Karantén nélküli határátlépés: Ausztriából tesztigazolás kell, egy napra Szlovákiából még az sem

Publikálás dátuma
2020.05.21. 19:59

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tovább enyhül a magyar járványügyi szigor a szomszédos országok állampolgárai előtt is.
Péntektől beléphetnek az Osztrák Köztársaság területéről Magyarországra azok az osztrák állampolgárok, akik négy napnál nem régebbi okirattal igazolni tudják, hogy szervezetükben aktuálisan nincs jelen a Sars-CoV-2 koronavírus. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet ugyanakkor előírásokat is tartalmaz az Ausztria felől Magyarország területére belépett osztrák, illetve magyar állampolgárok számára. – Aki a belépést követő 14 napon belül a fertőzés tünetét észleli, akkor lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el és haladéktalanul értesítenie kell telefonon a járványügyi hatóságot – tartalmazza a kormányrendelet. Mindez vonatkozik arra is, aki az Európai Gazdasági Térséghez tartozó állam polgáraként Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és ezt tartózkodási kártyával igazolja. A rendelet hatálya nem terjed ki a teherforgalomban határátlépőkre.  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte azt is, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarország is jelentős könnyítéseket vezet be északi szomszédunktól érkezők számára. A szlovák kormány már csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba vonulás kötelezettsége nélkül utazhassanak a szomszédos országokba, így hazánkba is, legfeljebb egy napra. Péntektől ugyanezt a szabályt vezettük be a szlovák állampolgárok számára mi is.
Így lehetővé válik, hogy a magyar-szlovák határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással.

Szijjártó Péter emlékeztetett: tekintettel a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázóknak már korábban lehetővé tették a határátlépést. Szerinte „Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, alacsonyan tudta tartani a fertőzöttek számát”.
Illusztráció - a képen a Mária Valéria híd látható
Fotó: Kállai Márton
Szerző
Frissítve: 2020.05.21. 23:15

A pénteki napsütésre fagy, széllökés, villámlás, zivatar és jégeső is jöhet a hétvégén

Publikálás dátuma
2020.05.21. 18:36
Illusztráció/Shutterstock
Magyarország időjárásában szinte minden előfordulhat majd a hét utolsó napjaiban. A nyugodt időt előbb egy meleg-, majd egy hidegfront váltja fel.
A hét utolsó munkanapján nyugodt, túlnyomóan napos idő vár ránk – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. Előrejelzésük szerint péntek éjfélig többnyire napos idő várható, jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem várható, élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben, illetve helyenként a Duna-Tisza közén gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű. A hétvégén aztán előbb egy meleg-, majd egy hidegfront kavarja fel az állóvizet, és hoz kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot is. Szombatra virradóra még csak a Dunántúlon, napközben már keletebbre is felhős idő valószínű, az ország nagy részén csak rövidebb, vagy szűrt napsütés várható. A Dunántúlon és esetleg az északi megyékben lehet gyenge eső, majd késő este az érkező fronthoz kötődve a Kisalföldön már zivatarok is kialakulhatnak, északnyugaton pedig viharossá fokozódhat a szél.
Szombaton széllökésre, zivatarra, jégesőre figyelmeztet a veszélyjelzés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten, az északi völgyekben néhol gyengén fagyhat, illetve talajmenti fagy nagyobb területen is lehet. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.  Az OMSZ előrejelzése szerint szombat éjszaka, vasárnap reggel zárt felhőzet vonul át az ország fölött esővel, de az ég is döröghet.
A vasárnapra kiadott veszélyjelzések szerint széllökések, villámlások, zivatarok, jégesők az ország nagy részében előfordulhatnak.

A hét utolsó napján Győr-Moson-Sopron és Vas megyében inkább csak az északi irányú szél lesz viharos. Reggeltől északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, szűnik a csapadék. A déli óráktól a gomolyfelhős, napos időben már csak helyenként valószínű zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet  pedig 17 és 22 fok között várható.
Szerző

Jogszerűtlennek tartja szegedi szolgáltatási szerződésének felmondását az Affidea

Publikálás dátuma
2020.05.21. 18:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„Jogellenesnek és sérelmesnek találjuk az Affidea szegedi működésének – veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a munkatársaink egzisztenciális elbizonytalanítására és alkalmazására vonatkozó törekvéseket” – közölték.
Jogszerűtlennek tartja az Affidea Magyarország, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyoldalúan felmondta képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra kötött szolgáltatási szerződését – közölte a cég. Mint írták, határozott álláspontjuk, hogy az Affidea és az SZTE között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés egyoldalú felmondása jogszerűtlen. „Jogellenesnek és sérelmesnek találjuk az Affidea szegedi működésének – veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a munkatársaink egzisztenciális elbizonytalanítására és alkalmazására vonatkozó törekvéseket” – fogalmaztak. „Az SZTE sajtóközleményében állítottakkal szemben, az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz az Affidea Magyarországnak és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is. A felek között folyó jogi eljárások miatt különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy az SZTE sajtóközlemények útján próbálja befolyásolni a közvéleményt, és ezáltal a szegedi bíróságok véleményét” – tették hozzá. Közölték, hogy az Affidea Magyarország jelenleg is minden harmadik magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosít állami, azaz közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – négy budapesti és két vidéki kórházi központban. Az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, az államilag megállapított – minden közszolgáltatóra vonatkozó – árszabás alapján, de annál mindenkor kedvezőbb áron végzi, profitját tehát nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét – azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást – is az állam határozza meg – tették hozzá. Kitértek arra is: az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központja 27 éve biztosítja a városi, városkörnyéki és a régióban élő pácienseink folyamatos, magas színvonalú képalkotó diagnosztikai ellátását. „2018-ban közel negyedmillió ember látogatott meg bennünket, és mintegy 330 ezer vizsgálatot végeztünk el” – írták a közleményben.

Az SZTE korábbi közleménye szerint a céggel kötött, 25 éves futamidejű szerződés nem tudta követni a finanszírozási, gazdasági, tudományos és társadalmi átalakulásokat, a jogszabályváltozásokat. A közbeszerzési eljárással kötött szerződés nem módosítható a felek pillanatnyi érdekei szerint, változás esetén új eljárás kiírására kötelezi a szolgáltatás igénybevevőjét. Ezt abban az esetben lehet megtenni, ha a felek a szerződést felmondják, ahogy ez az SZTE megtette. Hozzátették: az SZTE a tevékenységet saját maga hatékonyan, gyógyítási, tudományos, oktatási és nem utolsósorban anyagi érdekeit szem előtt tartva eredményesen tudja működtetni, így nem új szolgáltatási szerződéssel, hanem saját hatáskörben fogja ellátni a régió radiológiai igényeit. Ennek érdekében 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból modern radiológiai és képalkotó berendezéseket – CT, MR, MRI –, vásároltak, amelyek heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak, 21. századi színvonalra emelik a térség betegeinek ellátását.