Bernd Storck lett a DAC vezetőedzője

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:18

Fotó: KURT DESPLENTER / AFP / BELGA PHOTO
A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya Hélder Cristovaót váltja a kispadon.
A korábbi sajtóhíreknek megfelelően Bernd Storck lett a szlovák élvonalban szereplő DAC 1904 labdarúgócsapatának vezetőedzője. A klub honlapja csütörtökön számolt be arról, hogy a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya veszi át az együttes irányítását. A német szakember Hélder Cristovaót váltja a kispadon, a portugál szakember januárban lett a csapat vezetőedzője, de mindössze öt tétmérkőzésen – négy bajnoki- és egy kupatalálkozón – irányította a sárga feketéket. Az 57 éves Bernd Storck – aki a magyar válogatottat kijuttatta a 2016-os Európa-bajnokságra, a tornán pedig a nyolcaddöntőig menetelt a csapattal – legutóbb a belga élvonalban szereplő Cercle Brugge-nél dolgozott.
Szerző

Bajba kerülhetnek az úszóklubok

Publikálás dátuma
2020.05.21. 17:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„Sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán” – mondta a MÚSZ elnöke.
A járványhelyzet elmúltával komoly gondba kerülhetnek a hazai klubok a növekvő költségek miatt – véli Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, akinek információi szerint az uszodák üzemeltetői több helyen óriási mértékű áremelésbe kezdenek a korlátozó intézkedések feloldása után.
„Sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán” – mondta az M1-nek a sportvezető. Hozzátette, keresik a megoldást, aminek részeként mintegy 150 polgármesternek és üzemeltetőnek küldtek levelet.
„Az uszodák üzemeltetési költsége igen magas, így bizonyos mértékű áremelést el tudok fogadni, de az elmúlt években, évtizedekben nem ilyen berendezkedés volt. Azon kell a sportirányítással is egyeztetve dolgoznunk, miként tudjuk megkönnyíteni vagy kompenzálni az egyesületeket, hogy azok folytatni tudják a munkát” – fogalmazott az elnök.
Hozzátette, a MÚSZ tervei között szerepel magyarországi pénzdíjas versenyek rendezése, illetve ősszel szeretnének felnőtt és korosztályos országos bajnokságokat is tartani, hogy legyen cél a versenyzők előtt. Wladár azt is elmondta, hogy mivel az idei felkészülési feltételek nem azonosak – vannak, akik 8-10 hete nem láttak vizet – már készül a támogatási rendszer átdolgozása: eszerint a jövő évre szánt 600 millió forintos támogatás elosztásánál a 2020-as helyett a 2019-es eredményeket vennék figyelembe, mert nem szeretnék, hogy bizonyos tagszervezetek igazságtalanul kerüljenek előnybe vagy hátrányba.
Szerző

Szoboszlai karrierje a tét a milánói belháborúban

Publikálás dátuma
2020.05.21. 10:30

Fotó: Népszava
Áll a bál az AC Milan labdarúgócsapatánál, alig akad kérdés, amiben egyetértenek a tulajdonosok és a klub vezetői.
Silvio Berlusconi utolsó évei óta teljes káosz uralkodik a milánói együttesnél. A korábbi miniszterelnök a milánói klub első embereként jelentős adósságokat halmozott fel, a mínuszokat pedig úgy próbálta rendezni, hogy eladta a csapat legjobb játékosait (Ibrahimovic, Thiago Silva), helyükre pedig ingyen igazolható, gyengébb labdarúgókkal töltette fel a keretet. Három évvel ezelőtt új tulajdonos érkezett, Yonghong Li és az erős kínai tőke, ekkor úgy tűnt, megoldódnak a problémák. Li azonban egy év alatt minden vagyonát felélte, ő is eladósodott, ezért eladta a klubot az Elliott Management cégnek.
A 2018-as hatalomátvételt követően az Elliott a klub korábbi két kiváló és népszerű játékosát, Leonardót és Paolo Maldinit bízta meg a klub irányításával, ügyvezető igazgatónak pedig Ivan Gazidist hozta el az Arsenaltól. A Leonardo-Maldini duó nem muzsikált rosszul, több igazolás is sokat lendített a csapat játékán (Paqueta, Piatek, Bakayoko). 
Az együttes tavaly ötödik lett, egy ponttal lecsúszva a Bajnokok Ligájáról, viszont érvényes szerződése ellenére távozott Gennaro Gattuso vezetőedző és Leonardo is elhagyta a klubot. Maldini mellé egy másik korábbi Milan-futballista, Zvominir Boban érkezett klubigazgatónak. Maldiniék Marco Giampaolót jelölték ki trénernek, aki annyira rossz döntésnek bizonyult, hogy rekordgyorsasággal, alig négy hónap elteltével repült a kispadról, a szezont Stefano Piolival folytatták a piros-feketék.
A színfalak mögött még nagyobb a káosz. Frederic Massara sportigazgató, Maldini és Boban folyamatosan harcban áll az Elliott-Gazidis párossal szemben. Télen szinte csak tapasztalt játékosok érkeztek a csapathoz (Ibrahimovic, Kjaer, Begovic). Eddig viszont Bobanék a fiatal, tehetséges futballistákat favorizálták. A konfliktus fő oka viszont egy német szakember, nevezetesen Ralf Rangnick, az RB Leipzig korábbi vezetőedzője, és klubigazgatója. Gazidis titokban, Maldiniéket nem értesítve megegyezett Rangnickkal arról, hogy nyártól ő veszi át a vezetőedzői és sportigazgatói posztot, sőt, az átigazolásokért is ő fog felelni. Ez Olaszországban szokatlan folyamat, máshol viszont egyáltalán nem. 
Boban egy interjúban – amit nem egyeztetett a feletteseivel - kitálalt ezekről az információkról, aminek az lett a következménye, hogy március 7-én elküldték. Boban úgy fogalmazott kirúgása után, hogy Gazidis „észak-koreai stílusban vezeti a Milant.” 
Amennyiben Rangnick tényleg érkezik, abban az esetben a már távozó Boban mellett Massara és Maldini is távozna a csapattól, ugyanis a német az ő pozíciójukat is betöltené, és gyakorlatilag korlátlan hatalommal fog rendelkezni a klubon belül. Maldini élesen kritizálta Rangnickot, aki szerinte „azokat támadja, akik jelenleg élő szerződéssel rendelkeznek a Milannál”. Majd hozzátette: „Rangnicknak újra kell értelmezni a tisztelet általános fogalmát, mert vannak olyan kollégák, akik a jelenleg fennálló nehézségek közepette megpróbálják profi módon befejezni az idényt és mindent megtesznek a Milanért.”
A játékoskeret is változások előtt áll. Lucas Biglia és Giacomo Bonaventura biztosan távozik a szezon végén, de Ibrahimovic, Paqueta és Gianluigi Donnarumma jövője is bizonytalan. Mario Götze és Thiago Silva is szerepelnek a klub a kívánságlistáján, mindkét játékos a nyáron szabadon igazolhatóvá válik. Dries Mertens érkezhet Ibrahimovic helyére, a középpálya megerősítésére pedig Sandro Tonali, Teun Koopmeiners és Szoboszlai Dominik neve is felvetődött. A magyar válogatott futballista megszerzésére azonban csak akkor mutatkozhat reális esély, ha valóban Rangnick venné át egyszerre az edzői és sportigazgatói szerepet. A német szakember Salzburgban is ellátja ezeket a feladatokat és jól ismeri az itt játszó magyar futballistát.
A Rangnick-Maldini témában a szurkolók is megosztottak. Sokan a klub hagyományai miatt Maldinit támogatják, aki huszonöt éves profi pályafutása alatt csak a Milanban futballozott. Mások viszont úgy gondolják, hogy a 126-szoros válogatott olasz nem alkalmas szeretett csapata vezetésére, a német szakember viszont komoly eredményeket ért el a kettős, vezetőedző-sportigazgató pozícióban a Hoffenheim és a RB Leipzig együttesével is. Az sem kizárt, hogy Rangnick nem ül le a kispadra, ebben az esetben lapvélemények szerint Julian Nagelsmannt, az RB Leipzig jelenlegi trénerét próbálná meg Milánóba csábítani.
Szerző