Pintér most a rezidensekkel tárgyalt

Publikálás dátuma
2020.05.22. 21:15

Fotó: Népszava
A Magyar Rezidens Szövetség a jövő hét közepéig készíti és juttatja el az operatív törzs vezetőjéhez saját „rendszerjobbító” javaslatait.
Miután fogadta a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Kórházszövetség elnökét, pénteken a Magyar Rezidens Szövetség vezetőjével is egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter. – A szervezet a jövő hét közepéig készíti és juttatja el az operatív törzs vezetőjéhez saját „rendszerjobbító” javaslatait – tájékoztatta a Népszavát Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség budapesti regionális elnöke. Azt is elmondta, hogy a belügyminiszternek készülő javaslataik a korábbi anyagaikra támaszkodnak, és mindezt kiegészítik járványhelyzet alatt észlelt problémákkal is. Példaként említette: bizonyos intézmények nem biztosították a teljes bért azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik karanténba kényszerültek. A Népszava elsőként számolt be arról, hogy Pintér Sándor felhatalmazást kapott a miniszterelnöktől az egészségügy átvilágítására, az állapotok felmérésére, és a kórházszövetség, valamint az orvosi kamara elnöke mellett több egészség-gazdaságtanban is jártas ágazati szaktekintéllyel egyeztetett. A rezidens szövetség budapesti elnöke nem találta furcsának, hogy a szakorvosképzés problémáiról a belügyminiszterrel egyeztetnek. Mint mondta, teljesen természetes, hogy Pintér Sándor, mint az operatív törzs vezetője, miniszterelnök-helyettes tájékozódik az ágazat problémáiról, köztük a fiatal-szakorvos jelöltek gondjairól. A félórás találkozón az egészségügyben szükséges átalakításokról Pintér Sándor Báthori Gergővel, a Magyar Rezidens Szövetség elnökével egyeztetett. A tárgyaláson az operatív törzs vezetője megköszönte a rezidensek képviselőjének a fiatal orvosok járvány alatt végzett munkáját. A szövetség közleménye szerint a miniszter arról beszélt: a rezidensek munkája nélkül elképzelhetetlen lett volna a védekezés, hiszen ők jelentik az orvosok legmobilisabb rétegét, sokukat mozgósították a kijelölt koronavírus centrumokba. Ez pedig elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a folyamatos betegellátás biztosított legyen fertőzöttek számára. A rezidensszövetség elnöke szerint Pintér Sándor meghívása a több mint négyezer rezidens orvos teljesítményének szól. Az egyeztetésen Báthori Gergő felhívta a figyelmet azokra a nehézségekre, amelyeket a rezidensek a saját bőrükön tapasztalnak. A szervezet közleménye szerint Pintér meghallgatta a fiatal orvosok képviselőjét az egészségügyi rendszer általános problémáiról is. A szövetség szerint sem halogatható tovább az egészségügyi rendszer strukturális átalakítása, és a szükséges feltételek megteremtése a hálapénzrendszerű egészségügy elhagyásához.
Szerző

Senki sem tudja meg, hogy egyáltalán megfigyelték-e

Publikálás dátuma
2020.05.22. 18:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nemzetbiztonsági törvény friss módosítása megkönnyíti a telefon- és internetszolgáltatók forgalmának megfigyelését, de nem ez az igazi baj - véli a TASZ.
Ahogyan arról tegnap írtunk, veszélyes irányba növeli a titkosszolgálatok hatáskörét az a törvénymódosítás, amit kedden fogadott el az Országgyűlés. A Semjén Zsolt által benyújtott jogszabály a nemzetbiztonsági törvényt és az elektronikus információ biztonságáról szóló törvényt is több ponton kiegészíti a kiberbiztonság erősítése jegyében. A jogszabály kimondja, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben elrendelheti az „ideiglenes hozzáférhetetlenné” tételét annak az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatnak vagy szolgáltatásnak, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”. Az „ideiglenes hozzáférhetetlenné tétel” időtartama akár 90 nap is lehet, amit a két említett titkosszolgálati szervezet még egyszer ugyanekkora időtartamra meghosszabbíthat. Az intézkedés praktikusan azt jelenti, hogy valamely online tartalmat, szolgáltatást elérhetetlenné tesznek, vagyis szervereket kapcsolhatnak le, online szolgáltatók működését függeszthetik fel.
A kommunikáció tartalmát ugyan nem ismerheti meg a Nemzetbiztonsági Szolgálat, mert a felhatalmazás csak a metaadatokra, vagyis a kommunikáció körülményeire terjed ki, de ez is épp elég információt jelent. Ugyanis a metaadatokból kiderül, hogy kik vettek részt a kommunikációban és ők hol voltak, mennyi ideig tartott és mekkora adatforgalommal járt. Pusztán a beszélgetések tényéből és hosszából feltérképezhető a kapcsolati hálónk és követhető a hollétünk, amiből rengeteg következtetést lehet levonni a magánéletünkre is - hívja fel a figyelmet a törvénymódosítással járó lehetőségekre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).   A törvény egyébként arról nem rendelkezik, hogy a szankcióval sújtott szolgáltató milyen jogorvoslati lehetőséggel élhet. Azt sem tisztázza pontosan, hogy mit jelent a „fenyegetés” és a „honvédelmi, vagy szövetségi érdek veszélyeztetése”, amivel a jogalkotó egy tipikus gumiparagrafust hozott létre, amely az illetékes hatóság kénye kedve szerint alkalmazható.

Mit tehet, aki úgy érzi, hogy a megfigyeléssel megsértették a jogait?

Több szervhez is fordulhat jogorvoslatért, azonban ezek közül egyik se igazán hatékony – és ez a valódi baj, mert ez a helyzet már évek óta fennáll és azt jelenti, hogy a titkosszolgálatok lényegében következmények nélkül tevékenykedhetnek - mutat rá a TASZ. Komoly probléma, hogy senki sem tudja meg, hogy egyáltalán megfigyelték-e. Ennek nem kellene így lennie - teszi hozzá a társaság - : a nemzetközi gyakorlat az, hogy – amint ez nemzetbiztonsági szempontból már nem kockázatos – az érintetteket értesítik arról, hogy megfigyelték őket. Persze ha nem is kapunk ilyen értesítést, akkor is lehet – pusztán a megérzéseinkre alapozva – panaszt tenni, ezeket azonban vagy a szolgálatot irányító miniszternek kellene elbírálnia – akitől nyilván nem várható objektív értékítélet –, vagy a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának, amelyet azonban a kormánypárti képviselők előszeretettel bojkottálnak, amivel ellehetetlenítik a működését. Az ombudsman és az adatvédelmi hatóság pedig kevés jogosítvánnyal rendelkezik, érdemi jogorvoslatot nem tudnak nyújtani.  A Társaság a Szabadságjogokért szerint a jogvédelemben csak akkor lesz érdemi változás, ha lesz, aki független ellenőrzést gyakoroljon a szolgálatok felett. 
Szerző

700 milliárd forintot, önálló egészségügyi tárcát követel és az ÁNTSZ újraszervezését sürgeti az MSZP

Publikálás dátuma
2020.05.22. 17:52

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Bangóné Borbély Ildikó szerint többen halhatnak meg a járvány kormányzati félrekezelése miatt, mint magában a koronavírusban.
Legalább 700 milliárd forinttal többet kell biztosítani az állami költségvetésben az egészségügy finanszírozására – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint ugyanis mindenek előtt pénzt kell a kormánynak tennie az egészségügy működésébe. Mint mondta intő példa az a május elejei tragédia, amikor egy 33 éves esztergomi édesanya vesztette életét, két kiskorú gyermekét árván hagyva. A Népszava is beszámolt arról, hogy a fiatal nő a család és Bangóné szerint is azért halt meg, mert a koronavírus-járványra hivatkozva nem láttak el időben a tatabányai kórházban. – A szakma, a Magyar Orvosi Kamara szerint is azért kell sok százmilliárd forint, mert tisztességes fizetést kell biztosítani az orvosoknak, az ápolóknak. Ne legyen hiány orvosokból, egészségügy dolgozókból, sem a szakellátásban és a kórházakban – sorolta az ellenzéki politikus. Pártja javaslata szerint az ÁNTSZ-t, vagyis az egykori Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (jelenleg Nemzeti Népegészségügyi Központ) újra kell szervezni.
A szocialisták szerint társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül mindenkinek meg kell adni a gyógyulás esélyét: a jó minőségű házi- és szakorvosi-, kórházi ellátást, szűrést, diagnosztikát, felvilágosítást, megelőzést.

Ezért az MSZP önálló egészségügyi minisztérium felállítását, egyben azt követeli, hogy a tárcának olyan kompetens vezetője legyen, aki nem ad ellentétes utasításokat az ágazatban. – Szakértők szerint ma többen veszítik el életüket, vagy vesztették már el életüket, azért mert a járványra hivatkozva nem kapták meg a megfelelő egészségügyi ellátást. Csaknem 36 ezren kerültek ki úgy a kórházból, hogy a saját beteg családtagjaiknak kellene biztosítani kórházi körülményeket. Többen halhatnak meg a járvány kormányzati félrekezelése miatt, mint magában a koronavírusban – fogalmazott a szocialista politikus. A képviselő azt állítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a magyar embereket már nem győzheti meg azzal, ahogy péntek reggeli rádióinterjújában tette, amikor Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének „történelmi érdemeket” tulajdonított. – A kinyilatkoztatás az elszámolást és a felelősségvállalást nem helyettesíti. A fideszes képviselők ellehetetlenítették a parlament Népjóléti bizottságának a kormányzati intézkedések tisztázására összehívott ülését is.
„A kormányfőnek is látnia kell, hogy az egészségügyért felelős minisztere emberileg is alkalmatlanná vált, amikor mindenki másra hárítja a saját felelősségét”

– fűzte hozzá Bangóné Borbély Ildikó.

Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 18:52