Lappangó összetevők – Felhagy a vitatott babahintőpor amerikai és kanadai forgalmazásával a Johnson & Johnson

Publikálás dátuma
2020.05.22. 10:25

Fotó: Shutterstock
A termék korábbi változatáról felmerült, hogy rákkeltő.
A főként gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai Johnson & Johnson nem árulja tovább Amerikában a zsírkő alapú babahintőporát. A vállalat kedden kiadott közleménye szerint bár egy tavaly októberi vizsgálat igazolta, hogy a hintőpor már nem tartalmaz azbesztet, de a bizalom és a kereslet jelentős mértékű csökkenése miatt mégis végleg felhagynak a forgalmazásával. A talkum alapú hintőpor azokban az országokban továbbra is kapható lesz, ahol „jelentős a fogyasztói kereslet iránta”. Amint arról lapunk is beszámolt: a cég 2018-ban 4,7 milliárd dollár kártérítést fizetett ki 22 nőnek, mert bebizonyosodott, hogy a forgalmazott hintőpor rákot okozott. A panaszok 2014-ben kezdődtek, a 22 felperes közül hat nem is érte meg a bírósági tárgyalást. A precedens értékű ítélet után több mint 9 ezer, rákban megbetegedett nő nyújtott be kártérítési igényt, és a vállalat ellen jelenleg is 16 ezer per folyik. A dokumentumok szerint a hintőpor rákkeltő azbesztet és az önmagában egyébként veszélytelennek tartott talkumot (zsírkövet) is tartalmazott (utóbbit tartalmazza mindmáig), és bár a gyártó tisztában volt ezzel, nem tájékoztatta róla a vásárlókat. A J&J 1890 óta gyártja a babahintőport, ennek 75 százaléka 1980 óta kukoricakeményítő alapú, 25 százaléka zsírkő alapú, az USA-n és Kanadán kívüli értékesítésben az arány fordított. Kerestük az ügyben a J&J magyarországi irodáját, ígéretük ellenére lapzártánkig nem válaszoltak. Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag szakértője lapunknak elmondta, hogy a talkumot a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) rákkeltőnek sorolta be abban az esetben, ha azbesztszerű szálakat tartalmaz, illetve lehetséges rákkeltőnek intim hintőporként (perineális) felhasználás esetén. Az utóbbi években a titánium-dioxid is a vádlottak padjára került, az EU lehetséges rákkeltőnek minősítette. A vegyület bionaptejekben is benne lehet – maga a fizikai fényvédő –, ha az ilyen tartalmú krémek megszáradnak az ember bőrén, könnyű belélegezni. A hatása a tüdőben jelentkezik, ott okoz rákot. Nem tiltották még be, egyelőre csak figyelmeztetni kell jelenlétére a termékek címkéjén. A titánium-dioxid emellett gyógyszerekben is megtalálható, fehérítőként alkalmazzák, ugyanígy élelmiszerekben, festékekben is, kockázatot belélegezve jelent.

Mi az a zsírkő, más néven talkum

A zsírkövet, más néven talkumot (E553b) kozmetikai és gyógyszerkészítményekben használják, továbbá szigetelő kerámiákban, textil- és gumigyártásban adalékanyagként, fröccsöntésben granulátum adalékanyagként, festékgyártásban, növényvédőszerekben vivőanyagként. Az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként, töltőanyagként, valamint egyes bevonatok készítésénél alkalmazzák. Számos élelmiszerben, elsősorban a szárított ételekben fordulhat elő. A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. A talkum csak bizonyos élelmiszerekhez engedélyezett, meghatározott mennyiségben, vagy korlátozás nélkül. Ezek közé tartoznak többek között a szárított, porított élelmiszerek, reszelt vagy szeletelt sajt, fűszerek, táplálékkiegészítők, konyhasó, konyhasóhelyettesítő, rágógumi, rizs, kolbászok (felületi kezelésre). A szilikátok veszélytelennek számítanak, az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához.

Szerző

A nőkre hárul a karantén miatti többletterhek nagy része

Publikálás dátuma
2020.05.21. 16:38

Fotó: Peter Muller/Cultura Creative / AFP
Egy öt országban végzett felmérés szerint hetente kétszeresére nőttek a nők „fizetetlen munkaórái”. Kiderült az is, hogy a nők többsége jobban aggódik a szellemi és a lelki állapota miatt, mint a férfiak.
A koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár ideje alatt a nőkre jut a házimunka és a gyereknevelés nagyobb terhe, és sokuknak nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megbirkózzanak vele –derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott nemzetközi felmérésből. A Boston Consulting Group (BCS) nemzetközi tanácsadó társaság öt országban végzett összeállításából – amelyet a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató ismertetett – kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten „fizetetlen házimunkaként”, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák.
A felmérésbe háromezer, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban és Franciaországban élő, alkalmazásban álló szülőt vontak be. Az eredményekből kitűnt, hogy a nők, akik általában is több munkát végeznek otthon, viselik a karanténnal járó pluszterhek túlnyomó részét, 
az otthon végzett „fizetetlen munkaórák” hetente kétszeresükre nőttek.

A felmérés megállapításaira Rachel Thomas, az egyesült államokbeli székhelyű LeanIn.Org nevű, a nők jogaiért kiálló csoport képviselője azt mondta, hogy „a nők túl sok és túl sokáig tartó házimunkát végeznek, a válság miatt pedig eljuthatnak egy pontig, ahol a helyzet már tarthatatlanná válik”. Hozzátette, hogy jelentős kultúraváltoztatásra lenne szükség az otthonokban és munkahelyeken. „Ki kellene használnunk ezt az alkalmat arra, hogy jobb megoldást találjunk a munkaszervezésre és a mindennapi életre, olyat, amely mindenki számára tisztességes mértéket biztosít” – fogalmazott.
A kutatók szerint a világjárvány okozta következmények számos szempontból a nőkre terhelődnek leginkább, legyen az a családon belüli erőszak, az alacsonyabb bérek vagy az, hogy a nők teljes munkaidőről részmunkaidőre váltanak, hogy újabb munkát vállaljanak, illetve el tudják végezni a megnövekedett házimunkát. 
Éppen ezért az egyesült államokbeli Georgia államtól egészen Mexikóig terjedően arra szólították fel a férfiakat, hogy vegyék ki részüket a házimunkából a vesztegzár alatt, amikor zárva vannak az iskolák, és az emberek kénytelenek otthon maradni.
A felmérésbe bevont nők kétharmada azt is mondta, hogy aggódik szellemi és lelkiállapota miatt. Ugyanerre a férfiaknak csupán a fele panaszkodott.
Egy másik, az Ipsos MORI közvélemény-kutató és a The Fawcett Society nőjogi jótékonysági szervezet által elvégzett, a héten ismertetett elemzésből az derült ki, hogy a brit nők, miközben támogatnak másokat a Covid-19-járvány idején, sokkal nehezebben tudnak „pozitívak maradni”. Jacqui Hunt az Equality Now jogvédő világszervezettől ezzel kapcsolatban úgy vélte, nem meglepetés, hogy a nőknek a napi munkájuk mellett most többet kell foglalkozniuk a gyerekekkel és a háztartással.
Nyugat-Afrikában viszont „biztató jelei” mutatkoznak a társadalmi normákban bekövetkezett elmozdulásnak, mert ott a világjárvány idején a férfiak nagyobb mértékben osztoztak a gyereknevelés terhéből – derül ki a CARE International segélyszervezet frissen megjelent gyorsfelméréséből.
Szerző

Új szabályokat is be kell tartani az edzőtermekben

Publikálás dátuma
2020.05.21. 15:08

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
A termeknek és a vendégeknek is fokozottan ügyelni kell a higiéniára a négyfázisú rendszer második szakaszában.
Fokozottan ügyelni kell a higiéniára és új szabályokat is be kell tartani az edzőtermekben, mert a koronavírus-járvány még nem múlt el – közölte a Magyar Funkcionális Fitness Szövetség. Mint írták, államilag is elfogadott szabályrendszert dolgoztak ki, amelyben négy fázist különböztetnek meg, és a vendégeknek, valamint az edzőtermeknek is előírják a szükséges teendőket, korlátozásokat.
Május 18-tól a második fázis lépett életbe. Ekkor a 65 év felettiek továbbra sem látogathatják a termeket, a vendégeknek belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, átöltözés után a terembe lépés előtt pedig alaposan kezet kell mosniuk. A közösségi terekben kötelező a maszk és a kesztyű viselése, edzés közben azonban nem kell azokat használni – írták. Az eszközöket, gépeket folyamatosan fertőtleníteni kell, a vendégeknek csak papírtörlőt biztosíthatnak a termek, törölközőt a vendégnek kell vinnie. A szövetség azt javasolja, hogy a vendégek ne használják a tusolókat, úgy öltözzenek fel, hogy a ruhájuk a teljes testüket fedje, és tájékozódjanak a változásokról a fitnesztermek honlapján.
A harmadik fázis, amelyben már nem kell maszkot és kesztyűt viselni, leghamarabb egy hónappal az újranyitás után indulhat el a tapasztalatok alapján. A negyedik fázis a járvány elmúltát jelenti majd – olvasható a közleményben.
Mint megírtuk, egy dél-koreai kutatás szerint az edzőtermekben megfelelőek lehetnek a feltételek a kórokozók, így a koronavírus terjedéséhez is. A meleg, párás levegő, a zsúfoltság és az intenzív testmozgás is kedvezhet a fertőzés terjedésének. A Dívány egy virológus véleménye alapján azt írta, a legbiztonságosabb mód a szabadtéri edzés, hiszen egy zárt teremben, a légkondicionáló rendszer is terjesztheti a vírusokat, ezért azt ajánlják, ha mégis terembe megyünk, olyan helyet válasszunk, ahol a légcserét természetes módon, szellőztetéssel oldják meg, korlátozzák a vendégek létszámát és figyelnek a távolságtartásra is.  
A fertőzés elkerüléséért mi is tehetünk, „kicsit” betegen se menjünk edzőterembe. Ha tudunk, olyan időpontot válasszunk, amikor kevesen vannak. Minimalizáljuk a teremben és az öltözőben töltött időt. Az eszközöket használat előtt és után töröljük át fertőtlenítő kendővel. A csoportos órák látogatása akkor sem tűnik jó ötletnek, ha megfelelő távolságot lehet tartani, igaz, egyelőre nincs arról információ, hogy verejtékkel is terjed a koronavírus, a közös lihegés hordozhat veszélyt.  
Szerző