68 éves hidegrekord dőlt meg

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:48

Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance / AFP
Több mint két fokkal mértek kevesebbet péntek hajnalban Zabarban, mint 1952-ben Nagykanizsán 1952-ben ezen a napon.
Bár az adatok még nem hivatalosak, az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzése szerint péntek reggel több mint két fokkal megdőlt az eddigi napi minimum rekord.
Nagykanizsán 1952-ben -1,2 Celsius fokot mértek, mára virradóan a száraz, szélcsendes levegőben a felhőtlen ég alatt Zabarban -3,3 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az ország többi pontján is előfordulhatott gyenge légköri fagy, a talaj közelében több helyen is fagypont közelébe süllyedhetett a hőmérséklet. A mai országos átlagos minimum mindösszesen 4 fok körül alakult, az ilyenkor szokásos 11 fokhoz képest.
Péntek éjjel ugyan már melegfronti felhőzet érkezik, az északkeleten a fagyzugokban ismét van esély rekorddöntésre. A hét utolsó munkanapján nyugodt, túlnyomóan napos idő várható. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csapadék nem várható, élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű.  A hétvégén aztán előbb egy meleg-, majd egy hidegfront hoz kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot is.
Szerző

Nagyköveteket cserélt le Szijjártó Péter

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:24

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta, de nemcsak a londoni követségen hajtottak végre személycserét.
Szijjártó Péter külügyminiszter több nagyköveti posztra küldött új diplomatákat még az év első negyedében – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, a hírt az mfor.hu szúrta ki. A portál kiemeli: ezek közül a londoni képviseletnél végrehajtott, már beharangozott személycsere a legérdekesebb, Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta. De nem csak a londoni követségen hajtottak végre személycserét. Új vezetőt kapott Magyarország zágrábi és ottawai képviselete is. A változások a következők:
  • Zágráb: Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba érkezett.
  • London: Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett.
  • Ottawa: felmentették Ódor Bálint Dávidot, ideiglenes ügyvivő (Horváth Márk) látja el jelenleg a vezetői feladatokat.
  • Washington: távozott Szabó László nagykövet (aki korábban a külügy államtitkára volt, hazatérése után pedig több kormányközeli médiacégben is átvette Liszkay Gábor tisztségeit). Az ideiglenes ügyvivő Zombori Dóra.
Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó képviseletének vezetőjét is lecserélték, Kertész Ágnest Rusz Alex Harry váltotta. A közlöny szerint a felsoroltakon túl rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti kinevezést kapott Kálmán Zoltán, Mile Lajos, Berényi János György és Tóth Natália Ildikó. Kálmánról még február elején született döntés, a többiekről pedig a tavasz folyamán – legutóbb, májusban, Berényiről, aki a stuttgarti főkonzulátuson látja el diplomáciai feladatait. Berényi korábban a soproni női kosárcsapat vezetőjeként ért el sikereket. Mile Lajos a kolozsvári főkonzulátust irányítja misszióvezetőként, életrajza szerint több párt életében is jelen volt, legutóbb az LMP tagjaként vett részt a parlament munkájában. Lapunk tavaly decemberben írta meg, hogy értesüléseink szerint hazajön londoni nagyköveti pozíciójából Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a helyét Kumin Ferenc, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára veszi át. Információink szerint a csere jóval több mint egy egyszerű nagykövet-váltás. Az idő előtti cserét ugyanis nem az indokolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Szijjártó Péter külügyminiszter elégedetlen lett volna a diplomata munkájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád jobbkezeként dolgozott az elmúlt években Londonban. Habony Árpád pedig ismét aktív szerepet kap a kormányzati politika és kommunikáció alakításában – mondta akkor a Népszavának több, az ügyre rálátó forrás is.
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 10:02

Orbán Viktor: Kásler miniszter úr érdemei történelmiek

Publikálás dátuma
2020.05.22. 08:51

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Budapest nagyon vidámnak tűnik most, és vidéken sincs ez másként, de a veszély nem múlt el. Eddig az otthonmaradás volt a fő üzenet, most pedig a védőtávolság – mondta a miniszterelnök.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány benyújtja az Országgyűlésnek a különleges jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot. Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja is ezzel a kérdéssel indult a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök Nagy Katalin azon kérdésére, hogy ennyire jól állunk-e, egy rövid igennel indokolta a döntést.
Orbán Viktor azt mondta, hogy a jobb anyagi helyzetek között élő országokat is messze felülmúltuk a védekezésben, de mégiscsak meghaltak emberek.
– Siker az lett volna, ha a vírust elpusztítjuk, és senki nem hal meg. Beszélhetünk sikerről, de mégis furcsán kesernyés az ember szája íze

– tette hozzá.

Véleménye szerint a baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát az összefogásból, mindenki kivette abból a részét. – Most megkapják a magukét, mert szégyenszemre elkulloghatnak. Rajtuk kívül teljes összefogás jött létre, így megvolt a védekezésnek a maga emelkedett szépsége is – mondta. A kormányfő közölte, hogy a magunknál általában többre tartott országokhoz képest egy-két héttel korábban hoztuk meg a biztonsági intézkedéseket.
– Kásler miniszter úr érdemei történelmiek. Van annak haszna, ha az egészségügyet egy orvos vezeti

– jelentette ki.

A miniszterelnök Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert dicsérve arról beszélt, hogy az egészségügyi tárca vezetőjének ösztönei vezettek oda, hogy azonnal összehívta a járványügyi testületet, és ennek köszönhetően tudott a kormányfő is gyorsan döntéseket hozni. Úgy véli, ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés, illetve mivel a védekezés olyan hatékony volt, mert a Kásler Miklós keze alá dolgozó csapat – orvosok, ápolók, szakemberek – időben elvégezték a dolgukat. 
– A gyorsaság ilyenkor aranyat ér, ezt én a rendkívüli jogrenddel megkaptam

– állapította meg Orbán Viktor.

Megismételte a kormánydöntést, miszerint a járványügyi készültséget fenn kell tartani, az operatív törzset is megtartják. Ezt azzal indokolta, hogy nyáron nem várható tömeges járvány, ezért adják vissza a különleges jogrendet, de a járványügyi készültséget fenntartják. A polgármesterek helyi védekezéséről azt mondta, hogy azok, akik a baloldali pártok utasításait – a piszkálódást, elégedetlenséget, a védekezést általában nehezítő magatartást – követték, azok rosszul teljesítettek. Hozzátette, hogy azok a polgármesterek, akik az összefogás mellett döntöttek, kivétel nélkül jól teljesítettek.  Hangsúlyozta, hogy Budapest nagyon vidámnak tűnik most, és vidéken sincs ez másként, de a veszély nem múlt el. Eddig az otthonmaradás volt a fő üzenet, most pedig a védőtávolság. Ha visszajön a járvány, megint az idős emberek kerülnek veszélybe. – Nagyon sok idős ember életét megmentettük, máshol ez nem így történt – állapította meg.  Közölte azt is, hogy a nagyon erős védekezés miatt az influenzajárvány is kevésbé pusztított, és olyan idős emberek is életben maradtak, akik az influenzába belehaltak volna. Miután az Európai Bíróság kimondta, hogy a magyarországi tranzitzónákban a menedékkérők elhelyezése jogellenes őrizetnek minősül, Magyarország megszüntette a tranzitzónákat.
– Miért, hogy ne fáradjanak Brüsszelben a kötelezettségszegési eljárással?

– kérdezte Nagy Katalin műsorvezető.

Orbán Viktor szerint föléledtek a brüsszeli bürokraták, de még mindig az a kérdés, hogy ki dönthet arról, kivel akarnak együtt élni a magyarok. A miniszterelnök úgy értelmezte a döntést, hogy tranzitzónát működtetni nem lehet, az, aki igényt akar beadni, az nem tartózkodhat az ország területén, csak a kerítés túloldalán. Közölte, hogy pillanatokon belül meghozzák erről a rendeleteket. Úgy véli, ez a migránsoknak rosszabb, de teljesítik ezt az igényt. Orbán Viktor szerint Brüsszel ebbe is bele fog kötni.
– Olyan, hogy Brüsszelben azt mondják, hogy menedékkérelmet benyújtó ember Magyarországon tartózkodhasson, az nem fog előfordulni

– szögezte le.

Kijelentette, hogy mi nem csak Magyarország határait védjük, hanem mi védjük Európai határait, mivel ezt a görögök nem tudják megtenni. Megfogalmazása szerint a brüsszeli bürokraták „benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében”.  Orbán Viktor szerint Soros hálózatának migránsválság kell, mert akkor a kormányok bajba kerülnek, hitelre lesz szükségük, amihez ők hitelt akarnak nyújtani magas kamatra. – Ez egy-egy ország kifosztásának nem túl bonyolult mechanizmusa – magyarázta. A sorosozás után a gazdasági kérdések következtek. Orbán Viktor elmondta, hogy eddig a napjai döntő része a járvány elleni védekezéssel telt, de most a gazdasági kérdésekkel töltött munkaórák száma fog növekedni. Közölte, hogy a kormány eddig több mint egymillió embernek segített a munkahelyének megmentésében, megtartásában.
– Összesen 173 ezer olyan ember van, aki szeretne dolgozni, és a kormányhoz fordult segítségért

– állapította meg.

Erre megjegyezte, hogy megemelték a közmunkakeretet 200 ezerre, és 3 ezer fiatalnak kínálnak katonai képzést, emellett a munkahelyteremtő intézkedéseket hoztak.  Elmondása szerint mindenki azt kérdezi tőle, hogy mi lesz. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy óvatosabb, de mégis csak Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi tervét indították el, ezért bizakodó.
– Magabiztosabb, fickósabb vagyok így péntek reggel. Kézben vannak a dolgok, jó döntéseket hoztunk

– tette hozzá.

Úgy véli, az áprilisi gazdasági mutatók nem lesznek szívderítőek, ahogy a májusi adatok se lesznek szépek, de „a reménykedésünk teljesen jogos”. Most már azt gondolja, hogy sokkal korábban áll helyre a gazdaság, mint ahogy korábban gondolta. A következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megteremtésére fogják fordítani. Ennek érdekében az operatív törzshöz hasonló testületet is létrehoznak, amelyet várhatóan a miniszterelnök fog irányítani.
Szerző