Heves zivatarokkal és viharos széllel érkezhet meg este a hidegfront

Publikálás dátuma
2020.05.23. 16:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Néhol felhőszakadásra is számíthatunk. A hőmérséklet hajnalban 7 és 13 fok között alakul.
Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokat, heves zivatarokat egy-egy helyen felhőszakadás és kisebb méretű jég kísérheti – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, a fővárosra és Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.
Az északnyugatira forduló szél megerősödik, főként a Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is lehetnek. A szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.    A hőmérséklet késő este 12 és 17, hajnalban 7 és 13 fok között alakul.
Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél, apró szemű jég társulhat. Nyugat felől gyorsan csökkenni fog a felhőzet, és a déli órákra a keleti határ mentén is kisüthet a nap. A zárt felhőtakaró feloszlását követően nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk délután helyenként záporral, zivatarral. Kezdetben nagy területen lesz erős, néhol viharos az északnyugati szél, amely napközben fokozatosan mérséklődik. A zivatarok és a szél veszélye miatt vasárnapra is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki:
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Szerző

Száz magyar koronavírusos beteget kezelnek egy Japánból hozott gyógyszerrel

Publikálás dátuma
2020.05.23. 16:47
Az influenza ellen használt, de a koronavírus elleni védekezésben is bevetett Avigan-tabletták
Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP or licensors
A favipiravir tartalmú szert klinikai körülmények között vetik be, „nagy óvatossággal”.
Magyarország az elsők között kapott a koronavírus-kezelésben is alkalmazott, favipiravir tartalmú japán Avigan gyógyszerből, a japán kormány összesen 12200 tablettát adományozott nekünk, ami 100 beteg ellátásához elegendő – jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter.
A külügyminiszter hozzátette, a gyógyszert „a legjobb helyre”, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába szállítják, ahol egy helyi kutatócsoport vizsgálja jövőbeli felhasználhatóságát. A videóban megszólalt a csoportot vezető Kovács L. Gábor professzor is: emlékeztetett rá, hogy a szert Japánban törzskönyvezték, és először az influenza ellen vetették be, amivel szemben nagyon hatásosnak bizonyult, remekül pusztította a vírusokat. Mos a világ számos pontján, így nálunk is tesztelik, hogy az Avigan mennyire hatékony a koronavírusosok kezelésében – nagy óvatossággal, klinikai körülmények között adják be a tablettákat a vizsgálatban résztvevő száz betegnek.
A bejelentésnek némileg már megágyazott, hogy Szlávik János infektológus az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján méltatta az ígéretes favipiravir-kezelést. A hatóanyag jelentősen lecsökkentheti a koronavírus-fertőzés időtartamát, és csilapítja a súlyosabb tüneteket – hátránya azonban, hogy nagy dózisban kell használni, és terhesek nem használhatják, mivel  - ahogy cikkében a The New York Times rámutatott - születési rendellenességet is okozhat az újszülötteknél.
Szerző

Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést Szél Bernadett a Budapest-Belgrád vasútépítés miatt

Publikálás dátuma
2020.05.23. 14:55
Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A független képviselő szerint a kínai kommunista párt diktál a Fidesznek.
„Feljelentést tettem a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási beruházása kapcsán hűtlen kezelés gyanújával. A kihallgatásra készen állok, a nyomozati anyagokba betekintést fogok kérni” – tudatta Szél Bernadett országgyűlési képviselő szombati, az MTI-ben is megjelent közleményében. Szerinte már most is bőven fizetjük „a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt nászajándékát”: a kormány épp 82 milliárd forintot csoportosít át a projektre az idén eredetileg betervezett 61 milliárd forintos kiadáson felül, vagyis csak 2020-ban a kormány csak erre a beruházása 143 milliárd forintot szán – írta Szél. 

Nyilvános lesz, ha Kína és Szijjártó úgy akarja

Arra is emlékeztetett, hogy egy törvénymódosítás után a külügyminiszter csak A Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve dönthet a beruházás iratainak nyilvánosságáról.
„Az tehát a dolog egyik fele, hogy a kínai kommunista párt diktál a kormánynak, miközben az minket tele szájjal hazaárulózik”

„de mindeközben mi – a magyar adófizetők és választópolgárok – nem ismerhetjük meg a kínai hitel kondícióit, a beruházás indokoltságát, a megtérülés kilátásait. Fizethetünk, de nem kérdezhetünk” – írja a politikus. Tegyük hozzá Szél szavaihoz, hogy a beruházást itthon tíz évre titkosították; ebben ráadásul Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke sem látott problémát, amikor még csak a javaslatról kérdezték. A Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy
a 10 éves titkosítást tartalmazó terv „megfelelően biztosítja a közérdekű adatok nyilvánosságát”

 – mert hát Szijjártó Péter dönthet úgy, hogy feloldja a titkosítást; persze csak a kínaiak engedélyével. Az is tudható, hogy a beruházás nagy részét (85 százalékát) kínai hitelből építjük majd, és minden jel arra mutat, hogy a megépítéséhez is elsősorban a kínai félnek fűződik érdeke – na és Mészáros Lőrincnek, hiszen a projektet magyar oldalról Mészáros cégcsoportja fogja lebonyolítani. 

Alig 2400 év alatt térülne meg

Mint Szél Bernadett rámutatott, a vasútvonal felújítása a magyar állam legdrágább vasúti beruházása lenne, becslések szerint 3,6-4 milliárd forint körüli kilométer-árral, holott nem építésről, hanem felújításról van szó, azaz alig kell kisajátításokkal számolni, és a vonal kifejezetten könnyű, alföldi terepen halad, alagútépítésekre sem lesz szükség. „Az eddig nyilvánosságra került, az ismert paraméterek alapján készült szakértői számítások 130 és 2400 (!) év közé teszik a projekt várható megtérülését. Ez a gyakorlatban a soha meg nem térülés kategóriája, ilyen kilátások mellett sem a magántőke, sem egy bank nem finanszírozná a beruházást. Ezért is tolják ránk, adófizetőkre, gondolván, hogy nekünk esélyünk sincs tiltakozni” – jegyzi meg a politikus, aki szerint alap, hogy feljelentést tesz.

„Egy ország, ami tűr, némán és bénultan”

Mint Szél fogalmaz, „Polt Péter nem most fogja bevenni a bátorságszérumot”, de már csak azért sem maradhatunk csendben, mert
„ez a kormányfő álma: egy ország, ami tűr, némán és bénultan.”

„Hát nem. Semmit nem tűrhetünk, főleg nem csendben. El kell mondani, hogy miközben százezret keres egy járványveszélyhelyzet frontvonalában, életveszélyben helyt álló egészségügyi dolgozó, a kormány önti a pénzt a semmibe. Mert ez a semmi. Maga a teljes értelmetlenség: a kormány konkrétan arra készül, hogy titkosított dokumentumok alapján egy iszonyú drága, soha nem megtérülő, külföldi – kínai – érdekeket szolgáló, kimutatható gazdasági haszonnal sem a magyar munkahelyteremtés volumene, sem a várható hazai vámbevételek révén nem járó, ugyanakkor az ország eladósodottságát jelentősen növelő beruházást hajtson végre, százmilliárdos kárt okozva a magyar adófizetőknek. Mindezt a világjárvány kellős közepén” – írja Szél Bernadett. 
Szerző