Előfizetés

A csíksomlyói búcsú és a tiszavirágzás is hungarikum lett

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.21. 20:34

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Bekerült a gyűjteménybe a klasszikus magyar szablyavívás és a szőregi rózsatő is.
A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, míg a Magyar Értéktár hét tétellel bővült - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel. A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, csütörtökön született döntés értelmében ezentúl a gyűjteményt gazdagítja az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely. A bizottság a hungarikumok közé emelte – mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket – a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, de bekerült a gyűjteménybe a tiszavirágzás, egy egyedülálló természeti látványosság, a rövid életű kérészfaj látványos rajzása is. A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki a szőregi rózsatőt méltatva elmondta: a növény fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, és méltán ismert és elismert exportcikke Magyarországnak. A bizottság a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság-törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a Kocs községben gyártott kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált. A közlemény idézi V. Németh Zsoltot is, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost, aki a Magyar Értéktár új elemeit méltatva elmondta: a magyar járműkultúra egyik legjelentősebb felfedezése, a „kocsi kocsi”, egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte. Az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte: a 12. században épült templom romos állapotában is fenséges látványt nyújt, és a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált. V. Németh Zsolt a balatonfüredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta: a minden évben az Anna-naphoz legközelebbi szombaton megrendezett bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak. Az eseményen Magyarország legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is részt vettek, de a mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény. A Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 75 értéket foglal magába, a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma pedig 175-re emelkedett.

Karantén nélküli határátlépés: Ausztriából tesztigazolás kell, egy napra Szlovákiából még az sem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:59

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tovább enyhül a magyar járványügyi szigor a szomszédos országok állampolgárai előtt is.
Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ugyanakkor előírásokat is tartalmaz az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgárok számára. – Aki a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot – tartalmazza a kormányrendelet. Mindez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte azt is, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarország is jelentős könnyítéseket vezet be északi szomszédunktól érkezők számára. A szlovák kormány már csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba, így hazánkba is, legfeljebb egy napra. Péntektől ugyanezt a szabályt vezettük be a szlovák állampolgárok számára mi is.
Így lehetővé válik, hogy a magyar-szlovák határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással.

Szijjártó Péter emlékeztetett: tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést. Szerinte „Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát”.
Illusztráció - a képen a Mária Valéria híd látható
Fotó: Kállai Márton

A pénteki napsütésre fagy, széllökés, villámlás, zivatar és jégeső is jöhet a hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 18:36
Illusztráció/Shutterstock
Magyarország időjárásában szinte minden előfordulhat majd a hét utolsó napjaiban. A nyugodt időt előbb egy meleg-, majd egy hidegfront váltja fel.
A hét utolsó munkanapján nyugodt, túlnyomóan napos idő vár ránk – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. Előrejelzésük szerint péntek éjfélig többnyire napos idő várható, jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem várható, élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben, illetve helyenként a Duna-Tisza közén gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű. A hétvégén aztán előbb egy meleg-, majd egy hidegfront kavarja fel az állóvizet, és hoz kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot is. Szombatra virradóra még csak a Dunántúlon, napközben már keletebbre is felhős idő valószínű, az ország nagy részén csak rövidebb, vagy szűrt napsütés várható. A Dunántúlon és esetleg az északi megyékben lehet gyenge eső, majd késő este az érkező fronthoz kötődve a Kisalföldön már zivatarok is kialakulhatnak, északnyugaton pedig viharossá fokozódhat a szél.
Szombaton széllökésre, zivatarra, jégesőre figyelmeztet a veszélyjelzés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten, az északi völgyekben néhol gyengén fagyhat, illetve talajmenti fagy nagyobb területen is lehet. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.  Az OMSZ előrejelzése szerint szombat éjszaka, vasárnap reggel zárt felhőzet vonul át az ország fölött esővel, de az ég is döröghet.
A vasárnapra kiadott veszélyjelzések szerint széllökések, villámlások, zivatarok, jégesők az ország nagy részében előfordulhatnak.

A hét utolsó napján Győr-Moson-Sopron és Vas megyében inkább csak az északi irányú szél lesz viharos. Reggeltől északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, szűnik a csapadék. A déli óráktól a gomolyfelhős, napos időben már csak helyenként valószínű zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet  pedig 17 és 22 fok között várható.