós világösszeesküvés koncepciójába. De azért még nincs minden veszve: Németországban legalább a mániákusok egy része Sorost is felelőssé teszi a mostani válságért és úgy gondolja, hogy a befektető folytatja, amit 2015-ben elkezdett, vagyis a lakosságcserét. Soros pedig boldog, hogy azért még vannak, akik nem felejtették el. Persze azért még jó időbe telik, amíg megtört szíve kiheveri a csapást.    
Szerző

Egyetlen új fertőzést sem jelentettek az elmúlt napon Kínában

Publikálás dátuma
2020.05.23. 21:40
Creative Touch Imaging Ltd
Fotó: Creative Touch Imaging Ltd / AFP / NurPhoto
Indiában viszontn már a második egymást követő napon meghaladta a hatezret az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.
Kínában a koronavírus-járvány kezdete óta első ízben egyetlen új fertőzést sem jegyeztek az elmúlt napban. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szombati közlése szerint előző nap 79 beteget ápoltak kórházban, 376-an voltak elkülönítésben és állandó ellenőrzés alatt mint fertőzésgyanús esetek, vagy mint akiknek a tesztje pozitív lett, de nem mutatnak tüneteket. Kína a járvány múlt év végi kezdete óta összesen 82 971 koronavírus-fertőzésről és 4634 halálesetről tett hivatalos bejelentést. A Kínában véget érni látszó járvánnyal szemben Indiában szombaton már a második egymást követő napon rekordszámú, több mint 6 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak. A szombati 6654 új esettel az összes fertőzöttek száma 125 102-re nőtt, beleértve a 3720 halálesetet is. Az 1,3 milliárdos, kontinensnyi országban ismét emelkedik a járványgörbe, miután a gazdaságot padlóra küldő két hónapos karantén után lazítani kezdték a korlátozásokat. Az elmúlt napokban azokban az államokban is felszökött a fertőzések száma, ahol korábban kevés esetet regisztráltak: ez a megnövekedett mobilitásnak és annak a következménye, hogy az utazási korlátozások lejártával máshol rekedt helyi lakosok sokasága, köztük ingázó munkások tömegei tértek haza különvonatokon. Az északkeleti Asszám államban a helyi hatóságok szombaton büntetőeljárást kezdeményeztek a karanténszabályok megszegői ellen, miután pozitív lett állami karanténlétesítményekben elkülönített több mint 100 ember vírustesztje.
Szerző

Lőtt fejsebbel holtan találtak az irodájában egy ukrán képviselőt

Publikálás dátuma
2020.05.23. 21:30
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A hatóságok elsődleges feltételezése, hogy a képviselő saját kezűleg végzett magával, de egyelőre nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy egy öngyilkosságnak beállított bűncselekmény történt.
Lőtt fejsebbel holtan találták Valerij Davidenko ukrán független parlamenti képviselőt szombaton kijevi irodájának WC-jében – tette közzé a Facebookon Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes.    Davidenko holtteste mellett a helyszínelő rendőrök megtalálták a gyilkos fegyvert. Az lb.ua hírportál beszámolója szerint a hatóságok elsődleges feltételezése, hogy a képviselő saját kezűleg végzett magával, de egyelőre nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy egy öngyilkosságnak beállított bűncselekmény történt.
Szerző
Témák
Ukrajna Kijev