Májőssejteket kapott egy újszülött Japánban

Publikálás dátuma
2020.05.22. 11:08

Fotó: Hiroto Sekiguchi/The Yomiuri Shimbun / AFP
Az orvosok azért döntöttek az embrionális őssejtekből tenyésztett májsejtek befecskendezése mellett, mert a baba túl kicsi volt a májátültetéshez.
A világon elsőként gyógyítottak embrionális őssejtekből nyert májsejtek beültetésével egy újszülöttet Japánban. Az októberben született gyereknél karbamidciklus-zavar jelentkezett, mája nem tudta a mérgező anyagcsere-mellékterméket, az ammóniát megfelelő módon karbamiddá alakítani – közölték csütörtökön tokiói orvosok. A karbamid az emlősök és az ember fehérje-anyagcseréjének végterméke, a szervezet vizelet formájában választja ki.
A hatnapos baba túl kicsi volt a májátültetéshez, mivel ez a beavatkozás csak hat kilogramm súly felett végezhető el és ennek eléréséhez még legalább 3-5 hónapra lett volna szüksége. A gyerekek egészségével és fejlődésével foglalkozó japán központ (NCCHD) orvosai hogy időt nyerjenek, embrionális őssejtekből tenyésztett 190 millió májsejtet fecskendeztek a csecsemő szervezetébe. A kezelés hatására nem nőtt a baba vérében az ammónia szintje. Később apjától kapott donormájat és hat hónapos korában elhagyhatta a kórházat – írták közleményükben az orvosok. „Ennek a próbálkozásnak a sikere megmutatta, hogy biztonságos embrionális őssejtek alkalmazása májbetegek esetében.”
Az embrionális őssejteket megtermékenyített petesejtekből nyerik, klinikai kísérletekben való használatuk ezért etikai problémákat vet fel, mivel az embriókat később megsemmisítik. Az NCCHD egyike annak a két szervezetnek Japánban, amely számára engedélyezett az embrionális őssejtek használata új orvosi kezelések kutatásában és tanulmányozásában.
Szerző
Témák
őssejt máj japán

Késeket, villákat és szerszámokat találtak Auschwitz egyik blokkjának kéményében

Publikálás dátuma
2020.05.21. 17:22

Fotó: STR / AFP
Egyelőre nem tudni, miért rejtették el a rabok a használati tárgyakat.
Késeket, villákat, ollókat és szerszámokat találtak a hajdani auschwitzi náci koncentrációs tábor 17-es blokkjának kéményében – írta a BBC hírportálja. A blokkot a nemzetiszocializmus áldozatainak osztrák nemzeti alapja készíti elő egy kiállításra. A munkások még áprilisban dolgoztak egy kéménykürtőn, akkor találták meg a tárgyakat. 
Azt egyelőre nem tudni, miért rejtették el a feltehetően mesterségekhez értő rabok a tárgyakat. Az osztrák szervezet közleménye szerint a lehetséges okok között a ruhák készítése és javítása, lakatosmunkák végzése, szökés előkészítése vagy a más rabokkal való csere is szerepelhet.
A második világháború idején a német megszállás alatt álló Lengyelország déli részén hozták létre a nácik az auschwitzi koncentrációs tábort, az európai zsidók megsemmisítésének központját, ahol szisztematikusan meggyilkoltak 1,1 millió embert.
Szerző
Témák
Auschwitz

Pilóta nélküli japán űrhajó visz ellátmányt a Nemzetközi Űrállomásra (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.21. 13:54

Fotó: Tosei Kisanuki/The Yomiuri Shimbun / AFP
A szállítóhajónak és az indítórakétának is ez az utolsó küldetése, dolga végeztével a Kounotori nevű űrhajó elég a Föld légkörében.
Pilóta nélküli űrhajót indítottak csütörtök hajnalban a japán Kagosima prefektúrában lévő Tanegasima űrközpontból. A Kounotori nevű szállítóhajó ellátmányt visz a Nemzetközi Űrállomásra. A japán fejlesztésű Kounotori és az indításhoz használt H2B típusú rakéta számára is ez az utolsó küldetés.
„Szeretnénk minden feladatot teljesíteni, és diadallal ezt az utolsó küldetést”

– fogalmazott a rakétát gyártó Mitsubishi Heavy Industries űrprogramjának egyik vezetője, Szucuki Keidzsi a kilövés utáni sajtótájékoztatón.  
Az élelmet, kísérleti anyagokat és egyéb ellátmányt szállító teherhajó a tervek szerint május 25-én kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.
Az első Kounotorit 2009-ben küldték fel az űrállomásra. A hajó 6 tonna rakományt képest célba juttatni. Eddig nyolc ilyen szállítóegységet küldtek fel sikeresen a Földről az űrállomásra. Dolga végeztével a Kounotori 9-et megrakják majd olyan dolgokkal, amelyekre az űrállomáson már nincs szükség, és a teherhajó elég, amikor visszaér a Föld légkörébe.
Szerző